少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

女兒7歲,開完家長會,老師話佢:
1)諗嘢好負面
2)容易情緒低落,容易唔開心
3)不聽老師指令

老師講嘅問題,我地都有注意到,女兒在日常生活當中,好容易因為啲小事就唔開心,思想係比較負面,做嘢唔主動成日要叫好多次。

大宅

回覆樓主:

例子 1:女兒放學時話我知,美術堂時佢未完成佢份勞作,老師就要佢執嘢,但有部份未完成嘅同學就可以繼續,原因係老師話佢需要十分鐘時間佢執嘢(我明白老師注意到佢做嘢較慢,所以扣起啲時間唔俾佢繼續勞作,要佢執嘢先),但女兒就覺得唔公平,佢覺得自己係快手嘅,可以執得切,點解唔俾佢完成勞作(做媽媽嘅當然知道佢唔係快手嘅人,但問題係佢覺得自己快手,佢覺得件事唔公平,咁我都唔知可以點答佢………)

大宅

回覆樓主:

例子 2:經常性問我,你鐘唔鐘意我呀?
今晚就話今日體育堂,冇人鍾意自己,冇人同佢玩。今日小息,原本一直係朋友嘅同學平時會留定個位一齊排隊,但今日冇留。另有一位要好嘅同學,今日同左另一同學一齊行,唔同佢行。 以上種種,佢覺得冇人喜歡佢,佢好唔開心。

我聽完都唔知點答好…… 呢啲問題一直都有存在,鼓勵嘅教導嘅講唔少,但發現根本冇成效,完全束手冇策……… 又唔知關唔關多左個妹妹嘅事,佢覺得我地忽略左佢? 大家有冇可行嘅意見? 感謝

大宅

回覆樓主:

我一向都認同“語言藝術”,同一意思,唔同說話形式表達出黎,對方聽完嘅感覺會好唔同。 問題係,我已經唔知可以用咩說話去令佢釋懷…… 如果大家有具體啲嘅開導說話,不妨寫出黎俾我參考下,thanks ar.

大宅

回覆樓主:

聽完個囡嘅分享,其實好心痛,感覺佢好似孤令令咁,有問過佢:你覺得自己快唔快手? 你覺得自己有冇聽指令? 你覺得自己對同學友善嗎禮貌嗎?
佢全部都覺得自己係有,係做得好,佢好似察覺唔到自己本身有問題,定係佢知道但唔願意承認呢?
鼓勵好教佢好,佢都覺得我係幫緊其他人,唔係幫緊佢,從而再諗我係咪愛佢……… 真係好難攪……

首頁

尾頁

跳至