烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我今日蒸糕,唔知冇水蒸過頭,乾燒咗一陣,請問隻鑊是否燒壞咗?還可以繼續用嗎?我應怎去處理?唔該哂!

男爵府

回覆樓主:

有無相睇吓點壞法。 乾蒸最多變黃, 同有白點,省番靚就得,無咩理由會壞鍋。

象牙宮

照用。

用油來煎/炸東西。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

回覆樓主:

多謝你們的回覆。就係見到個鑊有白點及底部有些微黃,我以為乾燒到不銹鋼已變質,煮食物會唔好食。如可繼續用就好了,不用再花錢買。

珍珠宮

大廚勳章

Miracle10 發表於 19-2-9 14:29
多謝你們的回覆。就係見到個鑊有白點及底部有些微黃,我以為乾燒到不銹鋼已變質,煮食物會唔好食。如可繼續 ...

白點=水垢=水嘅礦物質(例如:鈣質)嘅沉積物, 可以用醋溶解, 唔會有咩衛生問題 ~

微黃=表層 防銹 嘅 "鉻"氧化 保護層 (因為乾燒→高溫、過熱→氧化加劇 而)增厚咗 , 所以在光線折射下 , 會較黃 ; 至於安全性 方面, 係唔會加大影響嘅

想認識多 d 不銹鋼鑊嘅特質, 可以參考 "火"博士 jason 嘅簡報 :

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

複式洋房

回覆樓主:

多謝分享啊!

伯爵府

減齡達人勳章

khman 發表於 19-2-11 17:23
白點=水垢=水嘅礦物質(例如:鈣質)嘅沉積物, 可以用醋溶解, 唔會有咩衛生問題 ~
微黃=表層 防銹 嘅 "鉻"氧 ...

家用電磁爐
如不用不銹鋼,可以用乜嘢煲具煮蕃茄呢?

珍珠宮

大廚勳章

印第安公主 發表於 19-2-12 22:28
家用電磁爐
如不用不銹鋼,可以用乜嘢煲具煮蕃茄呢?
易潔煲 嘅抗酸鹼能力 OK 冇問題㗎

FYI : 我依家已經改用哂 "電飯煲" 烹調食物 , 貪佢有 自動 "恆溫" 功能 ,
"乾燒" 都唔怕 , 因為 "電飯煲" 有自動 "恆溫" , 所以 一定唔過 220℃(蛋糕 mode 最熱) ,
咁即係唔駛擔心會燒壞 (PTFE)易潔塗層啦 ~
因此 , 亦唔會有機會產生毒氣 .

另外 , 用 蒸熱 mode (唔過 120℃) 烹調食物 , 就唔會因為太熱而產生 "熱氣"嘅 致癌物 .

我依家有好幾個電飯煲, 一齊開動, 煲飯、煮餸、焗茶 都好 easy ~
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

伯爵府

減齡達人勳章

khman 發表於 19-2-13 00:39
易潔煲 嘅抗酸鹼能力 OK 冇問題㗎

我屋企係無電飯煲,焗爐就有2個

但剛剛買咗tefel一set三個易潔鑊

我成日用真空煲個膽整蕃茄忌廉湯,支手提blender直接放入煲打,都會容易刮花

珍珠宮

大廚勳章

印第安公主 發表於 19-2-13 05:55
我屋企係無電飯煲,焗爐就有2個

但剛剛買咗tefel一set三個易潔鑊

可以考慮 黑金剛 或 staub、le creuset 等琺瑯、搪瓷鍋具 , 對抗酸鹼嘅能力都 ok ~

by the way, t-fal 甩柄 嗰個系列 , 最好揀 不銹鋼 嗰 set。
因為 不銹鋼嘅鍋身 有兩個好處 .....

一般 普通 t-fal 用嘅 鋁合金 鍋身 , 外層嘅 琺瑯塗層 會 因為 甩柄本身嘅 接駁 夾口 ... 鉗實個 pan 時 , 會咬裂 外層琺瑯瓷釉 , 但一般情況唔易察覺 , 過幾年之後 至會發覺鍋邊外緣 變得粗糙 (其實係甩青) .
瓷釉本身嘅安全性 應該問題不大 , 但瓷釉同鋁之間嗰層就唔多清楚嘞.

而不銹鋼嘅另一個好處 , 係鍋身嘅 溫度 較穩定 , 煎嘢 會金黃 d、香口 d ~

ご馳走様

伯爵府

減齡達人勳章

khman 發表於 19-2-13 18:41
可以考慮 黑金剛 或 staub、le creuset 等琺瑯、搪瓷鍋具 , 對抗酸鹼嘅能力都 ok ~

by the way, t-fal 甩 ...

黑金剛以前用明火有用,真係幾好用

Staub同LC都有,咁要用多d

我諗易潔鑊用5到幾年掛?

禁止訪問

珍珠宮

大廚勳章

IloveJJ 發表於 19-3-11 18:19
請問如果買平底中式鑊,不銹鋼同生鐵鑊,邊款較適合煎蛋呢?
煎蛋嘅話, PTFE 易潔塗層 嘅 不銹鋼 平底中式鑊 , 能夠同時兼顧到 鑊氣 同埋 唔黐底 , 但唔一定用得到電磁爐 .

生鐵鑊 雖然夠鑊氣 , 但就一定唔會有 易潔塗層 .
若果有琺瑯塗層的話 , 就可以易 d 開鑊 .

個人選擇 , 我就一定揀 PTFE 易潔 不銹鋼 ~
但開頭 使用 嗰幾次 , 就一定 要配合使用 紅外線 測溫計 , 去熟習一吓 火力/時間 嘅掌握 , 以免溫度超過 250℃ 就會燒壞 PTFE 易潔塗層 .

ご馳走様

禁止訪問

珍珠宮

大廚勳章

IloveJJ 發表於 19-3-12 07:28

謝謝!

You are welcome ~

PTFE 就係日本西施電飯煲 (內膽) 嗰種 易潔塗層 , non-stick 功能 冠絕所有其它種類嘅塗層 !
但耐熱溫度 不能超過 250℃ , 所以 一旦乾燒就會好易超過 250℃ 而分解、釋出毒氣 !
市面上 大部份 灰、黑色 嘅 non-stick 塗層 都係 PTFE 易潔塗層 .

至於 不銹鋼 蜂窩底 嘅黑色網孔內 是用了那一種 易潔塗層 呢 ? 我就唔敢肯定係咪一定 PTFE 嘞 .

理論上 , 含有越多 PTFE 嘅 non-stick 塗層 (即係越 "純正"、越 pure 嘅 PTFE 塗層) , 唔黐底嘅效果就越好 .

宜加家C 有款 不銹鋼身 PTFE non-stick pan 嘅系列叫 OUMBÄRLIG (黑色 Teflon® Professional 易潔塗層) , 算係平靚正 ~
不過, 我冇留意佢有冇 中式鑊 嘅款式 .

ご馳走様

禁止訪問

珍珠宮

大廚勳章

IloveJJ 發表於 19-3-12 10:03
Thanks!
咁都係唔好,我就係唔用塗層,因為我有時會煎過龍,咁隻鑊就唔得。我係响日本城睇緊兩隻中式鑊, ...

生鐵的話 , 只要識得 控制溫度 , 黐底問題就唔會咁嚴重 ....

但用 冇塗層嘅 生鐵鑊, 就要先 "開鑊" , 用完之後要 "養鑊" ....

至於 蜂窩不銹鋼 , 如果 你係講梗 鼎爺 嗰隻 匡橋懸浮鑊 , 就應該易用 d , 起碼唔駛搞 d 咩 "開鑊"、"養鑊" 嘅步驟。

ご馳走様

禁止訪問

珍珠宮

大廚勳章

IloveJJ 發表於 19-3-12 10:28
我用開中式生鐵鑊,所以知點開鑊養鑊。反而不銹鋼未用過,所以擔心。但兩款來比較,不銹鋼就無咁重,同埋 ...
生鐵鑊嘅鐵質... 其實好勉強 ...
就算有鐵質滲出都係偏 "燥熱" 嗰隻 , 如果 你真係想要 鐵質 , 應該從動物肉類方面嚟攝入 .
另外 , 鐵質本身又會同某 d 食材 會發生化學反應喎 ....

如果 你揀 d 唔係好重嘅 不銹鋼 鑊 , 咁鑊氣方面就會差咗 , 所以 要輕 d , 抑或重 d , 就視乎你想要咩煮食效果 .
不銹鋼 越重 , 溫度越穩定 , 就越容易產生唔黐底嘅效果 .
匡橋懸浮鑊 唔黐底 只係靠 凹凸網紋 暗藏 網孔可以承載食油 , 或以 non-stick 塗層補救 .
睇消委會測試 , 效果一般啦~

所以 , 我揀來揀去 , 最後都係揀返有塗層嘅鑊 ... 就算唔可以用PTFE , 也要用搪瓷塗層 或 琺瑯塗層~

其實 , 如果要計較食物安全 , 根本就唔應該大火 "炒" , 一炒就必然會導致 食物帶有多少致癌物質 .
煎炸都係 .

ご馳走様

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至