自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

結左婚都成3年.....
一直同老爺奶奶住,但講好今年年尾會搬
我以為大家都會有共識....
而樓亦睇左幾間
亦計好條數開支等等
但而家C6反口話唔想搬...
話而家一諗起搬就覺得好大壓力
驚份工無左但又搬左出去負擔唔倒....
我真係O咀兼失望

我可以點做可以令自己好過D~~~
而家真係唔想再繼續住0個到.......

希望大家可以比下意見

禁止訪問

大宅

Jasmine-4711 發表於 18-12-15 20:01
失業半年都应揾倒工了,咁你地儲倒兩人夠用的半年積蓄(包括交租),唔會兩個一齊失業卦。

定係你老公找藉 ...

建議去搵工版看清現實,半年搵唔到的大有人在。呢條數真的不可斷估。

大宅

回覆樓主:

如果你一人都負擔到2年租金,你可以試租。兩年夠你看清楚值不值得搬。最多兩年後搬回來。

但如果你一人負擔唔到,真心勸你唔好搬。搬出去的開支比起想像要大,又冇人分擔家務。如果touch wood兩公婆是但一個失業,真係返唔到轉頭。

男爵府

bonnyye 發表於 18-12-16 09:05
同我個case有d似,老爺奶奶都好好,但我仍然想有自己屋企,老公當初講明婚後要同父母住添,後來住咗兩年我 ...

可以住近啲,但一定要搬開住,我同我屋企全部住附近,有咩事可以互相照應,但又有自己空間,爽到爆!經濟壓力一定有,但本來結婚成家立室就應該自己住,咪努力啲搵錢。

翡翠宮

cyyiu 發表於 18-12-15 11:48
有類似經驗!
嗰時結婚同99住,好唔慣但為左等樓價跌,我忍耐!試過有幾晚去街夜返去,我99面有不悅,我老 ...

嘩……有無搞錯~

咁樣我唔會忍,99話都過份,介要出自老公把口,我會即搬~

公爵府

回覆樓主:

租一年,享受完再討論繼續的還原,
大家俾機會大家。

子爵府

BK Milk勳章

同我個case有d似,老爺奶奶都好好,但我仍然想有自己屋企,老公當初講明婚後要同父母住添,後來住咗兩年我頂唔順,堅持要買樓,咁老公由開始唔想變是但,我唔理佢,堅持搬。

而家二人世界咗十年,有次開玩笑叫老爺奶奶搬過嚟一齊住,佢好大反應話吓?唔好啩⋯⋯

你老公未試過二人世界有幾爽,不過你要有承擔經濟壓力與其他方面的勇氣。

世事無完美,問自己想要咩多D,如果失敗咗,又承唔承受到,諗吓最壞結果係乜嘢,問完自己最後都覺得ok,就去馬。如果個結局承受唔到,就算了,調節自己心態去適應環境。
不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

水晶宮

starer 發表於 18-12-12 11:26

搬走一闊三大,乜都要自己比,你地就算有幾萬蚊人工,供樓都會有壓力,租就更加唔抵,變相幫人供樓

侯爵府

有類似經驗!
嗰時結婚同99住,好唔慣但為左等樓價跌,我忍耐!試過有幾晚去街夜返去,我99面有不悅,我老 ...

說話咁過份,咁你都忍到?宜家點?

男爵府

我唔想咁講,但你老公根本一早都諗定拖下拖下唔會搬,到你結左婚住落大把籍口,再遲下話兩老要人照顧又呢樣果樣好似得佢有老豆老母咁,到時話搬就不孝!除左話佢未戒奶之外唔知講咩好...

侯爵府

有類似經驗!

哇你老公話你不守婦道呢啲說話真係好惡頂,清朝咩。

水晶宮

sukicloud 發表於 18-12-12 11:58
都係,如果有仔女出世後就由6299幫手湊就更加難搬走!
如果真的很想搬,試下強硬一點
...

對、兩個大人都搬唔走遲點更難

水晶宮

Jasmine-4711 發表於 18-12-15 20:01
失業半年都应揾倒工了,咁你地儲倒兩人夠用的半年積蓄(包括交租),唔會兩個一齊失業卦。

定係你老公找藉 ...

我都覺、男人根本無誘因要搬、父母又係佢父母、錢又好駛d又可以做大爺

侯爵府

同老公講唔搬走你會自己搬返娘家住,大家各有各生活,最多星期六日你會返去男家過夜。我嗰陣未結婚同c6咁講,佢之後都無叫我同99同住

男爵府

NatalieTY 發表於 18-12-15 20:17
都三年了,呢次搬唔到,以後都唔駛指意搬。
無事無幹關係ok還好,你有咩唔滿意就係你無能力/啃老/痴男家:ha ...

同住比幾多家用even層樓你供埋,都一樣話你啃老同痴男家

男爵府

回覆樓主

都三年了,呢次搬唔到,以後都唔駛指意搬。
無事無幹關係ok還好,你有咩唔滿意就係你無能力/啃老/痴男家

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

定係你老公找藉口想同父母住,佢唔洗分担家務,仲有兩個女人服侍佢?

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

企硬,你都壓力左3年,搬出去住3年先再傾
咁先公平

男爵府

starer 發表於 18-12-12 11:26

我之前都係有咁嘅問題,其實搬出去,洗多好多錢㗎,你哋要計清楚條數先

首頁
12345...7

尾頁

跳至