自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

結左婚都成3年.....
一直同老爺奶奶住,但講好今年年尾會搬
我以為大家都會有共識....
而樓亦睇左幾間
亦計好條數開支等等
但而家C6反口話唔想搬...
話而家一諗起搬就覺得好大壓力
驚份工無左但又搬左出去負擔唔倒....
我真係O咀兼失望

我可以點做可以令自己好過D~~~
而家真係唔想再繼續住0個到.......

希望大家可以比下意見

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

回覆 魚蛋仔 的帖子

我真係接受唔倒.....

伯爵府

回覆 spikenard 的帖子

始終唔慣多個人...而且同C6住間房太逼......
得張床....連張椅子都擺唔落.....
想做自己野都無空間做.........

伯爵府

RE: 想問搬屋問題...同C6持相反意見

回覆 sukicloud 的帖子

就係無仔女先想試下過真正的2人世界.......已經唔諗買....

伯爵府

回覆 sukicloud 的帖子

在睇樓時C6已經通知左6299.....
他們的反應是不干預
我地自己搞掂就OK...

伯爵府

回覆 超級特務 的帖子

計掂數意思是大家都有工作的情況之下都可以維持而家的生活水平.....

伯爵府

回覆 KK20010609 的帖子

結婚無擺酒無壓力~~~

wcpcelia    發表於 18-12-15 20:59

伯爵府

回覆 ayakaya 的帖子

關於份工......他藝術家性格...無論係咩工他都會有百般怨言......
而JM...你講中我而家心入面最擔憂0個部份...
婚姻重要,定係搬屋獨立自主重要...
我真係唔識答...
之前我繼續住...係因為有希望搬...但而家係無希望...
我真係好難接受.........

伯爵府

回覆 mysterious22 的帖子

係...所以呢次我都有抗爭的心理準備

伯爵府

回覆 maynjune 的帖子

伯爵府

回覆 mint2014 的帖子

因之前都得個講字,,,但有講限期比他話幾時搬我又費事成日提住好似好不滿他屋企咁...但有講要儲錢....

之後真係一齊去睇左樓..
我都知C6痴家...
專登睇附近...樓下樓上0個D...
等C6可以得閒返去都方便D....
亦計好條數亦在預算之內.....

係而家先突然講有壓力....
唯有睇下有無再細D或者其它可行方法....

伯爵府

回覆 Isaacymom 的帖子

而家睇中左個盤就一定要2份夾先成事.....唔係就要睇套房0個D....

伯爵府

回覆 c27cheun 的帖子

老爺99真係對我好好...但始終有種寄人籬下的感覺....
由細到大都無自己空間...
所以真係好想搬出去感受下...
我知過程一定辛苦...
但唔試過又點死心...
最心傷是明明答應我但而家又反口又算點呢...
比個希望我又打沈我咁唔好一開始答應我...

伯爵府

回覆 SASA滾 的帖子

如果得我一個就真係正係負擔倒套房0個D...但如果得我一個我真係會好不爽....
明明一路都有儲錢...
而家係唔捨得將D錢拎黎租...
唔肯付出又要享受...
我真係無咁偉大

伯爵府

回覆 ayakaya 的帖子

結左婚喇....如果一開始他同我講要住成世...我真係唔會結...
之前就係做左你以上的野....講左我的需求.....比埋限期..
係到而家實行的時候反口呀~~~

伯爵府

回覆 mint2014 的帖子

其實都有溝通不如過左個租約先...1-2年始終呢樣野味試過...
大家都唔知呢樣野可唔可行..
可能到時唔鐘意的係我都味定....有D野好難講...
但而家就係試都唔試呀~~~

伯爵府

回覆 yurijm 的帖子

中間有好多辛酸.....但唔想多講..
因為結左婚..我願意接受...
但呢樣我真係妥協唔倒....

伯爵府

回覆 願我能 的帖子

有計曬...唔會動用儲蓄......有能力可以搬..係一開始買傢俱雜項0個D先用多D...之後每個月有埋EXCEL表寫我清清楚楚計過可以負擔倒
不過就應該儲唔倒錢咁囉..

伯爵府

回覆 littlefunpig 的帖子

大家都有做野

伯爵府

回覆 annacckong 的帖子

佢平時對我好好,會煮野比我食....衫都同我褶埋....就係咁我先捱左咁耐.....

首頁

尾頁

跳至