自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我女6年前參加過(中一暑假時),UK 11日, $25000,坐CX, 學校係經學聯。不過都滿意,亞女話點餐要自己開口講英文,唔講冇得食。都係去睇下大英博物館,去主題樂園玩下咁。經過呢次summer course ,喊左好多日(掛住屋企)日日食fish & chip 佢頂唔順,所以好清楚佢唔會出國讀書。

水晶宮

chocolatebean 發表於 19-3-30 10:40
回覆 Kittymummy 的帖子

老實講,呢d experience 一家去旅行都做到,除非父母冇假期冇時間,冇錢,我寧願 ...

咁點同呢?一家人去執行李又係父母,行程又係父母plan,起身又係父母叫. 同同學去,同房會領悟到一d野,學下點同人相處。

水晶宮

Pollyowen 發表於 19-3-30 10:43
咁都好, 如果去完勁嚮往要去留學, 都唔知點搵錢供佢去讀

我就係一早預比佢出國讀書,好彩中一暑假比佢呢種體驗,起碼佢清楚知道自己想要d咩。而唔係我一廂情願送佢出國讀。既然佢有呢種諗法,咁好坦白我叫佢DSE 考好d夠碌入本地大學已ok.

水晶宮

chocolatebean 發表於 19-3-30 11:11

一家人去執行李又係父母,行程又係父母plan,起身又係父母叫. (咁睇你點TRAIN 啦! ...

哦,我女小四去西安,小五去北京,中一去UK, 中六去日本,中學5年黎年年開學去camp, 咩大陸黃埔軍校全部去過晒。(中學直頭係強制參加)有唔少體驗,同別人相處唔會係父母身上體驗到囉。當然你可以唔同意既,但你既小朋友到底試過未?

水晶宮

ken6555 發表於 19-3-30 13:05
訓練"同人相處" ,唔駛去咁遠, 去黃埔軍校都可以做到相同效果。

去過啦,黃埔係一大房8人住,遊學係兩人一間房。

水晶宮

pigpig319 發表於 19-3-30 13:55
100%同意。小朋友可以互相學習,呢種互動和家人相處係學唔到的。價錢唔貴,英國使費係要呢個價錢。 :winn ...

係呀,有d 野係要經歷過,相處過先會明白。而唔係話亞媽帶,亞媽咩咁咁咁⋯⋯明就明,唔明就唔會明。當佢去過,除左去景點外,會返黎講同房相處點,一睇就知果位同學係工人湊大,就算睇唔過眼頂佢唔住,都要學識忍耐同就下同學。靠自己起身集合,唔起身早餐就冇得食,唔好攪到成team 人等你。出發前教佢唔好幫人帶野返黎,自己袋好旅遊証件,走失時點算⋯⋯etc. 另外冇父母身邊之下,你可以睇佢點洗錢,會預先唱定外幣放袋,大洗買無謂野,定慳住洗。

水晶宮

castle100 發表於 19-3-30 12:30

未呀、軍校我上網睇得一個星期、我想廿日果D!

軍校係好好體驗,一星期個個叫晒喊晒救命 好岩香港既學生去捱下。(特別係初中生)

水晶宮

castle100 發表於 19-3-30 15:09

香港果個嗎?我見淨係得4日嘅、深圳果個口卑馬馬呀、 ...

係呀,就係深圳果個。睇你捨唔捨得,因為都操得幾咩下,所以當時不論男女同學,個個都喊晒

水晶宮

chingmon 發表於 19-3-30 15:09
邊間軍校口碑好?對減肥有無幫助

絕對減到肥
準時6點起身,摺被要摺到起角同酒店一樣先準食早飯,之後係烈日當空下步操,食物只係咸魚青菜,白飯任裝。有同學睇到咁竟然一啖都唔食,就睇你捱得幾多餐 我女因為消耗好多energy, 佢話餐餐食3碗飯 佢話話之其他同學唔食,最緊要填飽自己個肚先;厠所又細連身都難轉,dirty 唔在講,擺衫毛巾又冇位擺,你要自己想辦法. 去完6日我女晒到黑晒返黎,之後仲攬住我話原來自己好幸福。

水晶宮

castle100 發表於 19-3-30 15:22

剛剛打電話問了8歲只可以在香港、4日果D!報名試下先 ...

咁仲好啦,4日試下先,係香港你又可以放心。如果4日冇咩問題,第日得佢大少少再出去遊學都未遲。

水晶宮

LedTV 發表於 19-3-31 19:52
我唔比個女去架
但學校話要合理理由

合唔合理你應該係問學校喎
去咪成班當體驗捱下苦,咪又係冇穿冇爛咁返黎。學校外藉同學都係咁參加,冇咩特別exemption.

水晶宮

LedTV 發表於 19-3-31 20:01
呢d 團係咪強制性架?

我女間新學校都有...但唔知係咪強制性

我地學校係,全個中學部都要去,只係每級去既地方都唔同,3-5日咁啦,有本地camp, 有深圳軍校,學校通告寫明除非有醫生紙証明,否則係強制個個都要參加的。不過我覺得去下冇壞(如果中學生).

首頁

尾頁

跳至