心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

尋日醫生打俾我, 說住在醫院的爸爸情況會越來越差, 叫我們有心理準備.
我自己知道時間差唔多, 但真的就到了, 心裏好難受一好心痛. 爸爸好瘦好虛弱, 連扭毛巾的力都無.

醫生話問下佢有咩心願, 尋晚問他, 他唔想講, 直頭放下助聽器關掉耳朵......

我都唔知點幫佢, 想最後為佢做佢想要既野........

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

多陪伴,多和他說說話~

大宅

yitaihop 發表於 19-1-4 09:35
尋日醫生打俾我, 說住在醫院的爸爸情況會越來越差, 叫我們有心理準備.
我自己知道時間差唔多, 但真的就到了 ...

近日都擔心你,因我地同病相憐,你爸比我媽早發現,但我媽早走了,發現後知佢時間不多,有心理準備,但到個刻都完全崩潰,到而家已4個月還未平復。可食比佢食,盡量同佢傾計,我媽昏迷走的,所以連最後說話都冇講,每一刻陪住佢,不要令自己日後後悔

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

hyngok 發表於 19-1-4 13:56
近日都擔心你,因我地同病相憐,你爸比我媽早發現,但我媽早走了,發現後知佢時間不多,有心理準備,但到 ...

hyngok謝謝你, 真正明白我既人不多, 我只有同弟弟, 媽媽傾, 爸爸到現在都不想說話, 只是跟我們提出生理要求如抺身, 刷牙, 擦CREAM等, 我地問佢有咩野諗, 有咩想做, 就直頭當聽唔到......

佢病情好反覆, 尋晚呆呆的, 沒聲沒氣, 今日中午又可以好大聲......好大差異....

我爬文, 你媽都是食唔到野, 我爸都是一樣, 我在他身邊就只是陪佢坐, 他連說話都不想.....我媽好想知佢有咩心願想同佢做, 但佢完全唔想講......

現在醫生唔再安排化療, 只會做舒緩治療....

你媽是否睡著走? 我希望爸爸唔痛地走......

大宅

yitaihop 發表於 19-1-4 14:25
hyngok謝謝你, 真正明白我既人不多, 我只有同弟弟, 媽媽傾, 爸爸到現在都不想說話, 只是跟我們提出生理要 ...

我媽最後係肺炎加心臟突發衰竭,應該係糖尿影響

大宅

hyngok 發表於 19-1-4 14:29

臨昏迷前我覺得佢有意識,同我揮手講再見咁,但一個鐘後隻手已唔郁,昏迷了兩日走的。走前一個月狂瞓,走前一星期突然好食得,又講得我已心知不妙

男爵府

hyngok 發表於 19-1-4 14:35
臨昏迷前我覺得佢有意識,同我揮手講再見咁,但一個鐘後隻手已唔郁,昏迷了兩日走的。走前一個月狂瞓,走 ...

爸爸開始四肢無力, 只飲粥水, 幫他抺身都有點吃力.看著他皮包骨的身體, 好心痛, 媽媽每次都一邊抺一邊喊....
雖說有晒心理準備, 呢一刻真係黎到時真係唔知我同媽能否好好渡過....

大宅

yitaihop 發表於 19-1-4 09:35
我自己知道時間差唔多, 但真的就到了 ...

盡了自己責任就好,無咩可以做。
我當年十幾歲也經歷,不過無做咩,當時自己仲系未系咁懂事。不過我相信啊爸無怪我。

男爵府

yanwendy 發表於 19-1-7 12:21
盡了自己責任就好,無咩可以做。
我當年十幾歲也經歷,不過無做咩,當時自己仲系未系咁懂事。不過我相信啊 ...

我老公那時都是, 他只是陪在奶奶身邊, 自己都未太知發生咩事....
人大了, 要面對既野好多, 遇開心事當然好, 若遇自己處理不到的事, 有時好虐心.

男爵府

好媽媽勳章

hyngok 發表於 19-1-4 14:29
我媽媽在一月四日早上離世, 她是急性膽囊發炎和肺動脈高壓
, 我至今仍未接受媽媽的離開, 我每天以淚洗面, 心如刀割一樣痛.

大宅

SophiaYeung 發表於 19-1-8 09:26
我媽媽在一月四日早上離世, 她是急性膽囊發炎和肺動脈高壓
, 我至今仍未接受媽媽的離開, 我每天以淚洗面, ...

病發前有先兆嗎?換過角度想,佢走得急,唔洗受長期病患嘅折磨。

男爵府

yitaihop 發表於 19-1-7 10:04
爸爸開始四肢無力, 只飲粥水, 幫他抺身都有點吃力.看著他皮包骨的身體, 好心痛, 媽媽每次都一邊抺一邊喊.. ...

爸爸昨日下午走了,他是走得安詳的,感恩。

大宅

yitaihop 發表於 19-1-9 13:48
爸爸昨日下午走了,他是走得安詳的,感恩。

保重,走得安詳係佢有福氣。

男爵府

hyngok 發表於 19-1-10 09:10
保重,走得安詳係佢有福氣。

有心, 跟住要好好處理媽咪情緒同爸爸後事。

男爵府

yitaihop 發表於 19-1-10 09:14
有心, 跟住要好好處理媽咪情緒同爸爸後事。

祝福你們一家人,加油

首頁

尾頁

跳至