自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

男爵府

kk80400 發表於 18-9-26 23:54
我小朋友果間有4款選,我個囡就好鍾意食啦,有時會有pizza 、糯米雞、飯團等等

...

我女都係呢間

大宅

catiou627 發表於 18-9-26 22:52
我朋友個仔話"活力"好食,佢個仔食曬!真係各人口味不同。

阿囡學校都係活力,佢都話好食! 我試過番學校陪食lunch活動, 見到d lunch box 都ok! 如果住得近,都想中午攞飯去學校! 我唔想一早整飯放飯盒,擺到中午咁多個鐘先食,夏天焗住咁耐好易“叔” 同感覺唔好! 自己都唔鐘意果陣味!

子爵府

DEVILY 發表於 18-9-26 23:41
我都係 吖女都中2了。唔肯出去食唔食學校飯。雖然晨早煮完飯仲要返工都幾辛苦。但煮餐飯都係用我 ...

真心請教,點整d飯先放到中午都仲食得?

子爵府

我女學校都係活力,仲要喺學校飯堂煮

我上年係送飯,普通整個雞亦,佢話d同學已經好羨慕,因為飯盒真係唔好食,我就對呢個講法有所保留,因為呀女始終未食過學校飯,唔可以用同學講法作準。 今年大肚送唔到飯,焗住訂飯啦,呀女日日放學都好餓,因為飯盒真係好難食,佢只係食小小頂左肚就算,赤死我,我已經盤算緊坐完月再送過飯俾佢。

我睇飯單d配搭真係,怪怪地
有日係 主餐:卡邦尼雞王
再揀彩椒牛肉/香芋什菌豆皮結
菜係紹菜 再加白飯
同埋份量偏大 我覺得係浪費

珍珠宮

健x ,一個偽日本香港人,又叫人唔好生仔既姐姐(男人)乜有仔女?呢篇文章最後都只為抬高日本踏香港人⋯⋯⋯⋯

男爵府

she007 發表於 18-9-26 23:33
學生真係慘,食難食飯盒,俾我日日送去啦!呢d係愛呀!

愛自己仔女係應該架嘛

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

vanvan1999 發表於 18-9-27 00:28
阿囡學校都係活力,佢都話好食! 我試過番學校陪食lunch活動, 見到d lunch box 都ok! 如果住得近,都想 ...

我未試過做義工,想像唔到d飯有幾難食,

但啱啱有在個case,小朋友啱啱升上小一,上星期一喊住同阿媽講話學校d飯難食,我就好好奇,因為佢平時都係姐姐煮比佢食,我食過姐姐就整得真係麻麻,但小朋友就想食返姐姐煮嘅野,但係佢係學校食飯先啱啱開始,即係只係食過5日,我就覺得有dd古怪,會唔會係份量問題先話難食呢?因為如果帶飯,甘就可以份量少d同埋又唔需要食哂趕時間食?
日本の平安を祈ります

公爵府

kavenzou 發表於 18-9-26 23:48
我話送飯,我仔吾肯
所以吾好以大人角度去看待小朋友飯盒

的確,每個小朋友不同。
我仔小學時應該超級希望我送飯,因為一個飯盒佢有可能唔夠飽⋯⋯

男爵府

moniko 發表於 18-9-26 23:50
你仔女都唔係讀傳統學校啦! 你自己最清楚我講乜。

仲有, 人迫你做, 就要做?! 咁聽話?!

咪鬼睬嗰個膠婆啦

同丁蟹講道理咩

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

kk80400 發表於 18-9-26 23:54
我小朋友果間有4款選,我個囡就好鍾意食啦,有時會有pizza 、糯米雞、飯團等等

...

又平又正喎,款式又多。可否pm個饭商名俾我,thanks.

伯爵府

19841984 發表於 18-9-26 23:53
我唔會話在香港做奴隸,但又咁冇骨氣賴死在香港囉

成日話香港點差點差的人,其實仍然選擇留在香港,是否 ...

其實你睇清楚我講乜先。 我無講過係香港做奴隸。 係講緊教育人做奴隸。 不過我唔期望你會明

再者, 我講緊香港教育制度有問題。 你用腳投左票啦, 所以唔好再為嘈再嘈。

不過咁夜有人同我吹下水, 我都幾開心

伯爵府

chillimom 發表於 18-9-27 00:59
咪鬼睬嗰個膠婆啦

同丁蟹講道理咩

你岩我唔小心認真左。

子爵府

畀面勳章

回覆 kk80400 的帖子

點解我女都系帆船但只有A同B款
你幾年級?$19一盒咁平

我小一都要$21一盒

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Jasmine-4711 發表於 18-9-27 01:03
又平又正喎,款式又多。可否pm個饭商名俾我,thanks.

唔洗pm我唔係賣廣告,有jm都已經講咗個名係帆船,可以自己再google 下
日本の平安を祈ります

珍珠宮

165488 發表於 18-9-27 01:15
回覆 kk80400 的帖子

點解我女都系帆船但要有A同B款

上2年都好貴呢間,我記得係$25個,唔知點解今年平咗
日本の平安を祈ります

男爵府

關愛基金唔使俾飯錢,綜緩又唔使俾。
媽媽或者姐姐得閒送飯係中產玩意。

子爵府

新秦先生 發表於 18-9-26 23:22
我個意思就係話,飯盒本身唔係難食(我上文就係證明左呢點,所以你都同意),例如人地整個日式便當不知幾精美啦, ...

日式便當通常是常溫的,因此沒有倒汗水或焗左好耐呢個問題。而從快餐店中購買的飯盒,你會唔會早上7,8點買,之後再入一個保溫箱等到12點幾先再食?而且箱內不止一款口味,通常有4款,夾夾雜雜後可想而知。
我當了4年睇飯姨姨,小朋友一齊打開飯盒後真的會倒胃口。我多數煮俾個仔食,佢都話好多同學會問佢拎d餸食呢。

男爵府

yukiyukipang 發表於 18-9-27 00:39
真心請教,點整d飯先放到中午都仲食得?

我係用燜燒壺.唔用保溫壺。天氣熱唔會到下午變味,唔可以要求好熱。但係正常嘅熱
:-xhttp://hk.photos.yahoo.com/debby1292000 :oops: :oops: :oops: :oops:唔經唔覺我已經2歲啦........ :-) :-) :-)

翡翠宮

畀面勳章

sunnymama2 發表於 18-9-26 23:13
有可能即日做呢?
星期一已經知道星期二停課,如果即日做,又點會有咁多飯盒派?
日日是好日

大宅

回覆樓主:

我個仔個間係丹尼,佢話OK 喎。我其實唔覺得隔夜有問題,即使而家我自己帶飯,甚至個仔有朝一日帶,應該都係帶番前一晚既餸同飯

首頁
45678...11

尾頁

跳至