自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

公爵府

父母有一仔一女

(1) 仔唔洗比家用, 女要比 & 話個女比得少
(2) 為左拎政府福利, 把所有資產轉移哂比仔, 女冇
(3) 在大陸買左間屋, 寫仔名, 女冇

以上父, 母, 仔3個人知, 唔話比女知, 但又爆響口比個女知道左

女搬走左幾年, 父母多次要求女返來

父母好鐘意鬧人, 但覺得自己唔係鬧人 OR 鬧得你啱
女雖然而家同父母一齊住, 但和父母盡量少接觸, 父母起床前出門口, 父母訓左先返屋企, 出面沖埋涼先返

個女覺得佢父母仔3個才是一家人, 女係外人, 就把父母當成陌路人,
但父母又成日撩個女講野, 買定D貴野食想個女返來食飯

以上情況, 你會用咩心態去面對?

#補充 : 女已經冇再比錢父母 (一來佢地有錢用, 二來佢地有剩錢都係留比仔)
女有能力隨時搬走, 但父母唔想個女搬
父母除左資產唔會留比女外, 買左張新床比個女(女冇叫買) / 買貴野食叫個女返來食飯
即係咁.....又唔係唔鍚, 但係資產就一定個女冇份
其實父母唔係有錢, 女自己現有的資產已經超越父母的資產, 但係只分比仔唔分比女, 即係當女唔係自己人?

如果父母一毫子資產都冇, OR 捐哂D資產, 仔女都冇得分, 係冇問題的

男爵府

回覆樓主:

經濟許可搬出自己住
每月俾小小家用

男爵府

回覆樓主

搬左九世

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

以上情況, 你會用咩心態去面對?

代入邊個角色先?

如果係個女, 照舊一樣, 有能力搬走!!

大宅

lingw. 發表於 18-8-10 11:41
父母有一仔一女

叫個女返黎因爲有家用收?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主

快d搬走!

我明白人嘅心係會偏,但偏到咁好明顯叫你俾錢時就一家人,你無錢或有野要佢地幫就無可能,咁嘅家人我寧願做孤兒啦!

男爵府

回覆樓主

搬走!之後因應自己能力俾家用

peggypeggy820    發表於 18-8-17 15:24
peggypeggy820    發表於 18-8-17 15:24
wcpcelia    發表於 18-8-11 17:28

子爵府

回覆樓主:

搬, 好好錫自己, 唔再理是否有父母。

子爵府

回覆樓主

點解個女又肯搬返嚟住?經濟原因定因為親情?

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

可以既就搬開住

侯爵府

zzac 發表於 18-8-10 11:43
每月俾小小家用

公爵府

回覆樓主:

快快搬走咪得Lo ? 你中意留係度被人當水魚? 無計wo ? 路係你自己揀ge

水晶宮

回覆 lingw. 的帖子

慘過自己住, 算啦一家人冇緣都冇計

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實個女咁樣早出晚歸都好辛苦, 租個套房會唔會自在D!

伯爵府

父母有一仔一女

用平常心態面對,好多人覺得仔將來要養家,着老婆仔女,所以资產通常都比仔,我家都差不多,但我可以接受,因為我媽同我解释,佢唔幫亞哥買樓,會無人嫁佢,亦會比女家睇唔起,所以我可能作為人妻,都會有少少明,但如我未嫁,可能就會執著自己將來生活。所以,好女不論爺田地,甘想會輕鬆D。而家用呢,米揾D藉口,比少D,如自己要讀書,儲錢結婚,不過我都會問下掂解亞哥唔洗比?有D父母會怕女嫁左,無錢比,所以做女時,就盡量攞。唯有有時换個角度思考,令自己好過D

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

真係咁
食小d 都要搬

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

父母有一仔一女

作為女兒, 心裡面一定好矛盾.

遇到咁多不公平的對待, 心裡有很多憤憤不平的感受,

雖視父母如陌路人, 但仍然與父母同住,

相信女兒不是一個心硬的人.

伯爵府

有能力一定會搬走,起碼生活得自在D,父母點偏心,自己眼不見為乾淨

人地都唔當自己係女,只係當水魚,咁每月俾二三千當盡孝就算

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

阿女搬走,定期見面。

大宅

回覆樓主:

搬走十世

首頁
12345...17

尾頁

跳至