自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

issactmaria 發表於 19-5-4 10:29
日後仔囡長大成家立室後,你又是否願意幫忙照顧他們的子女?有見新一代揾食艱難,住屋細又未必能夠請外傭, ...

我啊爸當年話,無錢就唔好學人買樓結婚,養唔到就唔好生,佢已經盡咗自己做老豆嘅責任,養大我哋幾個,唔會幫你哋手。所以當年有急事,我都係搵朋友幫手睇住我啲細路一,兩日。我啊爺都無幫過佢。
我自己就唔知道,唯有而家好好都自己小孩。

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我無四大長老幫手,我父母要湊哥哥的小朋友,我6299唔會幫我湊,只會幫姑仔湊
我小朋友大個後要我幫的話我會幫。

水晶宮

我肯幫佢地都未必想我幫,又易有拗撬

別墅

月希 發表於 19-5-4 10:47
將來既事...話唔埋....
又要睇關係如何,經濟如何...

你講得好好!

別墅

回覆樓主:

會幫,而且大肚時已經同老公講明我地全力支持仔女生bb。我深明無人幫有幾慘,我2胎大肚都無人幫,生大b時我媽當時末期癌症,到生細b時我大住10個月肚,媽媽過身,我自己1個帶住2歲大女,再大住肚搞葬禮,媽媽過身同細b出世只隔1星期,亦因太辛苦令細b唔識生長要提早開刀,遲少少都無左心跳,我為左2個bb, 有專業資格都無法工作,即使而家請左外傭,亦因為情緒易波動未敢外出工作,只要幫到,我一定幫佢地湊,等佢地做到自己鐘意既工,有自由,唔好經歷我過去咁辛苦既事。 ftm就算有產後抑鬱,連覆診都要帶2個b, 點樣可以唔幫?

男爵府

回覆樓主:

唔會幫。我而家都唔會搵長老湊。佢地亦無意欲幫手

男爵府

MrsPerthLiu 發表於 19-5-4 12:37
我而家全職家庭主婦湊自己小朋友,無工人,無外家幫手。講真,我真係2小時都行唔開,做乜都要帶住小朋友, ...

我當年又係病到要睇急症,阿媽返緊工,所以諗住搵奶奶幫下,佢求其搵個借口推我,(第一次搵佢幫亦係唯一次)我要等到c6收工至有得去。所以個種無助感只有經歷過至會明,所以第日佢地開到聲,我會幫

大宅

日後仔囡長大成家立室後,你又是否願意幫忙照顧他們的子女?有見新一代揾食艱難,住屋細又未必能夠請外傭, ...

我講明吾會幫手,有急事幫手湊幾日就無問題

伯爵府

回覆樓主:

我喜歡湊B,都唔好老奉叫我湊,
自己諗掂先好生

男爵府

回覆樓主:

想當年都係長老幫手湊孫,為我減輕咗好多付擔,所以如果將來有需要,而能力上我還能應付的話,我會幫手

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

打死都唔會幫手湊,諗唔掂邊個湊咪唔好生仔囉

珍珠宮

日日湊就吾好了,間吾中一、兩日或者佢地唔得閒、去旅行我好樂意幫手!
我6299都願意比我兩公婆去旅行放低比佢地睇幾日,等我地一年有幾日relax 下,我好感恩,所以會將呢份感恩傳下去

大宅

回覆樓主:

會幫手嘅但唔會長期 我自己湊兩個嘅就算有四大長老都好少叫佢地幫手湊。始終想用自己個方法去湊同教

水晶宮

我唔會。
天空之城, 快樂之地

男爵府

我會幫。我媽媽跟奶奶都比較自我,唔願意揍孫。我明佢哋立場,但我的確感到無奈。最終我要辭職做ftm,離開喜歡既工作。

經歷過嗰無奈,將來我會幫我女揍小朋友。

侯爵府

我媽咪非好主動幫我,我將來都希望可以幫手凑孫

伯爵府

Lcmhcfbaby 發表於 19-5-4 10:37
幫到就幫…

侯爵府

10000%唔願意湊,玩孫可以湊免問

我自己都唔鍾意湊女,請工人湊,如果到時阿女需要幫忙,我可以出錢,出力免問

大宅

有時唔係佢地冇諗掂就生,人生無常,計劃得再好都會有事出突然嘅變故,到時係咪都硬起心腸唔幫手呢?

珍珠宮

將來如果佢地有需要的話,我一定會幫手。一家人就是有需要時互相幫忙。

首頁
23456...11

尾頁

跳至