樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

現在自住樓460萬,每月供$6400,欠銀行150萬,現金有150萬,(再有30萬後備金唔郁,留來急需用)想買屯門400萬樓收租,老公人工現在固定5萬,我是家庭主婦,請問除自己名好還是老公名好,當老公除名後,第二層最多可做幾成按揭,謝!想知道可唔可行,謝!

子爵府

影月 發表於 19-1-8 17:02
現在自住樓460萬,每月供$6400,欠銀行150萬,現金有150萬,(再有30萬後備金唔郁,留來急需用)想買屯門400 ...

出租樓祇可以借五成,首期200萬

大宅

影月 發表於 19-1-8 17:02
現在自住樓460萬,每月供$6400,欠銀行150萬,現金有150萬,(再有30萬後備金唔郁,留來急需用)想買屯門400 ...

你老公除名後,可當首置,400萬以下樓俾一至三成都得。(只要過到壓力測試。不過得5萬收入,應該要比3成先過到壓力測試)。三成首期120萬,律師費中介費稅費大概30萬。你現金150剛好。但係想出租就要用自住樓出租,因為自住樓已過五成。

男爵府

nikfan 發表於 19-1-8 22:49
出租樓祇可以借五成,首期200萬

如果先生做左舊有單位按揭担保人,新單位按揭要再減一成。

男爵府

番茄炒蛋 發表於 19-1-9 14:25
你老公除名後,可當首置,400萬以下樓俾一至三成都得。(只要過到壓力測試。不過得5萬收入,應該要比3成先 ...

如果先生做左舊有單位按揭担保人,新單位按揭要再減一成。

大宅

我會除老公名, 咁老公名下就變成首置, 加上身下無擔保.
咁你買新樓按揭會借得比較多.

但除名時, 請注意是否會影響你舊有物業的壓測 (唔知會不會重新計算)
最好問問原本銀行

首頁

尾頁

跳至