自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

micmicchan 發表於 18-8-25 22:10
試過係荷蘭轉機返英國因為無預警下氣流差唔多彈左上天花板咁,空姐派緊茶水好多人濕晒,落機送返現金卷買 ...

送現金劵咁攪笑

侯爵府

回覆樓主:

坐港龍去日本,在香港起飛時,遇上強烈季候風訊號, 機師開咪話遇上惡劣天氣可能要delay一個鐘,點知5分鐘後,我聽到引擎突然加速,好急咁起飛, 爬升時左搖右擺,chok上chok落,個pat pat離開座位10幾次,聽到飛機機件搖動既聲音,20分鐘左右先平穩番。到左日本,睇番報道,原來當時香港機場曾經停飛,即係個機師係格硬黎。我有朋友坐港龍,剛掛8號風球都照飛,頭半個鐘以為自己玩緊跳樓機。
不過我又好得意,驚呢d氣流,但我好鐘意飛機,成日睇飛機d片,又會睇晒所有關於飛機既劇。睇左好多關係氣流既片,其實氣流對飛行黎講非常小事,機師只會關心佢d飛機餐同咖啡會唔會倒寫。

大宅

華妹妹 發表於 18-8-26 08:24
坐港龍去日本,在香港起飛時,遇上強烈季候風訊號, 機師開咪話遇上惡劣天氣可能要delay一個鐘,點知5分鐘 ...

你說其實氣流對飛行黎講非常小事,對呀,好常見!只要把安全帶扣上,可避免不必要受傷!
但遇到時個心都離一離,最緊要係扣上安全帶!!

wcpcelia    發表於 18-8-26 19:29

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

遇到颱風,在『颱風眼』旁邊飛過,也是一生人中最高興的事情之一,就是在高空見過『風眼』。

全程大部分時間,只係 超級chok及 勁搖晃 咁,
耳朵壓力反反覆覆出現多次,好彩唔係拋起嗰隻,
但有海盜船離心力感覺,
空姐派餐飲 中途 也推車仔走,然後見佢坐著綁安全帶,

幾乎全程未除過安全帶,除了去厠所之外,
就算安全帶指示燈熄咗,也唔敢除安全帶。

大宅

我愛Corina 發表於 18-8-26 02:28
都關關地事呀,因為有d主要用新手機司,經驗係爭d

當然啦,經驗好重要呀!

大宅

我愛Corina 發表於 18-8-26 02:33
試過香港坐ek a380飛Dubai , 黑雨下飛,起飛頭一個鐘都係咁搖黎搖去,d FA 都坐住,個電話不停叮叮叮,果次 ...

係咩電話叮叮響?

大宅

minnanotabo3030 發表於 18-8-26 01:09
我架係細機,3/3個隻,會唔會差d?

細機係比大機搖d.

大宅

八婆仔@ 發表於 18-8-25 23:19
飲飲下汽水被拋起,成杯倒左去前面個人到,幸好有扣安全帶,無受傷

人無受傷就好了,就當你請佢飲汽水

大宅

caryfox 發表於 18-8-26 08:44
遇到颱風,在『颱風眼』旁邊飛過,也是一生人中最高興的事情之一,就是在高空見過『風眼』。

全程 ...

近距離睇風眼感覺一定好正

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

試過坐a380 因為天氣差 全程係到坐海盜船咁, 不過大機始終係冇咁拋

試過坐細機返黎 3個鐘機程由中途開始就勁多氣流, 拋足兩個幾鐘, 由大家嘩完冇野到個個都好驚, lan兩次都唔得, 即刻爬升果吓緊緊張, 最後好彩第三次land到, 不過黑雨閃電, 坐左係架機到成半個鐘先落機, 個鬼佬機司行出黎果陣大家都

跟住果兩年搭親一cook都驚驚地

珍珠宮

3b 發表於 18-8-25 22:55
試過飛日本遇上不穩定氣流, chok得好犀利, 空姐派緊飲品, 嚇到面容失色, 仲反問我會唔會有事, 我仲要 ...

狐狸 你要的是我嗎?
如果 於漆黑中相擁 沒說話也不可怕

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

TMC3012 發表於 18-8-26 08:59
試過坐a380 因為天氣差 全程係到坐海盜船咁, 不過大機始終係冇咁拋

試過坐細機返黎 3個鐘機程由中途開始 ...

一cook即系??

水晶宮

winwin1110 發表於 18-8-25 21:59
講下大家搭飛機時遇到氣流嘅經歷!
我係捉實兩邊扶手和心裏不斷祈禱,仔仔係隔離不斷講好驚架飛機跌落去:qu ...

係咁輕輕chok咗一吓,都冇乜野

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

winwin1110 發表於 18-8-26 00:47
係咩電話叮叮響?

應該係駕駛倉or senior 同佢地溝通用。

禁止訪問

水晶宮

3b 發表於 18-8-25 22:55
試過飛日本遇上不穩定氣流, chok得好犀利, 空姐派緊飲品, 嚇到面容失色, 仲反問我會唔會有事, 我仲要 ...

咁都得?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有冇宗教信仰?我試過不停祈禱,當飛機降落地面、返香港。我內心多謝飛機師,每一次飛機著陸,我都有呢個感受
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

回覆樓主

我有一次大雨下飛台北,
全程都不停搖,雖然幅度唔算勁但令人好不安...
我隔離個男人全程雙手捉實個扶手

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

winwin1110 發表於 18-8-25 23:07
好攪笑仲反問番你!可能係新丁!

當時我都係咁諗, 我估佢之後都應該會轉做地勤或轉行

大宅

BK Milk勳章

回覆樓主

2個月前係馬來西亞坐內陸機,其實個日天氣都有啲差,又行雷又大雨咁,上到機因爲搭7am機眼訓到傻,所以我好快訓著左,之後飛飛下突然feel到好強嘅離心力,之後架飛機左右上下咁係咁搖,我即刻嚇醒咗,我以為墜機我即刻捉住坐我隔離嘅我呀媽同我表妹

首頁

尾頁

跳至