親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問9天行程連頭尾兩天從Brisbane機場到黃金海岸,自駕比較方便嗎?還是搭巴士都方便呢?租車的話邊間公司比較好?價錢大約如何?澳洲揸車安全嗎?比較日本自駕交通會好繁忙嗎?

主要想去海豚島,一兩個主題樂園,Paradise Country, 睇螢火蟲, tree top walk, 趣兒河,抱樹熊。仲有住邊區會比較好呢?有什麼酒店介紹嗎?

大宅

ckyhappy 發表於 19-1-26 10:10
請問9天行程連頭尾兩天從Brisbane機場到黃金海岸,自駕比較方便嗎?還是搭巴士都方便呢?租車的話邊間公司 ...

你嘅行程同我之前差唔多,澳洲揸車安全,成日都係行大直路,不用擔心。自駕會比較方便,有次貪得意搭light train, 好短程但都幾貴,試下就算。

建議去海豚島嗰日可以住近brisbane, 其餘時間住gold coast。因為海豚島碼頭近brisbane 機場,如安排最尾兩日去可以揸少程車。

goldcoast 住surfer paradise 最方便,去theme park within 30 mins, 去currumbin zoo 大概35min, 呢度可以抱樹熊。同日下午去埋翠兒河就順路。

treetop challenge 我去thunderbird park, 好岩小朋友玩。

講住咁多,唔明再問。

大宅

muimui2 發表於 19-1-28 08:43
你嘅行程同我之前差唔多,澳洲揸車安全,成日都係行大直路,不用擔心。自駕會比較方便,有次貪得意搭light ...

我都諗住頭或尾兩日去海豚島。
有租車公司介紹嗎?
另外有冇join local tour 去睇螢火蟲或熱帶雨林or 國家公園既經驗?

別墅

陪月勳章

你嘅行程同我之前差唔多,澳洲揸車安全,成日都係行大直路,不用擔心。自駕會比較方便,有次貪得意搭light ...

請問海豚島住3日2夜會不會太長?

大宅

ckyhappy 發表於 19-1-28 22:05
有租車公司介紹嗎?
另外有冇join local tour 去睇螢火蟲或熱帶雨林or 國家 ...

藍光蟲自己揸車去,條路都幾長,又係山路,我哋未入黑前出返唻,因為一來怕老公揸左成日車攰,二來夜晚揸山路怕危險。因為未完全入黑,見到藍光蟲嘅數目不多,但同小朋友行下山再睇下藍光蟲,都係一個幾好嘅經驗。

wcpcelia    發表於 19-1-29 11:25

大宅

Agnes'b 發表於 19-1-28 22:16
請問海豚島住3日2夜會不會太長?

我覺得會,其實2日1夜都夠,再唔係搭最早班船入(好似中9:00),夜晚船走都夠玩。

大宅

muimui2 發表於 19-1-29 07:32

藍光蟲自己揸車去,條路都幾長,又係山路,我哋未入黑前出 ...

唔該哂!

別墅

想問下由thunderbird玩完junior treetop再去currumbin zoo揸車大約約耐?
同埋2個公園有住泊車嗎?大約多少錢?謝謝!

大宅

灝童媽咪 發表於 19-1-30 13:53
想問下由thunderbird玩完junior treetop再去currumbin zoo揸車大約約耐?
同埋2個公園有住泊車嗎?大約多少 ...

thunderbird park 免費泊車,currumbin zoo 要俾錢,不過唔記多,唔太貴嘅。

但thunderbird park 離市區幾遠,又唔近zoo, 最好分兩日去。

珍珠宮

ckyhappy 發表於 19-1-28 22:05
有租車公司介紹嗎?
另外有冇join local tour 去睇螢火蟲或熱帶雨林or 國家 ...

我join過local tour去睇藍光蟲,個tour 連埋QT Hotel 的自助晚餐,我地食完buffet,佢地就黎QT接我地出發。另外,亦join過tour去Mount Tamborine+Oreilly ,完成day1旅程後我地留喺Oreilly 住一晚,之後day2 下午又再接我地返Surfers Paradise 市區。

好鍾意Oreilly 同 Tamborine Mountain個tour,Oreilly 的鸚鵡好瘋狂

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

MissMaMa 發表於 19-1-31 07:13
我join過local tour去睇藍光蟲,個tour 連埋QT Hotel 的自助晚餐,我地食完buffet,佢地就黎QT接我地出發 ...

oreilly的鸚鵡真係好瘋狂,我比佢地嚇死,比鸚鵡企喺頭頂真係勁驚

禁止訪問

別墅

muimui2 發表於 19-1-30 21:47
thunderbird park 免費泊車,currumbin zoo 要俾錢,不過唔記多,唔太貴嘅。

但thunderbird park 離市區 ...

謝謝你,好有用

大宅

我join過local tour去睇藍光蟲,個tour 連埋QT Hotel 的自助晚餐,我地食完buffet,佢地就黎QT接我地出發 ...

O'Reilly Retreat 睇嚟唔錯!
https://oreillys.com.au/gold-coast-accommodation-specials-and-packages/

大宅

ckyhappy 發表於 19-1-31 22:16
O'Reilly Retreat 睇嚟唔錯!
https://oreillys.com.au/gold-coast-accommodation-specials-and-packages/ ...

Oh ..我太遲知道依個地方喇, 今次應該去唔到, 有機會下次去...

大宅

請問你嘅local tour 响邊度book㗎?我搵唔到啲去O'Reilly同Tambourine而係兩日嘅tour.

珍珠宮

ckyhappy 發表於 19-2-3 13:27
請問你嘅local tour 响邊度book㗎?我搵唔到啲去O'Reilly同Tambourine而係兩日嘅tour.
...

我訂的係一天團,不過職員話好好,知道我住Oreilly ,第二日下午接返我。

大宅

MissMaMa 發表於 19-2-3 13:43
我訂的係一天團,不過職員話好好,知道我住Oreilly ,第二日下午接返我。
...

okok,明白了。

大宅

muimui2 發表於 19-1-29 07:32

藍光蟲自己揸車去,條路都幾長,又係山路,我哋未入黑前出 ...

想問藍光蟲係唔係natural bridge 度睇?

大宅

sumyees 發表於 19-3-13 15:34
想問藍光蟲係唔係natural bridge 度睇?

yes

首頁

尾頁

跳至