自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

我D囡要到小五,六才開始寫得靚. 初小我沒有因字體唔靚要她們重寫.

洋房

小朋友其實小腦未完全發育,fine muscle control唔太好係非常正常

琥珀宮

~~nitto~~ 發表於 18-10-30 09:50
小朋友剛升小一,適應大致上ok,但最大問題係每次導修做功課,D字好醜。返到屋企,開頭我無特別擦,因為太 ...

調轉諗,你做完野比人reject晒要重做,你會唔會開心?同一道理

siumak    發表於 18-10-30 14:01

侯爵府

小朋友剛升小一,適應大致上ok,但最大問題係每次導修做功課,D字好醜。返到屋企,開頭我無特別擦,因為太 ...

jm 一年級唔字唔算差的了。可以教佢每行上面用尺加多一條線,比佢就住,個個字一樣高。

伯爵府

小一黎講D字唔算差喎
不過可以留意返D字唔好穿過條橫線,感覺就會整齊D

男爵府

zitzai 發表於 18-10-30 10:40
同意。有時間俾佢玩下 relax 下對佢發展仲好

樓主你個小朋友好明顯係夠電同無電o既分別,佢知要做乜,唔 ...

我女小二,測驗默書如果在第一堂和小息後。表現差千里。只能不停提她,小息不能太盡興。興奮過後,就跌曬分。
希望隨著年紀長大,電力夠用,起碼唔會倦到連睇卷都冇心機。

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

我仔d字由小一到依家小五都日日比老師係功課到蓋印:字體欠端正

我仔又無乜所謂唔上心,佢係可以寫靚d但懶囉 我已經話到無氣由佢。

大宅

wing421 發表於 18-10-30 11:48
加埋圖後再睇,圖份邊啲字算唔錯喇喎。呢啲係夠訓?定唔夠訓字先?我仔寫得仲衰啦。起碼你呢啲都叫整齊呀
...

呢D係導修做

男爵府

回覆樓主:

真心講,個人覺得你仔D字也不太差.
我2個小朋友, 2個也沒理他們的字體,D野識就算了. 大女到p3 開始自己寫得靚左, 細仔到中一D字也麻麻地. 我見過阿女一個幼稚園男同學的字比你仔的還嚇人, 到現在也是, 但他已考入dbs讀中三了! 所以只要不影響成績,有時不用太嚴厲,反而有時間做吓另一D野

大宅

cmchang0927 發表於 18-10-30 12:29
真心講,個人覺得你仔D字也不太差.
我2個小朋友, 2個也沒理他們的字體,D野識就算了. 大女到p3 開始自己寫得 ...

多謝你安慰&鼓勵,我知道之後應該點做

伯爵府

回覆樓主:

你女啲字寫得好靚了。
我仔又係剛上小一,但佢導修堂唔係做功課,而係抄手冊,都會抄漏,每日要同佢對手冊,近來好左,冇抄漏,但寫字真係好hea,要坐在佢側面睇住佢寫,一有錯或唔靚,就要擦左再寫。開頭我都冇擦,但我唔改佢,老師就要佢改正,我同佢講寧願而家擦左再寫過,好過老師要改正

子爵府

筆畫錯會擦,字醜唔擦,甲乙丙丁都係佢努力嘅成績。

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

下,咁都叫差?寫得算清楚啦。
同埋d字靚又點,做唔晒考試卷咪仲慘。我會要求速度同整齊,又唔係書法比賽。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我仔又係字醜到不得了,功課經常都印著(字體需端正)。死證係揸筆姿勢唔岩,幫佢執過,教到冇氣,用輔助器幫手,佢寫到仲攰,仲醜,冇力寫。。。算啦,我自己揸筆都唔係正宗,但求睇得明佢寫咩就算。。。我仔問我點解一定要d字寫得靚,我話已經唔要求你寫得靚,係正常d, 唔好再寫怪獸字咋!
另外佢空間感,筆順同字型結構都差,可能係讀寫障礙的一種,我諗緊搵機構check下。。。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

字只會愈寫愈醜,因為之後吾夠時間,老師又催

珍珠宮

樓主啲字靚過我仔嗰啲,一樣今年小一

珍珠宮

jacky1666_hk 發表於 18-10-30 13:02

係,有啲好明顯趕住寫,所以寫到一pat,有時我都吾知我仔寫乜,n/u、r/v、b、p、d、f/t、1、0⋯⋯全部越寫越核突,測驗默書都被扣分

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我覺得算幾好。係改前?如果係老師要求太高。

侯爵府

畀面勳章

jacky1666_hk 發表於 18-10-30 13:02

係,有時間寫真係靚好多,趕時間就打風咁,導修堂時間太少,所以多數求其寫

珍珠宮

環保接龍勳章

小一寫到個字, 我絶對收貨, 我一定唔會擦。

另一方面, 導修堂可慢D寫, 我會同小朋友講老師對你有要求, 想你進步少少咁, 寫慢D可能D字會更好!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

首頁
12345...6

尾頁

跳至