懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有冇人有相同情況?我係開刀,埋身餵母乳,產前無乜水腫,係坐完月開始兩隻手既手指都麻痺痛,頭兩日係一時痛一時唔痛,第三日開始到而家都係全日無時無刻都痛,琴日係個半月產後覆診,醫生話我產前無麻痺咁而家有就係唔關生b事,叫我睇街症或者診所,但上網又見有人話同荷爾蒙有關,大約三個月至半年會好,有冇人有經驗可以講下?

子爵府

你有無掂過生水?中國人話會唔會入咗風?

男爵府

HOPEFORBB 發表於 19-1-30 19:18
你有無掂過生水?中國人話會唔會入咗風?

有惦但唔多,主要係醫院實要惦,返到屋企就薑水放入暖水壺用黎洗手。

男爵府

同埋我上胎惦生水惦得仲多都無咁既情況,上胎都係開刀,但餵奶粉。

水晶宮

WinryRockbell 發表於 19-1-30 22:21
同埋我上胎惦生水惦得仲多都無咁既情況,上胎都係開刀,但餵奶粉。

有可能係荷爾蒙轉變影響,但玩電話多、埋身餵奶托B姿勢長時間固定或用力不當都會手痛或麻痹。要反思下而家日常生活有冇姿勢不當或長時間重複動作,由此改善先可以治本。

回覆 WinryRockbell 的帖子

Hi WinryRockbell ,產後體內賀爾蒙分泌改變/血液循環變化,加上活動量減少左,都有機會令媽媽有水腫甚至痺痛情況,補充足夠水分可以減少身體脫水導致浮腫加劇,媽媽勤D郁動手/腳趾促進四肢血液循環,坐低餵奶用枕頭把雙腳墊高,瞓覺時把雙腳墊高過心臟水平都有幫助,產後運動可以改善血液循環、預防腰背痛,唔知媽媽開始做產後運動未呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至