懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我12週,岩岩收到個nifty報告,開始搵陪月。
預產期 3/11 但會開刀,咁係咪早2-3week開? +4/5日住院先出院?

其中一個陪月話有人已經book左佢11月1x號(個日子好準確,都係開刀。

咁我計番呢位準媽媽依家應該9週左右連nifty 都未做,咁早就可以book到床位知道自己出院日子嗎?

我係咪太遲book了...?

大宅

soiebb 發表於 19-4-27 14:42
我12週,岩岩收到個nifty報告,開始搵陪月。
預產期 3/11 但會開刀,咁係咪早2-3week開? +4/5日住院先出院 ...

唔遲呀, 如果講book開刀日子, 我都係29w先book (28w問醫生係咪要book喇, 咁啱醫生都提我要揀個日子;佢話我同期嗰啲都book左)。我搵人擇日子, 所以29w先俾個期姑娘幫我同醫院book。Confirm左就同陪月單聲... 基本上係預產期前10-14日 (我3/7預產期, 醫生叫我喺18/6-28/6揀) 咁上下。 搵陪月時都係講佢知預產期同埋會開刀, 佢就會預時間呢。 希望幫到你!

已刪除用户

MommyPanel勳章

男爵府

畀面勳章

我同你一樣預產期3/11,應該會早二星期開刀,我27/3已同陪月簽約。佢話由10月中完上一個媽媽就會free等我,一般佢地會預二星期gap以防媽媽早產

大宅

joycelky 發表於 19-4-27 18:10
唔遲呀, 如果講book開刀日子, 我都係29w先book (28w問醫生係咪要book喇, 咁啱醫生都提我要揀個日子;佢話 ...

Thanks!! 我下次去產檢都問下醫生先
我都諗住擇日啊~不過我心入面係諗住過埋結構呢關就搵師傅啦~

我又怕阿b太細要係肚入面住耐d
但又怕阿b早過擇日果日出世

大宅

soiebb 發表於 19-4-27 18:47
我都諗住擇日啊~不過我心入面係諗住過埋結構呢關就搵師傅啦~ ...

開刀都一定係38w-39w.. 實足哂月呀。我都驚早過擇既日子, 不過都係睇返師傅建議既日子相對既性格/細節黎揀;所以我揀嗰日係38w6 .. 聽天尤命吧(emoji) 係呀... 我之前係怕”小氣”各樣啦, 所以都拖到28w先問醫生(emoji)同擇日子。我搵個師傅要一星期時間, 你自己預返你搵嗰個既時間呢!

大宅

averymom 發表於 19-4-27 18:43
我同你一樣預產期3/11,應該會早二星期開刀,我27/3已同陪月簽約。佢話由10月中完上一個媽媽就會free等我, ...

好快手!c6想過左三個月先比人知,所以無即刻搵

呢兩個月都係話自己腸胃炎 唔番娘家/99家食飯

男爵府

畀面勳章

soiebb 發表於 19-4-27 19:00
好快手!c6想過左三個月先比人知,所以無即刻搵

呢兩個月都係話自己腸胃炎 唔番娘家/99家食飯: ...

你好忍得呀!屋企人有左我已經講,係朋友冇講⋯好多陪月已經冇期了,你要快D book啊!

大宅

joycelky 發表於 19-4-27 18:10
唔遲呀, 如果講book開刀日子, 我都係29w先book (28w問醫生係咪要book喇, 咁啱醫生都提我要揀個日子;佢話 ...

請問你擇日有無擇埋時辰呀,醫院total 加左幾錢?

大宅

joycelky 發表於 19-4-27 18:56
開刀都一定係38w-39w.. 實足哂月呀。我都驚早過擇既日子, 不過都係睇返師傅建議既日子相對既性格/細節黎揀 ...

珍珠宮

回覆樓主:

咁其實預產期都可以自己計到嘅,由末次月經起計,如果佢計到,咪已經可以揀日子開刀囉~
我都咁樣計住造人,揀月份生~
除非月經遲左,否則都幾準,我上一胎就好準,今胎月經遲左,就遲左啦~

大宅

averymom 發表於 19-4-27 19:25
你好忍得呀!屋企人有左我已經講,係朋友冇講⋯好多陪月已經冇期了,你要快D book啊!
...

因為上年x過...仲要係一講完比媽咪知,聽朝就x...我阿媽話當發左場夢

已經約緊個見面了~阿媽d fd...一定要請咁制...希望到時唔好伏

男爵府

個個醫生都唔同的,當然你早book冇人會反對啦,但私家要俾留位費先,通常過晒20週結構或28週安全期先俾留位費的,俾左錢醫生就會預留手術日子給你。所以咁早book唔係唔得,但有風險係個胎未陀穩但錢就俾左咁樣囉

男爵府

畀面勳章

soiebb 發表於 19-4-27 20:30
因為上年x過...仲要係一講完比媽咪知,聽朝就x...我阿媽話當發左場夢

已經約緊個見面了~阿媽d ...

今次一定會順利,祝福

大宅

bkcherine 發表於 19-4-27 20:02

有呀, 有擇埋時辰。我會喺養和生, 我擇嗰日係weekday, book左夜晚7:30。我睇返website報價好似加$4k+。 醫生我就無特別問, 佢淨係特別講星期日/假期就計擇時辰。我另外有睇佢張報價紙, 好似8pm-8am都計... 我7:30pm好尷尬.. haha.. 我諗都係睇返醫生收唔收。

大宅

soiebb 發表於 19-4-27 20:30

已經約緊個見面了~阿媽d ...

我之前都流產過幾次, 今次直情過埋結構先講.. 唔想有咩野大家咁傷心。Book醫院俾訂的話唔洗太擔心, 我睇過啲terms 如果 (touchwood) 有咩事有醫生證明可以退訂 (扣$1,000 or $2,000手續費 - 養和); 另外如果早產 (34w前)去左政府醫院生都可以。不過可以了解清楚你間醫院先。 我今次就順其自然, 過左T21 姑娘問我想邊間生.. 佢幫我留左位, 過一兩個禮拜出開去就俾埋訂。

大宅

averymom 發表於 19-4-27 20:35
今次一定會順利,祝福

多謝你~大家都一齊加油

大宅

joycelky 發表於 19-4-27 21:54
我之前都流產過幾次, 今次直情過埋結構先講.. 唔想有咩野大家咁傷心。Book醫院俾訂的話唔洗太擔心, 我睇過 ...

Thanks! 我下次產檢都問定個醫生先~我應該會揀浸會~方面兩家人探bb

洋房

soiebb 發表於 19-4-27 18:47
我都諗住擇日啊~不過我心入面係諗住過埋結構呢關就搵師傅啦~ ...

其實唔遲喇...我細女當時太遲擇日,大部分好日子時間都已被hold起哂,好彩我當時找的師父都好有耐性,幫我揀到個好時間!

大宅

MS10 發表於 19-4-27 18:29
我9w 都簽左陪月啦,開刀日子一早知,一定係38-39w 開,7w第一次見醫生佢都已經講左個開刀日子啦
...

咁快?我8w 睇醫生,佢連開刀報價都唔俾我

首頁

尾頁

跳至