自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190503/59551169

海外醫生包括內地醫生可免試在港註冊執業近期爭議不斷,但根據醫委會近年的執業資格試成績分析,尤其內地醫生的及格率偏低,只有約1成半,即使英美醫生的及格率亦只有約一半,令人質疑免試會否增加引入質素較低醫生的風險。有醫委會委員表示,雖然數據顯示獲內地醫生資格的考生,於執業試的及格率偏低,但不能一概而論指內地醫生質素低,但反映內地醫生水平差別可以很大,部份內地醫生未必適應香港醫療制度。

侯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

醫委會數據顯示,過去6年內地醫生的考生人數最多,其中第一部份專業知識考試,有1,115人應考,但及格率只有15.6%,大幅落後於獲英美澳加醫生資格考生的41%至61%,僅較獲一帶一路國家醫生資格的考生高約2%。獲內地醫生資格的考生,於第二部份醫學英語技能水平測試,及格率只有82%,低過一帶一路國家考生的及格率。第三部份臨床考試方面,有441名獲內地醫生資格的考生應考,但及格率只有約29%,稍高過一帶一路國家考生約4%,遠低於英美澳加考生的37%至58%。

侯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

醫委會委員龐朝輝表示,雖然獲內地醫生資格的考生,在執業試及格率偏低,但不能一概而論指內地醫生質素低。內地大城市與鄉鎮的醫生及醫學院質素可以有很大差別,一些大城市醫院醫生的臨床經驗,甚至較本港醫生好。但內地醫療教學較接近美式,香港醫療教學較接近英式,加上內地很多醫學院用簡體字中文教學,故於應考香港以英文系統為主的執業試有困難,數據也反映部份內地醫生或不適應香港醫療制度。

侯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

龐又指,內地醫生想在香港獲正式註冊,可能因內地部份城市找醫生工作難,或因香港醫療水平與國際較接軌,內地醫生在香港發展機會更大。他認為可在維持醫生質素下,以微調執業試模式,但必須維持海外醫生要通過執業試,才能獲正式註冊,可隨時在私營市場執業,「醫生唔會被個試難到,我哋個個都身經百戰,連試都唔想考,基本上做唔到醫生。我哋由中學、大學、專科資格試考幾多試,之後好多醫生都考英聯邦國家嘅試,證明自己同世界接軌,香港醫生一般都係咁,(考試)係好大方向」。

侯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

有曾任醫委會執業試考官的醫學院資深教授表示,獲內地醫生資格的考生及格率偏低,是因內地醫學培訓模式與本港不同,內地醫學培訓傾向美式,對醫生臨床技巧要求不及英式般嚴謹,而香港醫學院傾向英式,着重全人醫學訓練;不少內地醫學院以中文教授,但本港醫科訓練及執業試系統以英文為主。

該教授強調,不代表內地沒有優秀醫生,「中國每年有60萬醫科畢業生,最top嗰500個真係好叻」。他更擔心於內地受訓的醫生的醫德問題,故認為日後若免試,應規定有關醫生應於醫管局工作最少6至9年,才有足夠時間觀察其是否及適獨立行醫。

侯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

其實我都好明白讀醫係好難

但問題係,國內用簡體教學,香港用英文,所有醫療嘅事都係全英文,佢地根本就係唔適合,病名藥名都未搞清楚,點可以係香港行醫?

雖然話香港唔夠醫生,但都無理由因為咁就引入呢班醫生

以微調執業試模式 ~ 講得出呢句先好野,有咩理由因為咁就佢地先? 試問世上有邊個國家會咁做? 實在太奇怪,攞人命去較飛

醫德都係一大問題,所以香港真係要好好把關,我都驚有日,香港變成咩病都要先吊鹽水

子爵府

反對放寬海外醫生!!!!!!!
反對反對!
第日醫生唔單唔識講廣東話,可能又唔識英文!係直頭講普通話!
反對!

男爵府

好媽媽勳章

淘寶 發表於 19-5-4 11:03
其實我都好明白讀醫係好難

但問題係,國內用簡體教學,香港用英文,所有醫療嘅事都係全英文,佢地根本就係 ...

冇錯,乜都係吊鹽水先

侯爵府

2018復活節勳章

Msolivialeung 發表於 19-5-4 11:09
反對放寬海外醫生!!!!!!!
反對反對!
第日醫生唔單唔識講廣東話,可能又唔識英文!係直頭講普通話! ...

如果真係放寬,我一定出來遊行,真心驚囉。

唔係剩係針對某國家,係全部都要統一,唔可以放寬。

寧願加多啲醫科學額,收生準則不變。

侯爵府

2018復活節勳章

PP_Couple 發表於 19-5-4 11:12
冇錯,乜都係吊鹽水先

我試過去旅行,哮喘病發,好彩有帶藥,但諗住穩陣啲睇一睇醫生,都係。。。 吊鹽水

當然我直接走咗唔吊喇

子爵府

淘寶 發表於 19-5-4 11:12
如果真係放寬,我一定出來遊行,真心驚囉。

唔係剩係針對某國家,係全部都要統一,唔可以放寬。

冇錯!其實年年都有好多夠分,但入唔到!
點解唔加醫科生學額?
陰謀啲講!我認為係大陸既’鬼’計,進一步同化香港人!反對放寬!!

男爵府

回覆樓主:

內地醫生好講究出身,北大醫學院,復旦大學醫學院,上海第二軍醫大學之類最top的畢業生和普通地方大學醫學院可以差好遠,因為高考的錄取分數也是差好遠,優秀的畢業生可以進入北京協和這樣的大醫院,未必肯來香港。

珍珠宮

搵個本地醫生,睇下有冇70%合格,先比對到

用戶要求終止服務

回覆樓主:

佢哋有啲英文都唔識,睇英文都有困難,真心唔明白佢哋落嚟香港做乜鬼,根本就幫唔到香港嘅醫護人員

唔通要香港嘅醫護人員就佢哋用簡體字同埋講普通話咩

幾年前產檢見識過國內醫生,講廣東話佢又唔明講英文又唔明

大宅

SuperChanB 發表於 19-5-4 12:04
佢哋有啲英文都唔識,睇英文都有困難,真心唔明白佢哋落嚟香港做乜鬼,根本就幫唔到香港嘅醫護人員:igiveup ...

唔識英文?冇可能。n年前國內大學英文四級考試必須要考過,否則冇本科學位。但好似近年取消咗。我估係因為國內幼稚園已開始教英文,仲有外教。英文水平已相對提高唔少。

用戶要求終止服務

leehimhim 發表於 19-5-4 12:25
唔識英文?冇可能。n年前國內大學英文四級考試必須要考過,否則冇本科學位。但好似近年取消咗。我估係因為 ...

最近有啲報道已經係話,國內醫生冇得開藥因為唔識香港英文啲藥名

侯爵府

2018復活節勳章

SuperChanB 發表於 19-5-4 13:37
最近有啲報道已經係話,國內醫生冇得開藥因為唔識香港英文啲藥名

呢個我都有印象,就算用返中文 藥名都好似話有唔同

侯爵府

2018復活節勳章

SuperChanB 發表於 19-5-4 12:04
佢哋有啲英文都唔識,睇英文都有困難,真心唔明白佢哋落嚟香港做乜鬼,根本就幫唔到香港嘅醫護人員:igiveup ...

有嘅,新移民。。 好多都係講普通話

用戶要求終止服務

當你有機會去到政府醫生同本港醫生溝通時,都有機會有醫療出錯,如果遇上國內醫生,香港人一般英文較普通話溝通好,問題就出現,如果一啲大病需要溝通,會好難溝通,究竟雙方嘅語言明唔明解。

侯爵府

2018復活節勳章

SuperChanB 發表於 19-5-4 13:49
當你有機會去到政府醫生同本港醫生溝通時,都有機會有醫療出錯,如果遇上國內醫生,香港人一般英文較普通話 ...

無錯,如果要醫大病,溝唔溝通到都成問題

首頁

尾頁

跳至