論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家好,我係第一次請工人,揀既時候有兩個合眼緣,俾老公睇過佢揀左呢個,因為佢話另一個樣有啲古惑。呢個今年43,有12年香港經驗,同一個僱主。我有兩個小朋友,兩公婆都做野,一個返全日幼稚園,我會送返學。細仔14個月,之前本地保母湊開。主要我想佢日頭照顧我細仔,接大女放學同煮晚飯俾我地。
請既時候agent同我講要預左呢個咁有經驗既會有自己一套,但亦因爲咁比較適合我地,因為我地冇時間教佢,請問你地覺得我要set timetable 俾佢嗎?要買電話卡嗎?俾佢放星期日好嗎?因為我估佢咁多年都有好多朋友在香港。有咩要注意?

大宅

我唔會因為佢有經驗就比佢主導權.
要比佢知道新僱主新規矩, 佢要配合你.
一切安排當新工人辦.
講清楚咩時候可出街, 咩時候可用電話.
朋友多少佢自己事, 同你講舊僱主比佢去朋友處過夜, 你唔會照跟吧!

MABOMA    發表於 19-3-8 10:43
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

男爵府

suyan213 發表於 19-3-7 08:27
大家好,我係第一次請工人,揀既時候有兩個合眼緣,俾老公睇過佢揀左呢個,因為佢話另一個樣有啲古惑。呢個 ...

有冇前僱主電話?

別墅

Solarflare 發表於 19-3-7 08:55
有冇前僱主電話?

無呀,得個全名

男爵府

suyan213 發表於 19-3-7 08:59
無呀,得個全名

試下google 佢名。
咁11年經驗係分開左好多個僱主定一個僱主?
如分開好多個, 無一個僱主肯比reference, 即係無一個係 good ending. 而且佢係成日跳工。
如11年同一僱主, 不肯比reference, 我也會懷疑他跟前僱主關係不好。會不會啲性格很難頂?

大宅

大家好,我係第一次請工人,揀既時候有兩個合眼緣,俾老公睇過佢揀左呢個,因為佢話另一個樣有啲古惑。呢個 ...

一定要set timetable, 仲要set 埋 house rules。一開始要講明請佢要跟你的做法及instructions。每個家庭習慣唔同,佢黎得你度就跟你果套,你自己都要企硬d唔好太易俾佢動搖,否則佢會覺得佢自己啱晒唔再聽你講

別墅

Solarflare 發表於 19-3-7 09:17

試下google 佢名。

同一個僱主呀,但性格唔好都忍左12年喎?佢之後返左去生bb,有個小朋友今年兩歲。

男爵府

suyan213 發表於 19-3-7 10:08
同一個僱主呀,但性格唔好都忍左12年喎?佢之後返左去生bb,有個小朋友今年兩歲。

...

可以問多次佢拎前太太電話比你, 你話只係想了解下佢工作情況適唔適合你家庭。(例如前太太係嚴定鬆? 同埋佢使唔使煮飯, 你點知佢前太太是否有chef在家12年都不用佢煮飯?)
如果死都唔比電話, 有可能走時做左好多衰野, 偷野, 借財仔, 知道自已唔做日日講電話跳舞之類, 又或者博炒拎長服走的。睇你take 唔take呢個risk.
如我是太太, 做左12年, 舊工人好的話, 搵番我都一定肯幫佢做 reference的。
一般新手僱主請到 old seafood 都感到好難 handle, 呢版有個jm (working mum)剛剛先炒左佢個新來既 old seafood.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

小心佢惡到慘過後母。 請咗返來做太婆。

男爵府

lily-of-valley 發表於 19-3-7 10:21
小心佢惡到慘過後母。 請咗返來做太婆。

唔知樓主幾歲。
如二十頭, 三十頭。工大佢10 或者 20年, 呵呵, 咁真係工人會惡過家婆。

別墅

Solarflare 發表於 19-3-7 10:17

可以問多次佢拎前太太電話比你, 你話只係想了解下佢工作 ...

點先可以聯絡到姐姐?我google唔到佢

男爵府

suyan213 發表於 19-3-7 10:31
點先可以聯絡到姐姐?我google唔到佢

問 agent.
你話要姐姐比前僱主電話你, 因為你覺得做左12年賓主一定肯幫工人做 reference.
如姐姐一堆藉口唔比... 你自已諗點解。

但有啲 agent 係會請人扮前僱主的, 問多啲問題, 問詳細啲, 係假既佢講多幾個大話就會穿。

別墅

Solarflare 發表於 19-3-7 10:30

唔知樓主幾歲。

我31(emoji)(emoji)(emoji)

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我2013, 2014, 試過2個,1970年, 一瘦一肥, 第一眼好好笑容。 一做就即唔同樣。 至叻答 I have work over 10 years, you no need to tell me how to do.

不過我同佢地開大火。 瘦嘅陳衰寸彊屍乾老奶如5個月, 肥廢人cornellia 6個月。 分分鐘掃把準備。

男爵府

suyan213 發表於 19-3-7 10:37
我31(emoji)(emoji)(emoji)

你太後生, 當年我請左個大我4年既姐姐都覺得好難 handle, 好采我夠惡。
大你十年, 佢一定不會聽你點。

別墅

Solarflare 發表於 19-3-7 10:40
你太後生, 當年我請左個大我4年既姐姐都覺得好難 handle, 好采我夠惡。
大你十年, 佢一定不會聽你點。
...

咁即係我要好惡?我係惡唔出架⋯我本身做customer Service,要好nice...
但我老公好惡好認真既人,佢做紀律部隊,夠唔夠嚇?

男爵府

41歲先結婚生bb 算好大年紀喎,係咪真㗎?若果真,佢在前僱主做12年,可能有湊bb經驗嘅都係10年前嘅事。 有無同工人interview 過?試下問多啲以前嘅工作。

我除了年紀43同佢做事有自己一套係真的,其他的我唔會信。你試下直接同佢倾下,看佢果套合唔合你.

男爵府

suyan213 發表於 19-3-7 10:42
咁即係我要好惡?我係惡唔出架⋯我本身做customer Service,要好nice...
但我老公好惡好認真既人,佢做紀律 ...

你老公差佬?
咁就可能食得住佢。偷野都唔敢啦。
你就一定食唔住, 但男人肯handle個工人嗎? 你要同隻c6傾好先, 因為管工人好多鎖事要管男人未必中意理 (例如用咩清潔劑洗奶瓶), 到最後你管, 但你又食唔住工人, 你又怪隻 c6唔理... 到時2公婆感情都會受影響。

別墅

Solarflare 發表於 19-3-7 10:46

你老公差佬?

消防呀。好唔好小心鎖碎事就我講,如果佢唔聽話再叫c6認真同佢講?

男爵府

suyan213 發表於 19-3-7 11:08
消防呀。好唔好小心鎖碎事就我講,如果佢唔聽話再叫c6認真同佢講?

指意男人管工人通常沒什麼好結果。
除非你c6係乜鎖事都要理一餐果type.
否則好快嚴你地啲女人好煩。
你諗下你老公係咪管家婆型既男人..

首頁

尾頁

跳至