1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔19m,之前我全職湊因為細仔就出世試下比佢返育嬰院,第一二日都正常只係好攰,之後就開始放學返黎發脾氣大力打地下打爸爸,啱出街食飯又丟碗落地,好惡大力拍張檯,之前從來唔會咁發脾氣。可以點做?佢係咪覺得我哋唔要佢想引注意,我好心痛,佢之前好鍾意笑唱歌跳舞,返學果幾日唔知攰定唔開心唔識笑...家人話佢太細個叫唔好返諗第二個方法但佢性格已變成咁可以點做?

大宅

pstar1231 發表於 18-9-29 17:28
我仔19m,之前我全職湊因為細仔就出世試下比佢返育嬰院,第一二日都正常只係好攰,之後就開始放學返黎發脾氣 ...

我女20個月,最近都系好躁,成日發脾氣,會掉野!會發脾氣時打人,咬人,或者咬自己,無法控制佢,又話要咩就一定要比佢,想知點算!

大宅

回覆 leungna520 的帖子

同病相憐但你女有冇咩原因突然變成咁嫁?

大宅

pstar1231 發表於 18-9-29 21:28

同病相憐但你女有冇咩原因突然變成咁嫁?

吾覺有特別原因!所以吾知點處理!

大宅

今日系街食飯,掉碗掉野,我都吾知點處理,話佢好似冇用!但吾話好似又從緊佢,好多人注意佢!系街打爛玻璃杯幾次!

珍珠宮

因為細b出世發生左心理變化,揾爸爸同佢溝通下。

大宅

唔好比佢拎到玻璃杯麻,我會一黎就擺開只比膠佢

大宅

回覆 RubyYu07 的帖子

細b尚未出世,唔想比佢感覺自己被爸媽遺棄但又要放手比人湊,好茅盾...

大宅

回覆樓主:

我估佢可能係未適應+trouble2開始

珍珠宮

pstar1231 發表於 18-9-30 04:35
回覆 RubyYu07 的帖子

細b尚未出世,唔想比佢感覺自己被爸媽遺棄但又要放手比人湊,好茅盾... ...

細b出世左之後肯定多多少少會忽略左佢,特別我地做媽媽既。要爸爸多D陪伴大b先得!

伯爵府

pstar1231 發表於 18-9-29 17:28
我仔19m,之前我全職湊因為細仔就出世試下比佢返育嬰院,第一二日都正常只係好攰,之後就開始放學返黎發脾氣 ...

因為細b出世發生左心理變化

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我細B18個月, 我覺得應該系吸引人注意。小朋友心靈系好乾淨。

大宅

放完3日長假佢心情好似好啲,謝謝大家意見。

另一個問題係佢成日要出街,爸爸朝早同佢出一次,lunch出一次,到佢瞓醒又大力拉我出門口扭出街我大肚8個月真係好攰,其他bb係咪咁?可以點做

大宅

pstar1231 發表於 18-10-2 23:23
放完3日長假佢心情好似好啲,謝謝大家意見。

另一個問題係佢成日要出街,爸爸朝早同佢出一次,lunch出一次 ...

小朋友一定覺得出街比起屋企好玩啦。喺屋企可以準備多啲唔同玩具,或者唔同玩法同佢玩,等佢覺得屋企都唔悶。同埋唔好一次過將所有玩具拎晒出嚟,每日都淨係拎幾份,每幾日輪流轉換,咁佢哋對啲玩具先有新鮮感,鍾意玩得耐啲。

首頁

尾頁

跳至