夫婦情感

跳至

首頁
12345...9

尾頁

洋房

剛轉做FTM 有2個仔 一個歲半一個3個月
老公人工16K到 家用比得果$6000包日常開支(老公一日三餐出去食)
小朋友上Playgroup距比及屋企水電煤都係距比
比距阿媽$2000 奶奶有返PT
請問大家覺得合吾合理?

大宅

amyyeung1120 發表於 19-3-29 04:56
老公人工16K到 家用比得果$6000包日常開支(老公一日三餐出去食)
...

其實,好難講合唔合理。
按你的描述,未計playgroup 費用,你老公的基本開支起碼都要差不多6xxx元。 那只有$4000左右去支付 playgroup 及一些預計不到的支出。

而 Playgroup 隨時要百幾二百蚊堂,睇你又玩幾多,好難講的。

其實,你可以嘗試將負責開支重新分配,除了家中日常間支之外,水電煤及 playgroup 費用都由你處理。而你老公就只取其必須要消費用到的金額,大約$7000。其餘$9000 就由你安排,你看看會否感覺好一點?

至於你 99 那處,都應該俾多少的,按實際力再商量吧。 相信兩母子冇乜所謂的。而未上幼稚園前,相信還可以,但上幼稚園後,開支會進一步增加,到時就真的要考慮如何節省開支了~

大宅

計到錢呢個問題係冇絕對合理嘅答案.

男爵府

只得16000你夠膽生兩個又做 ftm?

1013Tsui    發表於 19-10-17 15:26
Heman2001    發表於 19-7-18 10:22
jam831    發表於 19-7-18 10:15
manting1230    發表於 19-4-16 00:52
Ivan1023    發表於 19-4-12 10:30
煙中飛鶴    發表於 19-4-8 21:32
puisim    發表於 19-4-3 12:42
Chujaimama    發表於 19-3-29 15:21
ivory0915    發表於 19-3-29 14:17
anna59    發表於 19-3-29 14:09

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

如果得16k一定唔會生2個更唔會做ftm, 幾錢家用都咁話
你係咪同99住而且99負責交租/供樓/買餸? (因為唔見你有講呢方面開支)
係就俾2k 99算少添啦,就算唔係同住,做仔俾2k 99飲茶都好基本,咁都計較既話你根本唔應該做ftm

翡翠宮

amyyeung1120 發表於 19-3-29 04:56
...

你吾可以做 ftm

伯爵府

唔合理,16000點夠4個人嘅開支點可能做FTM

男爵府

唔可以ftm la...日常開支都未必夠,仲上playgroup?

Chujaimama    發表於 19-3-29 15:22

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

單計數我覺得合理
你嫌唔夠應該自己都出去返工請工人
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

...

你老公搵16k咁少,你都轉做FTM?

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

如果唔包學雜費,ok la
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

侯爵府

畀面勳章

你地住99屋企?定分開住?屋租邊個比?定本身有地方住?如果同住比2k 99係極少。其實你冇乜條件做FTM,佢搵咁少你要做FTM就預左要捱同慳,我覺得冇話合唔合理,錢係得咁多,佢又已經比埋水電煤playgroup同自己一日三餐,lee d野自己2公婆傾掂佢

翡翠宮

回覆樓主:

點解你地可以咁堅萬六都夠膽生兩個一養四
我真係生多條毛都驚餓親佢

jam831    發表於 19-7-18 10:16
ivory0915    發表於 19-3-29 14:18

洋房

我只係暫時性吾做野 到我大仔返幼稚園後我會出返黎做野 我地同奶奶一齊住係公屋

子爵府

咁買餸公屋交租邊個比?如果係99 果$2千包埋,真係唔夠wor

翡翠宮

amyyeung1120 發表於 19-3-29 10:30
我只係暫時性吾做野 到我大仔返幼稚園後我會出返黎做野 我地同奶奶一齊住係公屋
...

我完全睇吾到點吾合理
佢一日三餐係出面食仲要交租又要playgroup
咁既收入生兩個你要做ftm 你預左要好緊
2K比自己阿媽已經係好少,呢一部分無得慳

瑪瑙宮

家用比得果$6000包日常開支小朋友上Playgroup距比及屋企水電煤都係距比
比距阿媽$2000 (老公一日三餐出去食)
...

比左 6K 你, 佢得番一萬, 重要比埋 playgroup, 水电煤, 佢呀媽 2K

粗計:
6K + 800 + 1.5K + 2K = 10K

佢重有乜錢淨, 請問?
一家3大一小一b, 1.5K 水电煤真係無乜可能.

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

pkbkek 發表於 19-3-29 06:09
其實,好難講合唔合理。
按你的描述,未計playgroup 費用,你老公的基本開支起碼都要差不多6xxx元。 那只 ...

雜費同99錢更係老公比好

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

...

冇得講合唔合理。你列晒要用嘅錢畀佢睇,佢覺得合理就自然會加
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

amyyeung1120 發表於 19-3-29 10:30
...

不如你講下你同99各自要負責咩開支?
交租,買餸,奶粉尿片,日用品(廁紙洗頭沖涼洗衣),購買傢俬電器呢d邊個俾?

首頁
12345...9

尾頁

跳至