1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小朋友3歲, 成日帶佢行商場, 一見到玩具就發癲要買, 又LUR地又大喊, 好尷尬, 鬧佢又唔係打佢又唔係.

複式洋房

回覆 Moonsiu 的帖子

首先唔好理人地眼光, 第二要做到表面好冷靜(我明心裡面好燥), 之後的佢去少人D同安全地方由佢lur地大喊, 唔好理佢但眼尾望下佢係咪安全, 喊到冷靜為止, 我知呢個時間好長, 可能30分鐘唔定, 只要堅持同忽視人地眼光就成功

cbbc    發表於 18-8-6 11:31

伯爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

我女直頭成個人瞓係地下
樓上jm講得岩,我都係將個女抱埋一邊,由得佢瞓同大喊,瞓到佢自己起身為止
人地點睇我控制唔到,個女又唔係佢教,關佢乜事

複式洋房

wynnehung 發表於 18-8-2 16:11
我女直頭成個人瞓係地下
樓上jm講得岩,我都係將個女抱埋一邊,由得佢瞓同大喊,瞓到佢自己起身為止
人地點 ...

同意,我都係咁教仔,等佢知道用什麼方法媽媽都唔會心軟,最緊要唔好理人地点見,因對住佢果個係唔係佢地

複式洋房

bz_tone0808 發表於 18-8-2 15:59

首先唔好理人地眼光, 第二要做到表面好冷靜(我明心裡面好燥), 之後的佢去少人D同安全 ...

等我都要堅持下,不過有時就係唔忍心

複式洋房

回覆樓主

同意樓上所講,唔好理人目光。明白做媽媽喺呢啲位嘅尷尬,所以喺街到我見到有小朋友扭計,我都會避開唔望,唔想俾到壓力俾個媽媽

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

三歲,係咪平時縱慣咗佢吖?出街前係屋企講好,如果仲係唔聽話既話就返屋企再教育,係廣場之類喊既話就儘量安撫住佢先

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 wynnehung 的帖子

我都系吖,由小朋友喊。

男爵府

Moonsiu 發表於 18-8-1 09:08
小朋友3歲, 成日帶佢行商場, 一見到玩具就發癲要買, 又LUR地又大喊, 好尷尬, 鬧佢又唔係打佢又唔係. ...

我平時買好多玩具俾我個仔,以前都會吵買,而家反而少,我多數上網買,所以好少吵出去買。

男爵府

Moonsiu 發表於 18-8-1 09:08
小朋友3歲, 成日帶佢行商場, 一見到玩具就發癲要買, 又LUR地又大喊, 好尷尬, 鬧佢又唔係打佢又唔係. ...

我個又係,每次出門都約法三章,但每次都犯規,最怕係街一袋二袋拎住,又重又熱,佢仲要扭計食野買野自己走左去,忟住鬧又失禮
唔知幾大先可以生性,激少d,我自己都想喊埋一份

伯爵府

回覆樓主

堅持,唔好屈服呀,我都捱咗幾個月呢啲訓地日子,的佢埋一邊由佢訓由佢喊,最緊要有耐性面皮厚,唔好比佢挑起埋你情緒

有啲小朋友試一次就得,有啲好頑強嘅試好多次,總之捱過咗之後真係冇再訓地

伯爵府

Moonsiu 發表於 18-8-2 22:12
等我都要堅持下,不過有時就係唔忍心

唔可以心軟架、佢地一次成功知你怕尷尬,以後就會食住上,你好難翻身架,真係第二啲野又唔見咁醒

男爵府

我會同個仔講咁你慢慢喊。喊都唔會有。媽咪係度等你喊完就一齊走。
通常阿仔5分鐘內收聲。
我好 consistent 係屋企同係街都係同一招。
記住要 consistent.
只要一心軟。佢就會覺得喊有用, 就次次都用同一招。

大宅

我通常都會事前講到明今次去係會買 / 唔買玩具~ 如果佢答應左只係睇玩具而唔會買,佢就要守呢個規則!所以我女女唔太會扭買玩具,頂多玩到唔願走,堅定d同佢講多幾次夠鐘,如果都唔肯走,我會直接抱佢走。

通常我地對小朋友ge取態係會比自由度佢,但必須識得守規則,e.g. 佢要求要去toys r us,如果我地講明左唔買玩具,佢肯乖乖守規則唔扭計買玩具,我地就會盡可能滿足佢要去toys r us "探玩具" ge 要求~~如果佢無守規則,下次佢再提出一樣ge要求,我會同佢講返佢上次無守規則,所以今次唔去了~ 跟住佢多數會嘗試想同我bargain下話今次會乖,我就會比多次機會佢,如果佢真係做到,我就會大大讚佢今次守規則無扭計真係好乖!!

珍珠宮

同意,唔好在意別人嘅眼光,唔好屈服~

禁止訪問

男爵府

bz_tone0808 發表於 18-8-2 15:59

首先唔好理人地眼光, 第二要做到表面好冷靜(我明心裡面好燥), 之後的佢去少人D同安全 ...

Agree,媽媽千其唔好理旁邊的8婆 亦要小心拐子婆,唔好比人摸個小朋友,同小朋友的距離唔好太遠,驚佢瞓係地下會比D盲毛踐到,但亦唔好理佢。當個小朋友明白你唔怕肉酸,你之後再話比佢知佢頭先咁做好肉酸,話佢咁做D8婆會笑佢,佢就唔會再有下次。。。我仔都係咁(仲要加碼當街大叫:要疴屎屎(其實想去玩唔返屋企)攪咗成個鐘,攪到我好似變態到連個仔想去疴屎都唔比的衰阿媽 人都癲,但有小朋友的大家會明白,放膽去做。。。。

首頁

尾頁

跳至