1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

我試過俾飲管,佢無興趣飲,我有試過俾固體(蛋白碎)佢,佢嘔咗成晚。
我係在職媽媽,靠媽媽同阿姨日間照顧囡囡,我有叫佢哋俾機會囡囡試下用飲管,但到呢刻我都只係見佢哋用匙羹餵,單靠我星期六日去教,覺得成效唔大。我有提過食嘗試俾啲杰身啲嘅粥囡囡食,但佢哋都仲係用稀稀地嘅粥俾囡囡食。
我明白我有求於佢哋,所以我唔敢再講太多。
我囡無特別喜愛嘅玩具同食物。我都唔知點入手,有無媽媽可以教下我?

大宅

可能樓主堅持:

1. 加入finger food,俾佢試拎
2.食粥呢個月齡開始唔夠飽,我囡13個月已經食緊大人飯
3.由飲管杯開始俾試飲水先,有一種係按杯蓋有水出嘅,當佢含住飲管就按,慢慢就會識,下下用匙更餵太辛苦了(學識再轉普通飲管,識用就好方便,我一歲帶佢出國旅行係買當地盒裝鮮奶,無帶任何bb嘢食去)

健康院姑娘講食固體少,會影響口肌發展,學講嘢會比較慢
慢慢嚟,唔好急

別墅

ChuChuMother 發表於 18-11-20 20:14
我試過俾飲管,佢無興趣飲,我有試過俾固體(蛋白碎)佢,佢嘔咗成晚。
我係在職媽媽,靠媽媽同阿姨日間照 ...

我諗可以試下用飲管時比佢飲湯或者果汁 可以比佢有新鮮感 又吸引到佢飲多幾啖 唔駛心急

別墅

qqapplepie 發表於 18-11-20 20:57
可能樓主堅持:

1. 加入finger food,俾佢試拎

你講嘅杯我有用,不過佢無意欲飲水,每次都係迫咁滯。
只要拎上手嘅嘢,佢係拎嚟擲唔會食,佢唔擺嘢入口食,除咗自己手指

別墅

sam_daisy 發表於 18-11-20 20:59
我諗可以試下用飲管時比佢飲湯或者果汁 可以比佢有新鮮感 又吸引到佢飲多幾啖 唔駛心急
...

有試過,佢接受唔到唔肯飲

別墅

ChuChuMother 發表於 18-11-20 21:07
有試過,佢接受唔到唔肯飲

你同佢一人一啖甘扮飲 扮到好好飲甘得唔得呢?

別墅

sam_daisy 發表於 18-11-20 21:22
你同佢一人一啖甘扮飲 扮到好好飲甘得唔得呢?

試過,同老公一齊扮,佢堅持唔肯飲

別墅

我bb 13個月,從來無用過飲管,因為最初開始飲水(6m)就係用大人杯,之後俾所有學習杯佢都無興趣,一歲返健康院姑娘話唔學用飲管都ok, 佢話其實最終都係想bb用到杯飲。

我bb之所以用大人杯係因為佢成日見我飲水,好奇要跟住飲,樓主可以同屋企人一致好開心好興奮咁飲俾bb睇。

自己經驗發現爸爸媽媽一齊好開心咁做一件事,bb係會99%跟住做,加油

大宅

回覆樓主:

照顧問題我覺得要好好同你媽咪傾下,要同佢地講bb有D野做唔到,要做訓練追返,否則長老一路以為ok就由bb想點就點!
飲管杯呢part其實你質bb飲多幾次,佢自然會識,我女都係咁,初初完全唔知點飲淨係識咬飲管,迫多幾次就可以自己飲!食野個度先俾餅乾面包星星餅訓練下自己放入口先,再逐步將粥較返杰身!

別墅

lulalulahey 發表於 18-11-20 23:34
我bb 13個月,從來無用過飲管,因為最初開始飲水(6m)就係用大人杯,之後俾所有學習杯佢都無興趣,一歲返健 ...

我其實試過裝啲水入奶樽等佢飲,但佢發忟憎,因為奶樽係用嚟裝奶而唔係裝水,佢推開唔飲。
我試過溝少少蘋果汁俾佢飲,佢都唔肯飲,好似迫佢食屎咁
其實最唔開心係有比較,身邊朋友都話小朋友呢個階段應該點點點,唔可以再點點點。我個人覺得個個小朋友都唔一樣,無話一定咁樣先啱。
上playgroup, 所有小朋友見到餅乾係星星眼,我囡囡完全無興趣,拎啲餅乾擲。當場覺得好無奈,老師同我講,小朋友唔食零食係好事。
但我囡囡係連試都唔肯試,逼唔到佢試。

別墅

asukav6 發表於 18-11-21 00:06
照顧問題我覺得要好好同你媽咪傾下,要同佢地講bb有D野做唔到,要做訓練追返,否則長老一路以為ok就由bb想 ...

星星餅拎嚟擲,示範俾佢睇係食得嘅,佢都無興趣。
照顧問題,我梗係有講過,但佢哋唔配合,我問點解,佢話阿囡唔肯,好浪費時間餵佢飲水,用匙羹最快,最緊要佢肯飲。
其實我好努力,每次餵佢食完粥仔,都捉住佢用學習杯(按鍵出水嗰款),發現佢係識啜,但佢唔肯飲水。

珍珠宮

回覆樓主:

飲管呢樣唔一定要學,我女無用過
細個用匙羹餵水,大d之後用杯飲水
唔需要執著用匙羹/飲管飲水,因為健康院姑娘叫人用飲管主要係要小朋友戒奶樽

處理呀女加固問題比較緊要
一歲幾連蛋白碎都食唔到,仲食緊好稀嘅粥要盡快糾正
一歲返健康院姑娘都教要開始食飯仔
健康院書仔有教一歲後要食咩質地嘅飯餸,你拎住本書仔同長輩好好傾下

日間婆婆湊,咁夜晚/假日時你湊返有無自己比返唔同固體食物呀女試?生果、瓜菜、蕃薯、肉......
可以比細條菜小朋友拎係手比佢自己試下食,訓練到手眼協調同大小肌肉
咀嚼固體食物影響幼兒咀嚼肌肉發展,對日後語言發展有直接影響

身邊人比意見你都係出於關心,因為跟返一般幼兒發展階段,小朋友正常會做到.....做唔到家長就要作出改善去協助小朋友發展

我覺得你盡快預約健康院聽姑娘意見最好,帶埋婆婆佢等佢聽下姑娘點教

大宅

ChuChuMother 發表於 18-11-21 00:11

星星餅拎嚟擲,示範俾佢睇係食得嘅,佢都無興趣。

其實冇一個bb會肯飲冇味的水,可以試下煲蘋果雪梨山渣水,酸甜味吸引bb飲,飲下飲下就會學識要飲水!
至於照顧問題,長老唔肯配合,咁你會否考慮請工人再一手一腳教佢用你的方法湊?

別墅

秋天與楓葉 發表於 18-11-21 00:40
飲管呢樣唔一定要學,我女無用過
細個用匙羹餵水,大d之後用杯飲水
唔需要執著用匙羹/飲管飲水,因為健康院 ...

我自己星期六日煲嘅都比較杰身嘅粥,因為月頭俾蛋白碎佢食都嘔咗3次,我依家唔敢再俾佢食住。生果唔肯食,瓜菜蕃薯肉都混入啲粥到俾佢

珍珠宮

ChuChuMother 發表於 18-11-21 00:48
我自己星期六日煲嘅都比較杰身嘅粥,因為月頭俾蛋白碎佢食都嘔咗3次,我依家唔敢再俾佢食住。生果唔肯食, ...

一歲後可以食飯仔、麥皮、粉麵、薯蓉,比多d唔同口味同食物小朋友試
有瓜菜都好,我真係識個老人家餐餐煮肉碎粥比個孫食,由6個月食到一歲幾都係肉碎粥

食唔到蛋白碎可能佢唔鍾意個味道/質感
可以整蒸水蛋,試下整肉碎蒸水蛋

生果甜甜地唔肯食,你地大人食時,小朋友無問你地拎野食嗎?

婆婆湊法一定要著手處理,婆婆唔肯聽你講就預約健康院等姑娘教下婆婆

別墅

asukav6 發表於 18-11-21 00:42

其實冇一個bb會肯飲冇味的水,可以試下煲蘋果雪梨山渣水, ...

屋企太細,請唔到工人

別墅

秋天與楓葉 發表於 18-11-21 01:01
一歲後可以食飯仔、麥皮、粉麵、薯蓉,比多d唔同口味同食物小朋友試
有瓜菜都好,我真係識個老人家餐餐煮 ...

佢初初係有咀嚼啲蛋白碎,但之後就直接吞,所以嘔,水蛋嗰啲無問題,生果我哋次次都問佢食唔食,擺埋佢咀邊,佢都係唔肯食
我有帶媽咪一齊去健康院聽姑娘講,但佢聽完就覺得啲姑娘有啲不切實際,之後仲話唔知點解我哋呢輩咁多嘢攪,又呢樣嗰樣,少少嘢都擔心一餐,佢哋嗰陣點點點。
我話時代唔同,依家進步咗,好多嘢都要與時並進,但不變嘅係都以小朋友嘅健康為依歸。

水晶宮

要堅持。唔係你一比就識食。
嘔係一定會。你遲起步,所以心急。
一般8個月就可以比finger food 。一開始一定係玩,唔會識放入口。唔會話bb唔食就唔比。要堅持。可以比佢拎多d。你一路照餵食。
要比時間比佢覺得interesting。
咀嚼同吞嚥都係要時間訓練。唔係一比就識。
同埋gagging倒嘔係一定會,係學swallow嘅stage。唔同choking。
唔好再煲粥。唔飽肚。比爛飯。
你要同婆婆堅持。

我7個月bb就食爛飯,從未餵過粥。
8個月加finger food
9個月每日一餐就自己食。
11個月3餐可以自己食。

飲水,如果唔識用straw cup可試其他sippy cup,360 cup, 大人杯。每飲少少都讚。同佢玩飲杯,之後大人好開心咁飲。

水晶宮

ChuChuMother 發表於 18-11-21 01:05

佢初初係有咀嚼啲蛋白碎,但之後就直接吞,所以嘔, ...

如果婆婆咁嘅諗法。
你都覺得唔ok為小朋友就要諗下點照顧為好。
小朋友要take care嘅時間仲有好耐。

加油

別墅

回覆樓主:

有冇試過餅,麵包, 魚, 豆腐. 我仔七個月都食到.加啲大粒啲嘅魚係啲粥。餅,麵包可以揸住食。

飲水唔知點,試下用啲唔同嘅杯,我大仔都係特別鍾意用某一啲杯飲。最好唔好畀啲有味嘅嘢佢飲,慣咗就更加唔會飲水。

首頁

尾頁

跳至