自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

好長,不喜勿插,俾個機會我分享吓!

初初面對「發展遲緩」(一)
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21648684

初初面對「發展遲緩」(二)
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21779198

bb 而家 13 個月大嘞,醫生評為中度全面發展遲緩,積極做緊 OT 同 PT, 見到佢每日都有進步,我同太太都好欣慰!

之前出左少少意外,bb 整親個頭仔,成個月都未散瘀,無意中提早左照 MRI,不過好消息係報告乜事都冇,我地都安落晒,下一個 task 就係遺傳學,希望唔使不斷抽 bb 血喇!

別墅

Aryung 發表於 18-11-15 18:08
好長,不喜勿插,俾個機會我分享吓!

初初面對「發展遲緩」(一)

BB 叻左好多呀,”爸爸媽媽” 久唔久會發到音,雖然唔常見,亦都係冇意識,不過一唔滿意就一輪咀咁講太空話,希望佢唔使跌入 ST 呢個惡夢喇!認知方面開始識開合手掌 bye bye, 有時 give me 5 佢會掂下你隻手!好得意!

小肌肉方面都有進步,夏天尾帶左 bb 去玩沙,唔驚之餘重玩到笑!之前隻右手唔鍾捉嘢,而家已經可以拎小饅頭食,雖然重有少少抗拒,總算叫做 solve 左;所有進步都要俾 credit OT, 一早已經叫我地俾米同螺絲粉 bb 玩,而家開始有成效!

wcpcelia    發表於 18-11-18 11:40

別墅

Aryung 發表於 18-11-15 18:08
BB 叻左好多呀,”爸爸媽媽” 久唔久會發到音,雖然唔常見,亦都係冇意識,不過一唔滿意就一輪咀咁講太空 ...

大肌肉始終係差 d, 未識離手企同扶住行,未識抬高 pat pat 爬同左腳唔識撐;最近買左個 fit ball 俾佢坐,坐左一排坐姿改善咗好多;另外我越來越相信 bb 好受生活環境影響,因為 bb 自細瞓大床,冇欄杆俾佢捉,直到上個月買左個圍欄俾佢,bb 尋晚終於識由坐捉野企,同捉欄杆跪住行2步;所以不妨注意吓屋企 setting。

別墅

Aryung 發表於 18-11-15 18:10
大肌肉始終係差 d, 未識離手企同扶住行,未識抬高 pat pat 爬同左腳唔識撐;最近買左個 fit ball 俾佢坐, ...

寫左頭2篇文章後,久不久有人問下 OT, PT 資料,同埋問下做乜家居訓練幫到小朋友,其實我唔係專業人士呀,都係邊學邊做鬼識教人,但係可以分享下心得,例如OT, PT 教你 d 動作返屋企做,不妨先理解埋個原理,自己試下做先,咁就清楚用緊邊條肌肉d力,唔使擔心做錯方向;之後再模擬下小朋友做唔到果時嘅動作,咁就知道佢地面對緊乜野難題,下次 training 時可以清晰地問治療師,咁就事半功倍!

別墅

Aryung 發表於 18-11-15 18:11
寫左頭2篇文章後,久不久有人問下 OT, PT 資料,同埋問下做乜家居訓練幫到小朋友,其實我唔係專業人士呀, ...

我地都知 bb 已經好努力,其實每次帶佢去 training 都好心痛㗎,次次都好開心咁去,喊住咁走,真係好淒涼,成日望住我地求救,究竟重要受幾多苦呢?如果佢一日都未追返同齡,係咪要一直 training 落去呢?有時 d 人會問 bb 而家差人幾多個月?我都唔識答,好似已經唔嚴重,但又有好多嘢未做到,不過已經唔重要,爸爸媽媽錫佢就足夠!

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

加油小朋友進步好快

大宅

加油爸爸,我囡囡也曾被評發展遲緩,但努力後小朋友的進步可以追得好好,只要不放棄訓練一定會有令你喜出望外

男爵府

回覆樓主:

[/smil
BB加油

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

勁呀爸爸, 加油

男爵府

爸爸媽媽要加油
照顧小朋友真係唔容易

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

加油

大宅

加油

大宅

回覆樓主:

加油呀

別墅

回覆樓主

加油呀

珍珠宮

好媽媽勳章

Aryung 加油
日後你可能會成為過來人身分去
幫到需要的人

禁止訪問

別墅

回覆樓主:

我女女都係13個月,可能我地相差幾日出世瓜,我女比起同月人又好似慢左d甘,但是我唔信,我信佢有自己既時間表,夠鐘就會識,識左就會做得好好,
以前佢四五個月時,同日出生三十幾個bb(我地有媽媽會,8成識轉身,我女唔識,去到六個月先識,人地6個月識爬一兩步,佢8-9月先識爬,宜家13個月,大部分人識行,我女仲未得,雖然好似慢過人地,但是最後依然會識,所以我相信佢有自己既時間表,急唔黎,因為當我教極佢都唔識,我放棄唔教啦,佢又反而自己突然識,我就知,唔好夾硬逼佢,順其自然,只要小朋友唔係確診有“病”,無需擔心,因為佢未夠鐘咋!

wcpcelia    發表於 18-11-18 11:40

子爵府

wfc0104 發表於 18-11-16 09:26
我女女都係13個月,可能我地相差幾日出世瓜,我女比起同月人又好似慢左d甘,但是我唔信,我信佢有自己既時 ...

我仔13個月都未識行呀⋯⋯

別墅

wfc0104 發表於 18-11-16 09:26
我女女都係13個月,可能我地相差幾日出世瓜,我女比起同月人又好似慢左d甘,但是我唔信,我信佢有自己既時 ...

同我個仔好似呀,冇錯冇錯,可能佢地懶 jei!

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我小朋友都有發展遲緩問題,慶幸嘅係你地發現得早,可以係黃金時間內慢慢去追,小朋友嘅爆發力可以好強架,作為家長只能付出無比嘅心思,精神,時間同耐性,1步步陪佢走佢比別人慢嘅路,當中當然會經歷無數嘅氣餒同壓力,但辛苦過後見到佢比以前進步係最大嘅欣慰,雖然唔知條路仲有幾漫長,幾時先會追得上同年齡,但我相信佢而家只係比其他人起步慢啲,但總會有日係追得上,我小朋友係整體發展遲1年,言語,理解,認知,慢1年半,性格亦較固執,愛哭,唔識表達自己,而家佢3歲多啲,經私人,政府訓練後已進步不少,見住佢不斷慢慢地進步,雖然係會好攰,但值得,大家都要加油

首頁

尾頁

跳至