自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

複式洋房

兩年半試過越洋搵工 租樓 買樓 再辭工 再搵工
第1年住喺呢邊簡直想自殺 而家終於同老公 settle左 朋友都多左
發覺身邊越嚟越多香港朋友問我關於多倫多移民、Express Entry、買樓、天氣等等問題
有朋友上年 working holiday 過嚟啱啱仲成功申請PR 添
希望開呢個po 幫到大家

edhepp    發表於 19-3-3 14:40
tansyneko    發表於 19-1-25 13:42

水晶宮

1. 加拿大總共有幾多個省?

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

謝謝分享
留毛

伯爵府

請問4月中天氣大約怎樣?另外在港買邊隻上網卡好用?因為我囝4月中去多倫多十日,唔該曬你

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

YYZ北極熊 發表於 19-1-24 05:29
第1年住喺呢邊簡直想自殺 而家終於同老公 settle左 朋友都多 ...

請教working holiday 點申請pr?
是否專業工種?

大宅

回覆樓主:

最低要求可以点移民?

子爵府

回覆樓主:

D人係咪好早上床訓覺無夜生活

複式洋房

第1年住喺呢邊簡直想自殺 而家終於同老公 settle左 朋友都多 ...

上年working holiday,今年成功申請PR??點做到

複式洋房

BBgaga 發表於 19-1-24 06:07
1. 加拿大總共有幾多個省?
10 個
多倫多喺安省

伯爵府

可唔可以講詳細少少你當時移民嘅過程呀?係批咗移民再搵工定,搵咗工先移民呀?

男爵府

移民要求高唔高? 係咪有錢就得, 定一定要有專業技術?

大宅

回覆樓主:

認真問,唔多識英文,點同加拿大人溝通? 喺加拿大可以打咩工? 要儲幾多錢先可以捱到頭兩年?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我想問下, 呀仔係多倫多讀大學, 會唔會容易 D 申請移民?

複式洋房

KenHim 發表於 19-1-24 06:33
請問4月中天氣大約怎樣?另外在港買邊隻上網卡好用?因為我囝4月中去多倫多十日,唔該曬你
...

4月中會幾度至10幾度所以會同香港冬天差唔多~

上年我Mammy 用呢張:
https://www.hk.chinamobile.com/tc/corporate_information/Prepaid_SIM/outbound_travelers_oversea/prepaid-services-4g3g-roaming-data-usaca.html

翡翠宮

回覆樓主:

曾經想自殺係咩原因

大宅

留條毛先

水晶宮

YYZ北極熊 發表於 19-1-24 09:22
10 個
多倫多喺安省

2. Who is Terry Fox?

公爵府

回覆樓主:

點解你會選擇 Toronto嘅?我都有d興趣,但朋友即話:好凍㗎喎, VC好好多。 咁我想小朋友將來就業機會好d嘛。似乎就業機會計, Toronto好過 VC?

侯爵府

Share 多啲pls

複式洋房

tester5 發表於 19-1-24 06:38
請教working holiday 點申請pr?
是否專業工種?

佢地好好彩!
Working Holiday 嚟到好快搵到工
佢地係一對情侶 一個會計師 一個文員
然後考埋 IELTS 再遞 Express Entry
然後咁啱安省提名係有喺express entry 個pool 入面有job offer 嘅人
即刻加左600 分 (而express entry 被邀請申請PR 個分只係大概430-460分)
所以即刻得左
不過安省提名次次都唔同 有試過如果份工係資訊科技個行就會被提名 所以真係估佢唔到

你可以用呢個計下自己Express Entry有幾多分:
https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/immigrate-canada/express-entry/eligibility/criteria-comprehensive-ranking-system/grid.html

OINP 就係安省提名 呢度有上年安省提名嘅資料:(我朋友就係 Employer Job Offer: Foreign Worker 嗰個)
https://www.ontario.ca/page/oinp-application-processing-times-and-nominations-issued

首頁
12345...19

尾頁

跳至