嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

我想幫bb申請返大陸既証件,但係我想知道申請回鄉証同回港證係有咩分別架?

之前已經幫阿仔申請左特區護照了。

以我所知回港証都係可以用作返大陸同澳門用既,咁同回鄉証既功能係咪一樣架?

申請回港証就一日可以攪掂,但係申請回鄉証就要好似2個星期?

價錢又好似申請回港証平過回鄉証啊~

你地會幫小朋友申請邊一種証黎返大陸架?

thx!!!!

大宅

環保接龍勳章

回鄉証顧名思義就係回大陸時用,回港証當然就係回香港用。香港移民局係睇回港証,去到大陸過關就用回鄉証。所以要有齊兩樣野才可以去大陸…

但,如果你有特區護照,就可以唔使回港証都可出入香港!

大宅

環保接龍勳章

漏了一句,特區護照可出入香港,但還是要看去的地方的immigration是否有要求其他証件…

別墅

啊~~ 咁我而家明年晒lu~
即係如果要返大陸,就一定要申請回鄉証啦~

但係我見d來港生bb既內地人,
佢地都係幫bb申請左回港証黎返大陸架wor! if要再申請回鄉証但要成2個星期,咁佢地點可能係香港生完幾日就即時返大陸呢??

子爵府

如果你返大陸,過關(香港關)既時候一定要用回港証架,我早兩日先去扲回港証,問過晒啦
我愛我個囝,愛到變做鬼..

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

申請回鄉卡, 一定要你先有特區護照 或 回港証, 中旅社才接受你的申請, 因為申請回港証可以即日取, 而特區護照就要花20天左右時間, 同埋申請回港証費用平 d

而我知道, 如想立即去大陸, 可以即日申請一次回鄉既簽証... at the same time, 申請埋回鄉卡 for 下次用, 咁就可以啦!! 因為我見過好多 mami 去返大陸才發現小朋友既回鄉卡到左期 (因為小朋友回鄉卡係3年期, 護照及回港証係5年期, 好易 mix up 左), 但又 book 晒國內 hotel, 咁就見好多 mami 立即去中旅簽一次回鄉簽証

原帖由 spicesanpo 於 09-4-6 17:56 發表
啊~~ 咁我而家明年晒lu~
即係如果要返大陸,就一定要申請回鄉証啦~

但係我見d來港生bb既內地人,
佢地都係幫bb申請左回港証黎返大陸架wor! if要再申請回鄉証但要成2個星期,咁佢地點可能係香港生完幾日就即時返大陸呢?? ...

別墅

原帖由 szeszes 於 09-4-7 00:18 發表
申請回鄉卡, 一定要你先有特區護照 或 回港証, 中旅社才接受你的申請, 因為申請回港証可以即日取, 而特區護照就要花20天左右時間, 同埋申請回港証費用平 d

而我知道, 如想立即去大陸, 可以即日申請一次回鄉既簽証.. ...

明白晒啦~~ thx 各位既回覆~~
咁我早d去幫阿仔申請定張回鄉卡先 ^0^

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回鄉証係過大陸關口用

回港証係過香港關口用,唔可以用黎過大陸關口

不過你有PASSPORT就唔使申請回港証

大宅

如有SAR passport, 唔使回港証, 我試咗去大陸同macau la.

原帖由 chelchel0126 於 09-4-7 00:00 發表
如果你返大陸,過關(香港關)既時候一定要用回港証架,我早兩日先去扲回港証,問過晒啦
8/10/07 - 8.6 kg

首頁

尾頁

跳至