親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

帶2歲同5歲小孩去日本
會帶2liter香港煲好既水去,同埋自帶旅行電水煲去
再溝當地既水

問題係,日本酒店水喉既水,即使再煲過,係咪飲得?定係買蒸餾水?我見到有啲報道話日本人已唔飲自來水,不論再煲過都唔飲,唔知係咪真

男爵府

我們去超市買大樽水/茶。

大宅

nclhtp 發表於 19-3-1 08:57
帶2歲同5歲小孩去日本
再溝當地既水

多數酒店也有電熱水煲, 自己煲再加便利店買蒸留水就可以啦

禁止訪問

珍珠宮

sorere 發表於 19-3-1 10:05
溝水 ? 我真係一個唔稱職的家長, 當年帶小魔怪 3歲同 5歲去日本, 第一晚就出街食居酒屋、食拉面、用酒店水 ...

x2 從冇帶過水去日本。

日本小孩不知點係香港運d 水過去

日本水喉水飲得,我每日都係照飲冇煲過

大宅

帶2歲同5歲小孩去日本
再溝當地既水

唔駛擔心 我都從來冇帶過水過去 仔囡都係2歲開始去日本玩 開頭都會去便利店買水 但想真d 餐廳比你飲的水 都係水喉水 買來都浪費啦 直接飲水喉水

伯爵府

帶2歲同5歲小孩去日本
再溝當地既水

你平時用「屈人綫」水機?

伯爵府

我見到有啲報道話日本人已唔飲自來水,不論再煲過都唔飲,唔知係咪真
有link嗎? 自來水有咩問題?
我自己飲過冇問題, 但屋企人腸胃較差, 有小朋友就唔敢博, 起碼都會煲過先飲. 但酒店水煲又可能唔乾淨, 唔知人哋用嚟煲過啲乜, 報導講過嘅千奇百趣都有, 又費事自己帶煲, 所以近年都只係去超市、便利店買樽裝水. 佢哋啲樽裝水好似一般都唔係蒸餾水, 係山水 (有錯請指正).

公爵府

帶2歲同5歲小孩去日本
再溝當地既水

邊度報導話日本人唔飲自來水?
如果你覺得日本嘅自來水唔可以飲,咁你唔應該去日本啦,因為你去餐廳飲嘅食嘅都應該係自來水嚟。

大宅

回覆 nclhtp 的帖子

又要帶香港水, 又要去日本, 我諗利D 情況應用係內地時更加要擔心
簡單D, 如果怕小朋友唔慣當地水, 咪去便利店買樽裝水, 總會有一間係附近

住酒店/民宿咪會有得再煲, 擔心過多了, 諗去邊到玩好過

男爵府

sorere 發表於 19-3-1 10:05
溝水 ? 我真係一個唔稱職的家長, 當年帶小魔怪 3歲同 5歲去日本, 第一晚就出街食居酒屋、食拉面、用酒店水 ...

我也唔稱職, 去咁多次旅行, 都無帶過水,
我們一家也是爛命一條

禁止訪問

珍珠宮

claudialuk2011 發表於 19-3-1 12:42
你平時用「屈人綫」水機?

我出街食飯,點保證佢係用樽裝水?

如果我不飲水喉水的話

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

帶2歲同5歲小孩去日本
再溝當地既水

報道出自邊度? 如果佢地唔飲煲過既自來水, 佢地點整拉麵? 飯糰壽司汽水啤酒都唔食得唔飲得?

你兩個小朋友都唔細, 可以唔駛帶水啦, 佢地都仲會出街食野飲野丫麻. 當然帶水人個人選擇, 咁回程係咪帶番2公升凍滾水返香港溝水飲?

大宅

bosch 發表於 19-3-1 16:24
報道出自邊度? 如果佢地唔飲煲過既自來水, 佢地點整拉麵? 飯糰壽司汽水啤酒都唔食得唔飲得?

https://read01.com/aEo5kO.html

大宅

HCLAU 發表於 19-3-1 09:20
多數酒店也有電熱水煲, 自己煲再加便利店買蒸留水就可以啦

幾年前去台灣,電熱水壺好污漕,煲好多次都有層野浮面,同埋睇完下面篇野,自此會自備熱水壺
https://topick.hket.com/article/1503569/%E9%85%92%E5%BA%97%E4%BD%8F%E5%AE%A2%E4%BA%94%E5%A4%A7%E6%A0%B8%E7%AA%81%E8%A1%8C%E7%82%BA%E3%80%80%E7%86%B1%E6%B0%B4%E5%A3%BC%E9%BB%9E%E8%A7%A3%E4%B8%8D%E8%A1%9E%E7%94%9F%EF%BC%9F

男爵府

帶2歲同5歲小孩去日本
再溝當地既水

上年1月帶阿囡去大阪, 天氣好凍有雪落. 我地自備左暖水壺帶去大阪. 因為我地有 booked 酒店早餐, 我地第一日只可以買樽裝水比阿囡飲. 忍到第二日開始係酒店食早餐時就用自備左嘅暖水壼裝熱水. 就係咁係日本我小朋友出街都可以飲到熱水. 呢個係我地帶住小朋友去旅行嘅少少經驗

公爵府

回覆樓主:

2&5歲完全唔洗帶水,去到買大支水,便利店好多,超市大支水仲平過細支。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

水晶宮

畀面勳章

subb 發表於 19-3-1 15:28
我也唔稱職, 去咁多次旅行, 都無帶過水,
我們一家也是爛命一條
...

我也是不稱職x3

其實在我來說好難想像有人去日本都咁緊張

我去酒店都會用酒店水煲(包括大6)最多煲兩次水倒掉先再煲,因為我係要飲熱水的人。小朋友就多數飲樽裝

話時話,我覺得人是有免疫力的,太保護反而容易水肚不服

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

煲水

首頁

尾頁

跳至