自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

今日見到個比較出名嘅媽媽,
分享自己自幼冇跟小朋友做功課,
錯就由佢,教書係老師責任,
佢冇需要教,亦冇需要要小朋友改正⋯
字寫得醜或錯都唔緊要,因為將來唔會要寫字,
如果老師叫家長處理,就答返佢係老師責任

唔知大家又點睇呢個做法呢?
我都想訓練到佢自覺做功課,但我又做唔到似佢咁100%放到手?

可能大家都知邊位,但由於只聽到單方面支持者聲音,想知多d家長實際處理手法,所以係到問下

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

插唔插手,其實要睇小朋友本身
如果個小朋友本身好多甩漏
無可能唔插手
有時要幫一幫手
有一部分小朋友本身自理能力好好,
有時會漏少少,問題唔大
當然唔會跟
總之要睇情況同年級,仲有小朋友本身
來決定

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

講啫,都唔知佢現實中係咪真係100%放手。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

無格, 老師好彩咪對佢小朋友一年, 唔好彩咪又係六年
將來小朋友成就係點又唔會關老師事
家長咪唔好理囉

天朗氣清

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Joant 發表於 18-10-31 18:46
今日見到個比較出名嘅媽媽,
分享自己自幼冇跟小朋友做功課,
錯就由佢,教書係老師責任,

唔識呢位家長,尊重佢做法。
但我唔會跟,我了解自己的孩子,佢適用時,未必我的適用。
而且對老師既回應有點無禮,做唔到咁答老師。

大宅

我都好想train小朋友自己功課自己做自己改,但個原因係覺得係小朋友責任,無關老師責任。
唔知有無jm小朋友做到,父母零插手?幾多年級呢?

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我只係對做齊功課/改正未,岩同錯都好少睇

字太醜比老師寫,見到某d字真係好肉酸就會叫佢擦左再寫。

學會放下    發表於 18-11-1 02:38

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

小鳥兒 發表於 18-10-31 18:58
我都好想train小朋友自己功課自己做自己改,但個原因係覺得係小朋友責任,無關老師責任。
唔知有無jm小朋友 ...

開學時係想咁做,點知一個月唔夠就比老師寫幾次欠交最後就只對功課齊未。

水晶宮

回覆樓主:

唔知你講邊個,會尊重其他人教育的方式。

不過呢個世界亦好多大隻講,講一套做一套,不能盡信。

用戶要求終止服務

呢個係想要定需要的問題,好多人不想插手但有需要插,插手亦睇下點插,做家長有責任訓練小朋友自動自覺,做個負責任的學生,只是有些人易訓練一點,有些難一點。放手亦係一個過程,初小睇得緊少少,高小按能力慢慢要放,否則上中學都靠阿媽就大件事啦!

至於話錯咪由老師改,的確係咁,重點係佢知唔知自己錯咩同應該點做?呢樣就唔可以百分百靠老師,每個小朋友資質都唔同,要係個d位適當教番岩。

大宅

唔得,至少自細要陪伴教育
點可能話唔理就唔理

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔怕比老師標籤做麻煩學生咪唔好理囉!!

珍珠宮

回覆樓主:

幼稚園開始已經係,但冇你朋友咁放,老師話字體唔靚,我會話佢地叫佢地寫返好,亦叫老師覺得唔好大可比X,重改重做或者罰抄

到中學一直都維持係功課自顧人士

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

尼位家長好似覺得教小朋友做功課完全係老師責任,好聽就叫「放手唔理」,唔好聽就叫「放任不管」

子爵府

回覆樓主:

經驗之談,呢類學生成績唔會差,上堂亦較留心。因為佢知道冇後路,唔聽真係會唔識做功課。當然家長要自細訓練佢啦,唔係話放就放。

SiuBBee    發表於 18-10-31 19:27

珍珠宮

回覆樓主:

間中坐隔黎陪下當打氣已經夠

珍珠宮

馬爾太 發表於 18-10-31 19:11
經驗之談,呢類學生成績唔會差,上堂亦較留心。因為佢知道冇後路,唔聽真係會唔識做功課。當然家長要自細訓 ...

認同

子爵府

C.Humphrey 發表於 18-10-31 19:11
尼位家長好似覺得教小朋友做功課完全係老師責任,好聽就叫「放手唔理」,唔好聽就叫「放任不管」
...

如果個個家長都係咁諗,學校就唔敢教得好快。依家好多學校係只教表面嘢,再深入啲就俾家長教。老師堂堂鬧人都得,因為一俾功課,家長補習會自動補位,幫老師教埋。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

其實我認同字醜係唔駛理。
我也認同錯咪由佢改正。
但陪做功課會陪既,唔識問我會答既。

侯爵府

我似佢9成,有一樣吾同係,會等老師改完返黎先睇功課,如果佢錯,會問佢明吾明點解錯,叫佢解釋一次

首頁
12345...7

尾頁

跳至