自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

10A媽媽話,10A自小鍾意睇書但小學成績中下游,但上到中學爆左上去!
所以,你仔喜歡睇書是好事,加油

珍珠宮

muimui2 發表於 19-3-4 11:53
亞仔小3喜歡睇書,中英故事書都鍾意 (英文類似harry potter 之類程度及題材, 中文睇偵探書,都係好多文字 ...

鍾意睇書係開以擴闊眼畀,增加學習興趣,讀書方面,如果佢對學科有睇書同等興趣,自然會輕易高分,但若果唔係,就當然無太大關連

禁止訪問

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

忘憂館 發表於 19-3-4 12:47
不用擔心,喜歡睇書,即使只是小説,長遠來說對語文絕對有幫助,只要睇得書多,無論文法、生字、語句技巧會 ...

男爵府

鍾意睇書絕對係好事,加埋睇報紙就very good 喇! 千奇唔好因爲未見功效而discourages

珍珠宮

hoho1119 發表於 19-3-4 12:06
好過睇電視先。 我仔仔好鍾意睇英文書。 但作文係佢最差的一科。佢喜歡閱讀, 加快了佢理解能力, 有位中文 ...

我個囡吾肯讀出聲,吾會查字,不喜歡寫字。自小喜歡睇書,但不是好迷,如出街,去旅行佢不會帶出去睇。

叫佢作下文佢亦吾會。自小我無限量支持佢買圖書,學校訂小蘋果,adventure box, 中、英報纸。

英文各科一早好top。中作終於在小六比賽中拿咗奬。

我自己好喜歡睇書。讀書對我亦好容易。

伯爵府

睇書可以增進救知慾、我覺得就算學業上冇幫助、都唔係一個壞習慣。

唔通睇書尸對成績冇幫助就唔比佢睇?

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

nsychristy 發表於 19-3-4 12:33
啊,係,我細個睇報紙多,無咩睇課外書
我 a level 中文作文係攞 A, 英文都有 B
睇書多既同學未必識考試, ...

以前老師都係叫大家睇明珠台同睇報紙

Jm,你好勁,alevel 英文真係好難拎a拎b

侯爵府

有関係,但未必直接

“若小學生每天能花個零小時看完一部百幾二百頁的英文小說,根本可完全不需做任何課外文法練習而英文科也輕鬆應付達高上水平"
認同,習慣左可以睇得快!比大人睇得更快

有好多小朋小初小已睇到好厚既書,我個喜歡Sherlock Holmes,千幾頁,無難度!(自發性睇)

伯爵府

所以家長咁中意買大偵探福爾摩斯俾細路 因為佢會highlight生字

當然呢招都係外國英文書有先

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我個仔都係
睇書後要懂運用先至會有效!
我仔睇晒全套金庸,但啲中文都係冇進步....

珍珠宮

ksviola 發表於 19-3-4 13:14
以前老師都係叫大家睇明珠台同睇報紙

Jm,你好勁,alevel 英文真係好難拎a拎b

我覺得係睇人睇咩類型既文多架咋
因為小說類既行文唔係考試熱門既文體
唔會一條一條咁敍事說明討論
學識既字又唔係咁岩作呢 d 文用
我讀書唔叻但作文好快,如果我知自己想講乜既話

男爵府

我初小睇兒童小說,好多字詞一知半解,如有大人guide住會好啲。小學成績中游,到中學成績唔錯,會考中作有A。你仔仔keep住睇課外書,到中學會見到成效!加油!

珍珠宮

回覆樓主:

無關係吧~
我自己都勁中意睇小說之類,英文書暫時只睇左吸血新世紀,始終英文程度有限~
但我讀書都唔係叻,同埋學習能力都唔高~

公爵府

亞仔小3喜歡睇書,中英故事書都鍾意 (英文類似harry potter 之類程度及題材, 中文睇偵探書,都係好多文字 ...

冇關係
我由細到大都係書蟲
但讀書成績並唔好囉。

唯一覺得有d用係睇字睇得極快同理解能力唔錯,所以好鍾意考閱讀理解

伯爵府

有入先有出,睇得多自然吸收得多,慢慢有效果,到中學就會見到收成,當然要睇作者文筆同題材合適,難得呀仔肯睇,唔好俾佢停

子爵府

mandy952 發表於 19-3-4 12:48
我仔鍾意睇中文書,唔睇英文,佢中文成績明顯好過英文好多
我女都類似,佢鐘意英文,唔睇中文,佢英文好過中文好多
我估有幫助,因佢識既英文生字真係比同齡多,有時學校無教既英文生字佢都識喎

侯爵府

語文係考課外多,尤其作文.

英文科主任讚過佢用字好,已估到佢平時大量阅讀課外書.

家長多鼓勵,慢慢會有成效.

禁止訪問

公爵府

mandy952 發表於 19-3-4 12:48
我仔鍾意睇中文書,唔睇英文,佢中文成績明顯好過英文好多
我女一樣,自小喜歡閱讀中文書,仲要係知識型嘅書,中文非常唔錯,但英文真係教到我嘔幾十桶血。

首頁

尾頁

跳至