自由講場

跳至

首頁
12345...31

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

上一課了!

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆樓主:

樓主,師姐當時有冇講幾成新? 一手定二/三手書?

試吓同個家長講,你個女同師姐都係講個信字,諗住師姐女仔人家用一年既書都起碼有 8 成新,所以冇 check! 第日開學個女比同學笑笨就當係買個教訓,但會比人讚環保囉! 但師姐就會比同學/師兄弟姐姐妹話佢大蝦細,傳到去學校老師/訓導嗰度就印象分唔方好得去邊--擺明賺錢搵師妹笨。

大宅

yingwong 發表於 18-7-25 08:04
買時你哋無check?
你情我願,又唔可以話呃!

甘呢啲唔叫呃係咩呢!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

lkjhgf 發表於 18-7-25 07:54
小朋友邊有諗到,只怪佢粗心大意

賣家係離譜左
小朋友無咩經驗唔出奇,但成千蚊應該係你俾錢小朋友去買?
如果係,你都應該提小朋友一定要check左貨先俾錢賣家
你話如果裡面少左幾頁就即場好難發現,返屋企才追究都好合理
但而家係外觀都勁殘,即場已經睇到
咁都收貨帶返屋企,咁就比較蝕章囉

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

lkjhgf 發表於 18-7-25 07:45
係同校師姐賣比佢,係我女粗心大意信呢個同校嘅人,啲信息仲要同我女講舊版唔係好大分別我係氣頂佢 ...

同校都係咁話啦!教阿女買野要睇清野!
D人又係衰都冇人有!

大宅

KCKmom 發表於 18-7-25 08:05

試吓同個家長講,你個女同師姐都係講個信字,諗住師姐女 ...

我女係有問過佢點解對方講到係冇問題

男爵府

2024年龍年勳章 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

lkjhgf 發表於 18-7-25 08:05
甘呢啲唔叫呃係咩呢!

你買時無要求佢wts睇咗先,同埋實啱架啲書,有啲會改板喎
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

大宅

瑤瑤~ 發表於 18-7-25 08:07
賣家係離譜左
小朋友無咩經驗唔出奇,但成千蚊應該係你俾錢小朋友去買?
如果係,你都應該提小朋友一定要ch ...

錢係我比我亦有叫佢睇下先,太舊唔好要喇,媽咪唔係因為呢啲錢比人呃問題!當比個教訓自己,我係覺得對方父母好有問題仲要理直氣壯

男爵府

回覆樓主

其實明碼實價,係你個女好想向呢個師姐買,冇得話人呃你咼。

你天價去食一間被吹捧到好勁嘅米芝連三星餐廳,食完原來差過街囗間茶記,唔通又話餐廳呃你咩,最多話唔抵,買個教訓。

人地又無揸支槍迫你個女同佢買,呢d叫一個願打一個願挨

大宅

回覆樓主:

明白你的嬲怒,你的女兒基於信任而去買師姐的舊書,對於一個入世未深的女孩真的無可厚非,有些人真係為左小小錢而埋沒良心的。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

咁佢highlight重點靚唔靚丫?
靚都可以當額外增值嘅
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

KCKmom 發表於 18-7-25 08:05

試吓同個家長講,你個女同師姐都係講個信字,諗住師姐女 ...

我已叫呀女買番呢9本新書,係賣家啲書係幾手先激氣,900蚊個教訓我覺得係啱,我女真係心地好先甘,上一次又係幫個同學買表帶250個學生不了了之

大宅

yingwong 發表於 18-7-25 08:10
你買時無要求佢wts睇咗先,同埋實啱架啲書,有啲會改板喎

我地做父母點會唔叫佢睇清楚架,只怪個女太信人

大宅

heidys 發表於 18-7-25 08:13
咁佢highlight重點靚唔靚丫?
靚都可以當額外增值嘅

唔靚入面比人畫到花哂,我唔明佢講到自己係精英班讀書可以用啲三手書黎讀

男爵府

lkjhgf 發表於 18-7-25 07:36
因為個女想要舊書就同左個師姐買,一開始對方開價1092,我就同個女講唔好買舊書啦⋯⋯又唔係慳好多,呢個女 ...

好無良心的家長,錢都比左可以點,相信之後見到D書就嬲同唔開心,可唔可以搵張花紙包住個書面睇唔到乾淨盲

子爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

呢啲叫唔熟唔食

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

imjudy 發表於 18-7-25 08:12
其實明碼實價,係你個女好想向呢個師姐買,冇得話人呃你咼。

你天價去食一間被吹捧到好勁嘅米芝連三星餐廳 ...

餐廳係口碑好但唔啱自己口味。但師姐冇賣書口碑,即 ebay 新 seller 冇評分,係講個信字! 所以你既比喻係唔可以 apply 呢個 case!

大宅

faithope 發表於 18-7-25 08:12
明白你的嬲怒,你的女兒基於信任而去買師姐的舊書,對於一個入世未深的女孩真的無可厚非,有些人真係為左小 ...

我好明白但不講出黎我心氣頂,仲要所謂師姐,我同個女講日後有低年級學生問你要書,你可以比佢媽咪一蚊都可以唔收,我根本唔係個女想要舊書我真係唔想買

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

真係好舊喎, 我以前好錫書, 連摺痕都冇架

不過而家啲書年年都改少少, 好難買舊啦

子爵府

回覆樓主

咁大家講好咗價錢又好難話佢呃你,係你個囡攞書嘅時候冇睇下,不過可能佢睇咗都覺得願意接受

其實買舊書$1000都好貴,仲要咁嘅情況真係送都唔係好多人要

首頁
12345...31

尾頁

跳至