親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請俾d意見,第一次去澳洲,打算明年農曆新年自由行十天左右,二大一12歲一8歲,其實無乜特別要求,只想去睇大自然風景、農場莊園,見袋鼠樹熊。上網睇完覺得行程太多選擇,無從入手。

1)一月尾這段時間澳洲是不是很熱?
2)如果去悉尼來回,周邊有什麼旅遊城市?有無需要自駕?
3)去農場等地方是否要join local tour?不開放俾個人參觀?
4)local tour是去到當地找local 旅行社還是香港找?

大宅

回覆 lokjoan 的帖子

Hello, 我都係2020 CNY 去 澳洲, 囡囡8歲, 第一次去...

已經reserve CX 機票, 再等coming 有無平D 價錢

打算 HKG -> BNE -> GC -> SYD -> BNE -> HKG, 由24/Jan (night flight) to 2/Feb.

E 加都係睇緊行程, 大家研究下呀!

禁止訪問

大宅

sorere 發表於 19-3-8 15:47
坐 CX or Qantas, 由 Sydney 返就可以了, 點解要回頭返 Brisbane ?

來回不同地方,機票貴d,同埋朋友話未必夠時間玩Sydney, 可能到時skip

男爵府

Mingfaihome 發表於 19-3-8 15:20

Hello, 我都係2020 CNY 去 澳洲, 囡囡8歲, 第一次去...

好的,大家交流下,你有冇諗住自駕?

大宅

打算BNE <-> GOLD COAST 自駕, 不過我是第一次自駕,有D驚

男爵府

Mingfaihome 發表於 19-3-8 17:44

打算BNE GOLD COAST 自駕, 不過我是第一次自駕,有D驚

睇睇下好似布里斯班和黃金海岸多啲野啱小朋友玩,悉尼你諗住去邊?

大宅

lokjoan 發表於 19-3-8 18:50
睇睇下好似布里斯班和黃金海岸多啲野啱小朋友玩,悉尼你諗住去邊?

悉尼都係歌劇院&藍山公園,黃金海岸多d小朋友activities. 同埋悉尼住宿貴d,所以可能下次同Melbourne 一齊玩

男爵府

Mingfaihome 發表於 19-3-8 23:10
悉尼都係歌劇院&藍山公園,黃金海岸多d小朋友activities. 同埋悉尼住宿貴d,所以可能下次同Melbourne 一 ...

聽講一月澳洲會好熱熱死人,有d擔心熱到周圍都去唔到

大宅

lokjoan 發表於 19-3-9 18:00
聽講一月澳洲會好熱熱死人,有d擔心熱到周圍都去唔到

澳洲主要係曬,嗰種「乾」熱同香港夏天好唔同,無香港咁辛苦。

大宅

回覆 Mingfaihome 的帖子

Hi, 我地2020 CNY都計劃左去澳洲,小朋友10歲,都係第一次plan,
已買機票,HKG -> BNE -> GC -> SYD -> HKG, 我地唔會自駕既,而家都開始睇下d行程,你地點玩, 大家交流一下?

男爵府

nikitalau0513 發表於 19-3-10 15:21

Hi, 我地2020 CNY都計劃左去澳洲,小朋友10歲,都係第一次plan,

請問你從GC去SYD是不是坐內陸機?我應該會同你行程一樣,但SYD入BNE走,主力玩GC和BNE。

男爵府

lokjoan 發表於 19-3-8 15:04
請俾d意見,第一次去澳洲,打算明年農曆新年自由行十天左右,二大一12歲一8歲,其實無乜特別要求,只想去睇 ...

ANS:
1. SYD - 早晚都比較大風涼, 有太陽個時好熱好熱!! (一定一定要做好防曬!!! 同埋夜晚搽下CREAM~)
2. 可以去藍山, MANLY, 塔龍加動物園...
3. 多數有團帶會好D
4. 上網搵當地旅行社既LOCAL TOUR, 多間比較下行程同價錢先

大宅

係呀, 我地坐GC內陸機過Sydney
我地就主要玩GC同Sydney, BNE一落機就直接入海豚島,出島後就直接過GC

大宅

開心吸收勳章

回覆 nikitalau0513 的帖子

如果落機即入海豚島, 行李怎樣處理?是否全部帶晒入島?Thx!
得閒入來看看"雙妹嘜"啦......
http://hk.myblog.yahoo.com/jessjuli088

大宅

請問你機票幾$?

大宅

係米係海豚島住一晚好D, 我都打算一落機去海豚島
坐船去海豚島,船程75分鐘, 會5會好拋? 因為我會暈船浪

大宅

Mingfaihome 發表於 19-3-8 17:44

打算BNE GOLD COAST 自駕, 不過我是第一次自駕,有D驚

我地都係第一次去澳洲, BNE --> GC --> BNE, 九日, 頭尾冇左, 即七日. 八月去

本來唔想自駕, 又係因為驚, 不過最後都係決定自駕.

侯爵府

醒目開學勳章

mimi1102 發表於 19-3-12 11:31
我地都係第一次去澳洲, BNE --> GC --> BNE, 九日, 頭尾冇左, 即七日. 八月去

本來唔想自駕, 又係因為驚 ...

我都決定出年新年去 BNE>GC>HK,我得 7日,實玩5日,會自駕,有機票幾錢呀

大宅

機票用miles換既都有唸過一日遊就算,但好似好趕咁,所以唸住一晚,hea下就算。
我會帶埋行李入島

首頁

尾頁

跳至