自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我喜歡小孩子creative D, 自由自在D,吾想什麼也不准做,什麼也No.... 但我實在是太天真,D仔成日去到公園拿起D樹枝當劍,我以為好creative la, 演變成拿起D石丟,摘晒啲花同葉,鍊死啲毛毛蟲,完全係破壞自然生態環境的頑童!係你地迫我要做管教嚴厲的家長,吾好怪老娘了。

公爵府

回覆樓主:

唔可以話No唔得的。
我見到有小朋友玩得太瘋,跳上另一個小朋友背上。
我會話,stop, 因為真係太危險。
要佢地知點解。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

創意不等於放任佢地破壞,要教佢地珍惜一草一木,小昆蟲都係生命,樓主真係要重新審視自己的教育方式

APIGMA    發表於 18-9-30 11:16

男爵府

jthl2013 發表於 18-9-24 15:50
我喜歡小孩子creative D, 自由自在D,吾想什麼也不准做,什麼也No.... 但我實在是太天真,D仔成日去到公園 ...

樹枝當劍,你冇阻止?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

試過見過啲小朋友搣樹枝同啲樹葉。我用眼神望住佢哋,佢哋收咗手

不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

回覆樓主:

最憎人拎起樹枝石頭玩,要玩拎返屋企玩

男爵府

回覆樓主:

自由&創意地玩係可以有
但大前提係要玩得安全 , 唔可以(傷害/破壞 /影響) (自己/ 他人/公物/動植物)

其實 (emoji)呢樣野做什麼事情都抱有呢種態度, 我覺得同自由&創意無抵觸, 為的是都係保護自己&他人遮

大宅

今天我帶他們去游水,在更衣室入他們指著一個裸體肥老婆婆笑,他們真的是很可怕的頑童!我拉他們出去罵了一頓。在泳池裏又含在D水噴人⋯他們不折不扣口口被人鄙視的頑童。當然鄙視的目光很快全落在我身上。

珍珠宮

jthl2013 發表於 18-9-26 21:02
今天我帶他們去游水,在更衣室入他們指著一個裸體肥老婆婆笑,他們真的是很可怕的頑童!我拉他們出去罵了一 ...

小朋友幾大? 一齊入女更衣室?
下次考慮入家庭更衣室。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

waiiwaii0611 發表於 18-9-25 22:31
樹枝當劍,你冇阻止?

沒有人的時候我沒有阻止,但現在十級後悔了。我日日湊住佢地其實也是獲獲新鮮獲獲金。

大宅

貓頭雀 發表於 18-9-26 21:05
小朋友幾大? 一齊入女更衣室?
下次考慮入家庭更衣室。

五同六歳。

男爵府

jthl2013 發表於 18-9-26 21:06
沒有人的時候我沒有阻止,但現在十級後悔了。我日日湊住佢地其實也是獲獲新鮮獲獲金。
...

佢地由細到大都系樓主你自己湊大?

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

聽到都覺得恐怖
佢地好明顯唔係一朝一夕變成咁,
係你之前太放縱佢地!
creative唔等於冇規冇矩,
佢地而家好似連對錯都唔識分咁,
直頭係頑劣
但都睇得出你有心教返好佢地,
請你務必要加油,
要set返條線,
否則俾人話冇家教就……

伯爵府

回覆樓主:

所以話小朋友管佢,又限制,放鬆下佢地,就作反。

我小朋友就係咁。

大宅

我自己湊了兩年半。他們真的很頑皮很多精力!尤其對孖仔,自己活在自己的世界。大仔就比以前乖了很多,但也會教鬼主意比細佬,三個一齊便癲曬。分開就是正常孩子(別人眼中)。

大宅

babyhoi 發表於 18-9-26 21:18
聽到都覺得恐怖
佢地好明顯唔係一朝一夕變成咁,
係你之前太放縱佢地!

他們兩年前仲恐怖!

大宅

回覆樓主

得罪講句,小朋友會唔會有過度活躍症?

大宅

回覆樓主:

我以前都好似樓主你咁諗,但當佢地愈大愈曳目中無人時我都開始反思,真係要set一條底線給他們,他們仲細,是應受適當的管束,不是要樣樣no, 而是要教育他們什麼是可以,什麼不可以做,對錯是非,否則到再大點時要改他們的壞習慣便百上加斤。

子爵府

回覆樓主:

依家教返都未算遲,要堅持教返好,唔係大咗就仲大鑊

男爵府

jthl2013 發表於 18-9-24 15:50
我喜歡小孩子creative D, 自由自在D,吾想什麼也不准做,什麼也No.... 但我實在是太天真,D仔成日去到公園 ...

點解要用No,你誤解了⋯要小朋友停止一啲錯誤行為唔係用No就可解決,係要話佢知錯誤行為嘅後果。例如掟石頭可以好好玩,你畀佢一個目標掟中會好開心又可訓練專注,集中,大肌肉。但掟到人就會受傷⋯⋯⋯
無聊閒在家

首頁

尾頁

跳至