論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

經朋友介紹了一個艇仔請菲傭,對方介紹了一個全新未做過的姐姐俾我
4月中俾錢,一拖再拖,到而家已經超過4個月仲未有消息。
中介講唔到確實日期,只是話菲傭要等考中文的時間表出左才估計到,話最近好多菲傭要出來時間遲左。
我唔知信唔信佢好,有冇人跟我情況一樣,想求證下是否真的要咁耐

別墅

回覆樓主

兩個幾月就到咗啦!

wcpcelia    發表於 18-8-28 09:03

大宅

wtlnatalie 發表於 18-8-27 09:20
經朋友介紹了一個艇仔請菲傭,對方介紹了一個全新未做過的姐姐俾我
4月中俾錢,一拖再拖,到而家已經超過4 ...

幾時批左visa?4個月乜堂都上哂啦,冇理由咁耐

別墅

wtlnatalie 發表於 18-8-27 09:20
4月中俾錢,一拖再拖,到而家已經超過4 ...

要考中文?

大宅

whomen 發表於 18-8-27 14:28
幾時批左visa?4個月乜堂都上哂啦,冇理由咁耐

仲未有入境處reference no,佢話要等考試時間表出左才申請。因為佢話試過申請完visa,姐姐考試期排得遲,visa易過期。

大宅

oiyubb 發表於 18-8-27 14:57
要考中文?

佢話以前唔駛,而家規定要上3堂中文課再考試,合格了才能出來

別墅

wtlnatalie 發表於 18-8-27 17:57
佢話以前唔駛,而家規定要上3堂中文課再考試,合格了才能出來

我都等緊合約wor⋯⋯剛剛完成身體檢查 。但無聽話要考試

大宅

YeungHT 發表於 18-8-27 12:07
兩個幾月就到咗啦!

唉,你話個工人好正值得等就話者,佢未做過野,接左番來也未知是否夾得到,咁就要先等5個月

大宅

oiyubb 發表於 18-8-27 17:58
我都等緊合約wor⋯⋯剛剛完成身體檢查 。但無聽話要考試

個中介冇乜update,經常是我問佢才答,但每次答來答去都係幾幅被,冇確實日子,由話7月到改到8月底9月頭,到今日話要9月底

大宅

wtlnatalie 發表於 18-8-27 17:56
仲未有入境處reference no,佢話要等考試時間表出左才申請。因為佢話試過申請完visa,姐姐考試期排得遲,vis ...

你比人騙

大宅

whomen 發表於 18-8-27 18:03
你比人騙

我都覺,但佢又冇著草... 佢拖得我幾耐丫

別墅

wtlnatalie 發表於 18-8-27 18:02
個中介冇乜update,經常是我問佢才答,但每次答來答去都係幾幅被,冇確實日子,由話7月到改到8月底9月頭, ...

me2!我7月頭申請的!你大佢,話要退錢!睇佢點講

大宅

oiyubb 發表於 18-8-27 18:08
me2!我7月頭申請的!你大佢,話要退錢!睇佢點講

我冇提起錢,只係話,如果within 9月仲唔來,我會中止合約。佢話唔好,姐姐俾左耐性等,都等左咁耐,個姐姐是屬於我,唔會俾左第二個,叫我放心。
其實我唔係怕姐姐轉人,而係時間上完全唔合理,叫佢俾確實日期佢提供唔到,但話時間表一出就好快

複式洋房

回覆 wtlnatalie 的帖子

impossible, normally visa will be approved not more than 3 months, ask the reference number from immigration, u can check by yourself.

that agency should be without licence

別墅

wtlnatalie 發表於 18-8-27 18:13
我冇提起錢,只係話,如果within 9月仲唔來,我會中止合約。佢話唔好,姐姐俾左耐性等,都等左咁耐,個姐 ...

中介一定是甘講的!我認為會不會同我姐姐一樣無錢搞手續,所以拖甘耐?(我姐姐拖左成個幾月先問人借錢做体檢)!你自己有無姐姐聯絡方式?

別墅

wtlnatalie 發表於 18-8-27 18:13
我冇提起錢,只係話,如果within 9月仲唔來,我會中止合約。佢話唔好,姐姐俾左耐性等,都等左咁耐,個姐 ...

你當初有無同姐姐視象過?一係你親自踩上中介公司,找姐姐3口6面問

大宅

cindy1905 發表於 18-8-27 18:14
回覆 wtlnatalie 的帖子

impossible, normally visa will be approved not more than 3 months, ask the r ...

The agency cannot provide the reference no, she need to wait the examination schedule first.

大宅

wtlnatalie 發表於 18-8-27 18:19
The agency cannot provide the reference no, she need to wait the examination schedule first.

She also remind me that even i got the reference no, don’t check the status by myself, she will follow up for me...

大宅

oiyubb 發表於 18-8-27 18:16
中介一定是甘講的!我認為會不會同我姐姐一樣無錢搞手續,所以拖甘耐?(我姐姐拖左成個幾月先問人借錢做体 ...

完全冇contact,亦冇視像過,是中介幫我揀的,冇其他選擇,我直接pick呢個。 只有佢份profile,但在facebook search到佢個名

大宅

oiyubb 發表於 18-8-27 18:18
你當初有無同姐姐視象過?一係你親自踩上中介公司,找姐姐3口6面問

佢係艇仔,冇實體公司,是一人做的。
估計佢係拍住不同的僱傭公司,挑選妹妹俾客戶。
冇卡片冇公司地址,只做熟客介紹

首頁

尾頁

跳至