自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

mandy952 發表於 19-3-4 17:43

由個本得幾頁紙嘅英文書開始睇先,就係怕阿仔連望都唔想望 ...
好的,等我記錄在案

琥珀宮

Gi-leung 發表於 19-3-4 19:06
我都係 極愛睇小說 細個睇harry potter 衛斯理 愛情小說 本身讀本部份考mock係F 會考前死背爛背都係E 但作 ...

咁未即係有用囉

侯爵府

Monstereasy 發表於 19-3-4 12:59
二百四十頁既英文小說,我聽audiobook 不停播都要用七個幾鐘。小學生可以個零小時睇完一本,勁!
...

我都奇怪,認真閲讀一本240頁的英文書,小學生竟然個零小時搞得掂,我呢個自問一目十行的成年書蟲,用母語睇240頁中文書都唔可能個零鐘睇完理解得曬

珍珠宮

回覆樓主:

EK 有位爸爸分享過, 佢話小朋友閱讀要佢哋把靚嘅句子、 好嘅詞語等,都抄下來或背誦下來, 這才代表小朋友記入腦,否則小朋友只係會記住故事內容,或者“水過鴨背”。

我非常贊同,我細個愛看書,也有一本簿仔把好句子記下來,自發的,因為我覺得句子好靚,有震撼的感覺。 本簿仔,閒時會拿出來翻閱。
但,知易行難,難以要求小朋友都這樣做了。

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

男爵府

Mnopq1 發表於 19-3-4 12:13
大d就會睇到有分別

大左就有分別啦。寫作文都叻d
做人,5好難为自己

男爵府

moma1023 發表於 19-3-4 19:50
我都奇怪,認真閲讀一本240頁的英文書,小學生竟然個零小時搞得掂,我呢個自問一目十行的成年書蟲,用母語 ...

可能小學生得,我雖然係大學畢業,但年紀大能力差,啱啱先翻睇本舊書The giver 兒童英文小說240頁,我分左幾日先睇晒。

首頁

尾頁

跳至