懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

RubyYu07 發表於 18-8-11 15:06
積極配合營養餐,唔好咁消極啊,加油

唔肯入口,一食就喊。會反胃

洋房

小驚 發表於 18-8-11 16:04
唔好咁 down 啦。
你咁早要飲糖水,係咪有家族歷史?
其實就咁睇,你啲指數唔差呀。

係有家族史,運動量已經好足。
而家飲降血糖茶。希望降空腹血糖

洋房

purplerain0348 發表於 18-8-11 16:07
我都要篤手指,我發覺同親白米有關的都會比較高,所以盡量避免……面包都會,但全麥包就唔會
...

我連白米都無食。今日爆喊左好多次,乜都食唔到,再拮手指,升到上7.4

洋房

小驚 發表於 18-8-11 16:10
其實就算肚餓,nuts 同芝士都係可以無限咁食
營養師教我的

你個指數好靚啊,仲使唔使醫生跟進?

珍珠宮

回覆樓主

放鬆心情,心情唔好對妳同對BB都唔好

男爵府

想生BB熱投

小貓吥乖 發表於 18-8-11 18:38
我連白米都無食。今日爆喊左好多次,乜都食唔到,再拮手指,升到上7.4
...

唔好喊啦,喊都無補於事! 慢慢黎,一定會有改善的

男爵府

小貓吥乖 發表於 18-8-11 18:39
你個指數好靚啊,仲使唔使醫生跟進?

我唔係呀... 我而家都打緊針。
午飯同晚飯後都控制唔到血糖。
打完針都會升上 6. 7 到 6. 8...

同埋我飲糖水後個血糖升到 11. 3
我飲糖水時先 14 週,所以醫院將我列做高危case

男爵府

小貓吥乖 發表於 18-8-11 18:35
唔肯入口,一食就喊。會反胃

唔好喊喇
每一段懷孕旅程都唔會係非常順利。
唯有兵來將擋啦~
加油,唔好諗到咁負面

洋房

小驚 發表於 18-8-11 19:06
我唔係呀... 我而家都打緊針。
午飯同晚飯後都控制唔到血糖。
打完針都會升上 6. 7 到 6. 8...

咁你點算啊?

男爵府

小貓吥乖 發表於 18-8-11 20:32
咁你點算啊?

無呀,再運動多啲咪可以降低多少少血糖。
寧願做多啲運動,都唔好食少咗呀
我已經食緊清淡餐,再食少啲對bb唔好。
必要時胰島素要再加劑量。
我都無食白飯喇,改食紅米飯,每日食完一餐都踩30-45分鐘單車。
慢慢試下自己食邊啲嘢血糖升得無咁高。
其實真係唔係一件大事,唔駛咁唔開心。
我好好彩,住醫院嗰五日,每一日醫生同護士都同我傾計,同我解釋血糖超標唔係我嘅錯。
我唔知你間醫院嘅姑娘點樣嚇你嚇到你咁唔開心,但係你要知,血糖高低已經唔係我地控制到
你而家先 17 週,點樣可以唔食嘢唔食到生呢?
血糖超標係好多孕婦會有嘅嘢,了解多少少
唔好咁擔心先。

男爵府

小貓吥乖 發表於 18-8-11 18:31
回覆 cpycpyhelen 的帖子

我唔係怕餓。我係比姑娘嚇到乜都唔敢食。本來我都食得少,同仔仔分一半餐黎食。 ...

其實有時候又唔洗太在意,你愈食得小阿b都吸收唔到,所以放鬆啲,你只要跟份量就唔怕,同埋餐後要行下。唔好即時坐或訓。。。

大宅

回覆樓主

我都係有妊娠糖尿,仲要打針tim,由26週打到宜家37週啦,一開始都好唔開心,但宜家慣左啦,要少食多餐,唔好掂白色嘅食物,例如白麵包,白飯,米線等等。正面d諗其實咁食法應該唔會肥太多,生完可以快d修身,加油呀!

別墅

回覆樓主

我父母都有糖尿病,所以14週飲糖水超標要開始拮手指,初頭拮咗兩日的確好唔開心,我拮完手指嗰晚上床瞓嘅時候不停流淚,諗到要拮到生就好怕,但老公安慰我之後,我為咗bb努力面對呢個問題,覺得控制糖份份量食嘢,其實個人健康咗㗎,向好嘅方面諗,唔好諗到咁灰,總會有嘢啱食又唔超標嘅

別墅

回覆樓主

我之前有bb 都中左糖尿!我私家醫生都好出奇!本身瘦,冇家族史!仲要成個孕期食乜嘔乜!唔明點解會有!不過我冇唔開心,積極d !我果時跟足餐單食,行多d, 其實冇咩事既!做媽媽要堅強d! 將來bb 出世仲有大把更困難既事啊!我小朋友而家好健康,仲好百厭tim!

別墅

小貓吥乖 發表於 18-8-11 18:38
...

喊係唔會對事實有任何幫助,調整下心態當keep fit 囉,日日習慣磅下重,初時多啲試唔同既食物同習慣篤手指,你要預咗試食物一定會有時超標,慢慢會揾到可以食既嘢,例如我唔食得飯、麵包、飲品少甜都唔得,就算食小小再做運動都係會勁超標,但係通粉、意粉、沙律菜、粟米片、 Coke zero/light就多多都冇問題,由其沙律菜一食親個血糖就會好靚

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

唔好太擔心,最好睇營養師,配合飲食。

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

小貓吥乖 發表於 18-8-11 18:32
姑娘又話會影響到BB,我真係比佢嚇到失控爆喊

妊娠糖尿係會影響到bb, 但如果真係要打胰島素,呢樣唔會影響bb
大事化小, 小事化毛.........

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

小貓吥乖 發表於 18-8-11 18:34
姑娘又話白面包同麥包一樣咁高既。

係呀,應該差不多
但芝士同蛋唔怕嘛
所以芝蛋治 好正 又飽又唔高
大事化小, 小事化毛.........

男爵府

唔洗怕 我仲勁 33w後期先有妊娠糖尿 以家食清淡d行多d 無野既放心 唔好食甜野飲品

首頁

尾頁

跳至