懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

由於自己有bb既時候,發覺仁安醫院開刀資料都係幾年前,就想寫返一個開刀生產記比有需要既媽媽做資料搜集。等各位第一次懷孕準媽媽有定心理準備

其實仲有第二日落床係點同出院程序,不過唔知大家有冇興趣,寫住第一日先

我地選擇早上9點開刀,所以要前一晚入院做準備,開刀前一晚6:30pm入仁安醫院,冇哂4人房upgrade 左去2人房,做哂登記就有職員帶我地去3樓產科,老公就係梳化等,我就去左見姑娘,核對資料,聽bb心跳,問問個人資料,抽血(怕有突發事要補血)揀食邊隻奶粉(揀左雅培HMO) 同問有冇指定兒科醫生(陳樹仁醫生)最後姑娘會即場剃陰毛。

跟住就去一間房,呢到老公可以陪住,首先都要去廁所留尿,之後就會駁血壓機同check bb心跳機,期間會有制拎起手,如果bb郁就要按一下,整個過程大約20分鐘,要視乎BB有冇郁,姑娘見耐冇郁會黎整下個肚,等bb郁下,心跳正常又有郁,就會放行可以上房!有姑娘帶入房會逐一介紹房內設施,我地明白哂就即刻落左去2樓食晚餐,因為之後開刀要介口,所以我揀左塊牛扒加鴨干

食完上房安頓好,老公就返屋企,我成晚就冇乜點訓過,個心好緊張,完全唔會訓得著,摸下個肚聽日就會見到女女出世,今晚係最後一晚感受同女女心連心,腳仔踢到肚皮既日子。係既興奮又期待同時都好唔捨得!

不過即使訓得著都唔會訓得耐,因為全晚會有姑娘拎胃藥啦,check 血壓啦,check bb心跳啦!既然訓唔著,我都爭取時間沖涼洗頭同做下面膜!就係甘渡過左開刀前緊張既一晚!

開刀當日早上6點我去沖多次涼同做多次面膜,換定手術袍,著起件袍都即刻開始緊張!所有內衣內褲都唔比著,都唔會尷尬,緊張既心情都蓋過一切!老公7:30am黎到,我地都好緊張好期待,準時8:00am姑娘們就推床入黎,我過床就推去手術室喇!老公暫時只可以陪到手術室前,我就入去手術室前既預備位置到等候。

係手術前既預備床,姑娘同我核對資料,會問知唔知宜家做咩手術,叫咩名;係預備床到等緊入手術室,主診張耀昌醫生已經到左,睇緊幾時有位到我地入手術室,除左有姑娘核對資料,麻醉師都會黎核對資料同講程序,仁安每一位姑娘都好好,有位姑娘不斷陪住我,到我入手術室果時知我好驚好驚,仲摸住我塊面話整個過程都會係側邊陪住我,叫我唔洗驚!當時老公都未入得黎,我訓係手術床,又再次核對資料,成個人都震哂,姑娘叫我唔洗驚唔洗驚,但好難唔驚!跟住左手被人打點滴,麻醉師全程都係我側邊,之後佢就同我講宜家會打2支針,我就要好似蝦米彎身,盡可能地膝頭彎向心口,原先我以為呢個過程會好快,點知都彎左好耐,仲會有2,3個姑娘協助,因為打針時絕對唔可以郁,所以佢地都會按實哂全個人,打完第一支係會感覺到凍一凍成個人控制唔到會震一震,大家就會好緊張講:唔好郁唔好郁!之後第二支都冇甘痛喇,打哂就會極速襯你仲有知覺即刻訓平,右手就駁check 血壓心跳,跟住會感覺到準備開始喇,姑娘都消毒緊個肚甘,我好驚試下自己郁腳指,發覺仲郁到腳趾公,我同姑娘講我仲郁到呀 唔好開始住。佢笑住問我宜家抺緊個肚 覺得凍唔凍,我話甘又唔凍喎!跟住麻醉師就同我講手術其實開始左。

全程我係望手術燈反光見到張醫生,如果唔係都唔知已經做緊手術,我老公係開始左之後好快就入左黎,有佢係隔離成個心都定左好多,老公陪產真係好重要!佢拖住我隻手,閒談下問下我野,跟住麻醉師推左我幾野、女女就出左黎喇!成個人都未輕鬆哂架,因為未即刻聽到女女喊聲,見到姑娘抱左去一邊清潔,好似隱若聽到幾聲喊聲,就叫左老公去剪臍帶,跟住就抱過黎我到影全家福喇!原先會諗會唔會喊,但我地都冇喊,但果種喜悅唔識形容,當拎左女女出黎之後,突然間手術室播住英文歌,成個感覺輕鬆哂!因為我仲有個子宮肌瘤要割,所以老公抱左陣就出去,姑娘就再抱女女比我望下同埋叫我錫啖女女,之後就抱左女女出手術室,老公就係出面等女女推出黎,即刻幫我影幾張呀女既相!而我就朦朦朧朧之間瞓下醒下瞓吓醒下,終於張醫生話完成喇!成個人先真正放鬆!又去番預備床到check陣血壓心跳,之後就有員工推番我去3樓,成個過程夾埋已經係2個鐘喇!

如果只係開刀生bb 整個過程只需要1小時!

完左手術到下午,兒科陳醫生就黎介紹自己,同埋佢影左好多女女既相比我地,仲即時send哂比我地,好細心呀!呢個時候既爸爸媽媽除左想聽一切正常健康,就係想睇下自己個寶寶!

「仁安醫院冇得比探訪者抱bb,全部都要係玻璃窗前睇。爸爸就只可以親子時間睇15分鐘。而媽媽都只係每4小時既餵奶時段見到bb!」

跟住因為插哂尿喉吊哂點滴,我呢日全日都落唔到床,去唔到親子時間都唔會餵到奶,老公就即日報左去親子時間抱女女,而我就會開始感覺到肚中心忍忍作痛,開頭誤會係傷口痛,後來醫生解釋返係子宮收縮痛,因為係開刀唔係順產,所以會落藥吊點滴甘樣令到子宮收縮返,就好似話比身體知bb已經出左黎。

而晚餐都仲未食到野 只可以食粥水,不過頭呢晚都好累好眼訓,所以都蓋過哂肚餓係完全唔覺得餓!就係甘忍忍作痛地過左一晚,呢一晚都係不斷有姑娘進出,換下尿袋,睇血壓,食止痛藥,塞止痛藥。。。。。。

成個流程大約就係甘,正式做爸爸媽媽喇!
祝各位準媽媽 順順利利!平平安安!

=================================
第二日

尋晚姑娘都不停進出,整下尿袋鹽水,塞下止痛藥!朝早姑娘話可以食得粥做早餐就幫我叫左碗皮蛋瘦肉粥(尋日只可食粥水)仲幫我拆哂尿袋呀鹽水呀!舒服哂,吉住隻手真係唔多方便。同埋叫我可以試下落床慢慢行下仲有要去廁所留小便。兒科陳醫生朝早都黎左講女女情況比我聽,好安心,醫生話一切正常!今次一樣影左幾十張相比我睇呀!自己仲未見到真人唯有靠醫生既相頂住引先!

跟住就到主診張醫生巡房,佢都會睇下我傷口靚唔靚同埋按下個肚,睇睇子宮收縮情況理唔理想,你問我開刀傷口痛唔痛,我會話其實真係唔痛,我覺得最痛係子宮收縮痛,醫生一定要按落去個肚到,呢下真係我覺得全個過程最痛!我係會忍唔住捉番住張醫生隻手求佢唔好按,哈哈。。甘佢又真係會又細力同好溫柔甘輕輕按下!

因為老公未黎到,而我又好想快d去餵奶室見個女,話哂自從尋日生完都未見過,個心好掛住!所以我就搵左姑娘幫我落床同換番自己帶黎既睡衣,姑娘都話落床果下係最痛既,我都小心翼翼甘。落左床比想像中冇甘痛,所以我就自己慢慢行下同去廁所梳洗下,留尿果下最麻煩,又要就住傷口,又要留落個兜到,仲要小心惡露整污糟隻手,唔怪不得話生完去廁所係整得最耐!等到就黎2:30pm 姑娘問我會唔會去餵奶,怕我傷口痛就叫左職員過黎推輪椅推我過去餵奶室(都岩既,我房都一頭一尾)

入到去會問房號,跟住洗手同埋坐係貼住「第一次」既椅子到等,跟住姑娘就會抱住bb過黎,互相對手帶,就會交比媽媽餵奶,仲好體貼會有姑娘教點樣姿勢餵人奶,期間有唔明,姑娘都會黎幫手!我終於都抱到個女喇!好興奮又感動,望住呀女個樣已經同係手術床到望果時唔一樣,著住醫院提供既衫仔同背心,抱上手好細舊好輕但感覺好硬淨,跟住姑娘會協助將bb個頭痴向乳頭,再整一整佢咀仔張開等佢吸下,(其實就未上奶,但都想比bb吸啜)個感覺好close 佢個身貼哂自己心口,咀仔又吸下放下,因為肚餓而媽媽又未有奶,仲會啜一啜就喊,成個過程好可愛好難忘,姑娘會建議吸15分鐘到就補奶粉,只要同姑娘講一聲食奶粉,就會拎之前已揀好牌子同岩分量既暖奶比媽媽自己餵,仲會教掃風,餵奶時間1個鐘如果都餵唔哂支奶,姑娘會示意媽媽番房休息,佢地會幫手餵埋未食完既奶!初生Bb食食下會訓著覺,掃風第一次,成日都驚拍痛佢,所以輕力到掃到佢舒服到訓左覺,就要姑娘幫手叫醒又繼續餵,跟住果幾日既餵奶過程就係甘喇!每次都會好享受呢個媽媽同女女最親密既時光❤️

講講同老公今日可以一齊去親子時間抱女女,我當然多數讓比佢抱,我仲有好多餵奶時間抱到佢,但爸爸就每日只有一次親子時間15分鐘抱bb。第一次親眼見到老公抱住個女,佢個樣冧到爆,對住女女講野都溫柔百倍,真係前世小情人💞

而仁安餵奶時段係隔4小時一次,2:30-6:30-1030-2:30 。我就等10:30pm餵多次奶就番房休息。半夜2:30am時段我就唔會餵,盡量比自己訓覺休息下!呢個半夜時段姑娘都預媽媽唔餵多,而平時既時段10分鐘內媽媽唔出現,姑娘就會幫你餵bb既!

我既第二日分享去到呢到喇!有時間再分享埋出院情況比大家聽!祝順利平安!

複式洋房

Msmrmo 發表於 19-4-4 22:57
由於自己有bb既時候,發覺仁安醫院開刀資料都係幾年前,就想寫返一個開刀生產記比有需要既媽媽做資料搜集。 ...

補上房間同產婦時間表相片

大宅

我本身都係揀陳樹仁,點知我個醫生幫我揀咗嚴德文。我就冇揀到陳樹仁。

複式洋房

由於自己有bb既時候,發覺仁安醫院開刀資料都係幾年前,就想寫返一個開刀生產記比有需要既媽媽做資料搜集。 ...

多謝分享!祝bb健健康康!
期待第二日既分享呀!

大宅

複式洋房

多謝媽媽分享

大宅

謝謝分享,我都book佐張醫生,不過仲有個半月先生得!好多媽媽對張醫生都係好評

大宅

多謝你分享,我第一胎係順產,今胎會開刀,一直都好擔心,同你一樣係張e生,見到你個post,大約都知係點,多謝你,希望你快的康復

複式洋房

yukicheung0901 發表於 19-4-5 01:36
我本身都係揀陳樹仁,點知我個醫生幫我揀咗嚴德文。我就冇揀到陳樹仁。
...

陳樹仁都係我主診醫生介紹比我,就算之後落得床可以去見bb,但佢都每一日照係bb房影幾十張bb既相比我,覺得佢好細心同埋佢講解都好清楚又好親切!

複式洋房

aamanyu 發表於 19-4-5 12:44
謝謝分享,我都book佐張醫生,不過仲有個半月先生得!好多媽媽對張醫生都係好評
...

張醫生真係超好,即使每次產檢要等2個鐘我都覺得值得!好有醫德既醫生!因為我係中途轉醫生,更加覺得自己冇揀錯醫生!

複式洋房

BAO902 發表於 19-4-5 12:49
多謝你分享,我第一胎係順產,今胎會開刀,一直都好擔心,同你一樣係張e生,見到你個post,大約都知係點, ...

唔洗怕呀!全個流程係緊張但唔辛苦!同埋你揀岩醫生喇!佢開刀手勢一流!我見同房第二個醫生 佢出院果日都仲好辛苦,幫佢洗傷口又嗌痛。但張醫生連洗傷口都唔痛 我仲第三日已經上落床自如,係慢少少。第5日出院都仲行得幾快!

大宅

Msmrmo 發表於 19-4-5 13:24
陳樹仁都係我主診醫生介紹比我,就算之後落得床可以去見bb,但佢都每一日照係bb房影幾十張bb既相比我,覺 ...

咁又幾好喎。早知我都揀佢喇。

大宅

睇到我好緊張,眼濕濕.. (emoji)(emoji)
好感動.. 恭喜你

伯爵府

開心吸收勳章

我都係睇張醫生,不過仲未決定去公立定仁安,你埋單要幾錢呀?

洋房

我想問陳樹仁兒科巡房費係幾錢一日呀?thanks.

別墅

多謝樓主分享,我都仲有一個月係仁安開刀喇。想問一下有無限住爸爸一日只可報幾次親子時間?

大宅

Msmrmo 發表於 19-4-5 13:31
唔洗怕呀!全個流程係緊張但唔辛苦!同埋你揀岩醫生喇!佢開刀手勢一流!我見同房第二個醫生 佢出院果日都 ...

我去產檢時都有帶埋個大仔去,張e生成日同我仔吹水,仲比左成十張超聲波相我個仔,他真係好好人

複式洋房

pokipoki 發表於 19-4-5 19:01
我都係睇張醫生,不過仲未決定去公立定仁安,你埋單要幾錢呀?

減返我割子宮瘤既價錢,預6萬9到啦!

複式洋房

jojowifman 發表於 19-4-5 20:05
我想問陳樹仁兒科巡房費係幾錢一日呀?thanks.

我唔知有冇記錯 好似$1000 1日!但就冇指定醫生收費,好似個個一樣!

複式洋房

dunuknow_ww 發表於 19-4-5 21:17
多謝樓主分享,我都仲有一個月係仁安開刀喇。想問一下有無限住爸爸一日只可報幾次親子時間?
...

有架!爸爸每日只可以一次!

首頁

尾頁

跳至