自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

亞仔小3喜歡睇書,中英故事書都鍾意 (英文類似harry potter 之類程度及題材, 中文睇偵探書,都係好多文字嗰種),但講真我又唔覺佢讀書好叻,grammar依舊錯到離哂譜,中文字都成日唔記得點寫。

佢喜歡睇書我當然開心,但其實鍾意睇書同讀書好唔好係咪無關係呢?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

鐘意看咩書先?現在好多作者的書一大堆口語又中又英, 看呢d除左叫識多d字之外,我覺得對寫作真係無咩幫助。

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

水晶宮

回覆樓主:

其實語文考试成績 跟閲讀未必有直接關係, 好視乎閲讀的種類及考試模式。。
以我自己為例, 學生年代英文考試高分, 但我唔多課外閲讀, 我多睇報紙

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

要睇吓係什麼書

男爵府

好過睇電視先。 我仔仔好鍾意睇英文書。 但作文係佢最差的一科。佢喜歡閱讀, 加快了佢理解能力, 有位中文老師提醒我, 要佢讀出聲, 才對佢的文字更深刻,句子創作力才加深。

侯爵府

2024年龍年勳章

hoho1119 發表於 19-3-4 12:06
好過睇電視先。 我仔仔好鍾意睇英文書。 但作文係佢最差的一科。佢喜歡閱讀, 加快了佢理解能力, 有位中文 ...

好難肯讀出聲

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

muimui2 發表於 19-3-4 11:53
亞仔小3喜歡睇書,中英故事書都鍾意,但講真我又唔覺佢讀書好叻,grammar 依舊錯到離哂譜,中文字都成日唔 ...

好難得,請佢繼續睇。
上到高小,會有顯著進步,尤其中英文。我見朋友個仔係咁。

用戶要求終止服務

亞仔小3喜歡睇書,中英故事書都鍾意 (英文類似harry potter 之類程度及題材, 中文睇偵探書,都係好多文字 ...

我覺得grammar要教,因英文唔係我哋日常語言,係第二語言,要打好個底,可以買本好嘅grammar書自己教,反而英文串字識拼音,可以唔使點溫書,我嗰時只係同個小朋友讀故事書,佢已經學識左d音節,英文默書唔使點溫……中文字要寫.....學校嘅默書咪可以幫佢溫......

作文都要睇一睇,好似文章要首尾呼應,要有主旨,立下大綱先寫,篇文章要正面,都有分加.....

我成三十年前中學畢業,吾係高學歷,不過,小學我主力係自己教返....都OK

我小朋友六年級英文即塲作文比賽,八百幾人攞頭10....佢由二線小學升上Band one直資傳統名校,英文全級200人,佢頭一學期攞第10....我覺得同佢長期閱讀有關....

大宅

tester5 發表於 19-3-4 12:11
好難得,請佢繼續睇。
上到高小,會有顯著進步,尤其中英文。我見朋友個仔係咁。
...

大d就會睇到有分別

大宅

mcdullyiu 發表於 19-3-4 11:57
鐘意看咩書先?現在好多作者的書一大堆口語又中又英, 看呢d除左叫識多d字之外,我覺得對寫作真係無咩幫助。
...

故事書,英文類似harry potter 嗰類,中文係偵探書,都係好多文字嗰啲

珍珠宮

birdbird 發表於 19-3-4 12:01
其實語文考试成績 跟閲讀未必有直接關係, 好視乎閲讀的種類及考試模式。。
以我自己為例, 學生年代英文考試 ...

啊,係,我細個睇報紙多,無咩睇課外書
我 a level 中文作文係攞 A, 英文都有 B
睇書多既同學未必識考試,不過文筆優美 d 同字庫大 d
我只係簡潔準確d(因為識字唔多同淨係用識既字)
揀 d 同報紙或者公文接近既文體

珍珠宮

birdbird 發表於 19-3-4 12:01
以我自己為例, 學生年代英文考試 ...

啊,係,我細個睇報紙多,無咩睇課外書
我 a level 中文作文係攞 A, 英文都有 B
睇書多既同學未必識考試,不過文筆優美 d 同字庫大 d
我只係簡潔準確d(因為識字唔多同淨係用識既字)
揀 d 同報紙或者公文接近既文體

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

唔一定有關係,有班書蟲係唔明白點解要讀書返學,佢地鍾意睇書自學

禁止訪問

禁止訪問

琥珀宮

亞仔小3喜歡睇書,中英故事書都鍾意 (英文類似harry potter 之類程度及題材, 中文睇偵探書,都係好多文字 ...

我仔鍾意睇中文書,唔睇英文,佢中文成績明顯好過英文好多

Tobbyy    發表於 19-3-4 15:36

伯爵府

喜歡睇書要同成績掛勾,失卻睇書的樂趣。
睇書應是沒有負擔,因為興趣。

大宅

佢肯睇已經好好,或者叫佢睇多其他種類

男爵府

我仔好鍾意睇書,尤其中文書,但一路以黎作文都麻麻,我問過出面補中文既老師,佢話我仔鍾意睇既都係d劇情豐富既書,即類似你仔鍾意果種,呢類書對作文修辭技巧係無乜幫助,但佢讚我仔好有創意,好多時d文都估佢唔到,可惜係傳統學校黎講係無乜用。

我都曾經好納悶,唔明點解睇咁多書但作文都麻麻,但諗深一層睇書係佢興趣同減壓方法,而唔係for取好成績既工具,而且佢睇書當中學到既知識同詞語都比同齡既多,對閱讀理解亦有幫助,亦係一個好嗜好.... 不過而家佢睇少左好多書,因為打機太吸引

男爵府

忘憂館 發表於 19-3-4 12:47
不用擔心,喜歡睇書,即使只是小説,長遠來說對語文絕對有幫助,只要睇得書多,無論文法、生字、語句技巧會 ...

二百四十頁既英文小說,我聽audiobook 不停播都要用七個幾鐘。小學生可以個零小時睇完一本,勁!

首頁

尾頁

跳至