自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

會,因為小朋友升了小學,一定要旺季出發,出發前9-12個月買,除了平之外,保證有位,時間又靚,酒店多數可以出發前取消,不用擔心,
我心態係如果真的有突發事去唔到,最多蝕機票,當破財擋災

侯爵府

mandy952 發表於 19-4-24 19:54
要等九月見到校曆表先知幾時放假

等9月如果book 12月或新年,復活節已經太遲,
去年復活節,前年5月,未有校曆表,我已book紅日第一日飛,一定冇錯,當年book $8500, 兩大兩小去新加坡搭新航,官網訂,
到9月初一出校曆表,已經加到$13000

所以要平,最好早d book
可以参考學校過去幾年假期,其實心裡有數

侯爵府

mandy952 發表於 19-4-24 20:17
好難攪,因為年年唔同,有時紅假後放一星期,今年就放完紅假就返學 除非只去4日紅日就可以
...

我們學校比較穩定,年年紅日第一日放,通常放10日

侯爵府

Lcmhcfbaby 發表於 19-4-24 22:29
通常唔會咁早買機票,怕突然有變掛。

突發事好難預計,eg 病 Or 家事,就算遲到去一兩個月前先買機票,突發都可能係出發前幾日既事,
所以早一個月買同十個月前買其實係一樣,
如果早買,買埋保險,突發事去唔到有得陪的

natnat_tsang    發表於 19-4-25 09:28

侯爵府

Duffy727 發表於 19-4-24 22:39
即是提早買旅遊保險?

Yes, 其實好多人誤解了出發前幾日才買旅遊保險
其實一出機票,確定出發日子及回程日子已經可以即時買,即時生效,
好多旅遊保險都係有證明eg出發前有事入院,家有白事(要係父母), 旅遊地點有事發生,就可以Claim,
但最重要係發生事前已經買了才claim到,如果發生事後才買就不受理了

所以,建議一買機票就買埋旅遊保險,尤其是一家大细去,是但一個有事未必成行

除非自己一個人去,損失少d

首頁

尾頁

跳至