自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

回覆樓主:

揾江配鏡,帶了一段時間效果幾好,無加深近視。
不過我頂唔順江醫師的理論:近視和睇電視睇書打機冇關系,係小朋友發育得好先會有近視…………聽到我O曬咀,最火滾是阿囡聽完呢番話就狂睇IPAD打機

男爵府

83929861 發表於 19-5-18 01:45
回覆 GLEE 的帖子

想問轉左其他間後,是否穩到合適眼鏡噶ok鏡,係米會舒服好多? 可以話我知第二間價錢嗎 ...

當初搵江校明配
主要係8年前朋友間好少用家
見佢網上多人推介
地點適中
收費又平
點知

最後轉另一間
所有檢查都係視光師做
會以眼睛健康為主
其中一隻眼要試戴第2副鏡片先適合
第1年$12000
之後每年換新鏡$6000
(8年前價錢)

男爵府

mimi222shi 發表於 19-5-18 10:41
請教轉第二間是否要停戴一段時間?

之前問過,好似話要彈返所有度數出黎再驗? ...

係要停
近視深時間再耐D

別墅

回覆 GLEE 的帖子

有個關鍵位我想知清楚D~ THX!!之前你小朋友系江都配OK鏡,帶左兩個月都好唔舒服 但中間系冇換過ok鏡 是嗎?
去另一間后重新配 開頭是否都一樣有不適感覺 ?
是否在換鏡后 找到合適 小朋友覺得舒服很多的鏡?
是否說明換鏡就可以減少很多小朋友的不適感 (不是適應期問題)
想知換鏡后小朋友每天帶鏡是否明顯接受到很多
謝謝你分享寶貴經驗!

琥珀宮

83929861 發表於 19-5-17 21:24
研究網上資料后想去穩江生幫小朋友(四歲半)配OK鏡 但系打電話問 姑娘話我知 OK鏡價錢系 6K,出面其他鋪都 ...

我自己及識既(有大人、有小朋友)都係揾江,我仔女戴了已十多年,ok 無問題!

聽聞而家超多人,我地只係每兩年換一副鏡,影響不太大。

琥珀宮

畀面勳章

4歲太細啦

別墅

回覆 littlesister 的帖子

我都唔想 但係加深的好快! 已經每日最少兩個鐘戶外~ 冇玩過手機 冇睇過電視~

水晶宮

83929861 發表於 19-5-17 21:24
研究網上資料后想去穩江生幫小朋友(四歲半)配OK鏡 但系打電話問 姑娘話我知 OK鏡價錢系 6K,出面其他鋪都 ...

我女喺江生度配同帶,不過嗰時係9歲開始,因為佢好蛇Kwea,想早都唔得,你小朋友幾多度?

別墅

回覆 ac917 的帖子

半年前350 現在應該已經過400 心疼!

大宅

83929861 發表於 19-5-18 14:51
回覆 ac917 的帖子

半年前350 現在應該已經過400 心疼!

我女6歲半150度帶hoya矯視眼鏡,可能關遺傳或帶得衰,9個月後再深多100度,而家視光師話7歲可試帶ok len,佢有度埋狐度,放瞳check清楚,俾對啱佢嘅len試帶15min,touch wood阿女比想像接受,而家等佢副len配好!分三期俾,4千訂鏡,一個月後試咗ok就俾第二期7千,再第二個月俾3千!唔得退回鏡片就淨係冇咗頭4千!2年間唔係人為問題就包換鏡片同第一年無限檢查。第二年無限檢查就600!如果整爛配返一對5200!佢話每2年先換一對,我覺得算合理,至少我兩個姨甥用咗十年以上,真係深多25度!希望阿女肯合作帶唔再深落去就貴d都值

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

大肥羊 發表於 19-5-18 09:16
請問係唔係喺polyvision配 misight?定係理大視光學診所?

polyvision

別墅

回覆 casschoi 的帖子

邊間啊 PM我 仲有得回水~~~ 犀利!冇錯 只要唔再加深 咩都值得!

大宅

83929861 發表於 19-5-18 15:43

邊間啊 PM我 仲有得回水~~~ 犀利!冇錯 只要唔再加深 咩都值得!

會蝕頭4千,7歲先肯配

別墅

唔明如果唔肯配 7歲先肯 甘就點會蝕4K?

大宅

83929861 發表於 19-5-18 15:59

唔明如果唔肯配 7歲先肯 甘就點會蝕4K?

佢見你未夠7歲就唔會同你配,我女夠7歲就肯同佢配,帶唔到就衹蝕4千

別墅

明白!

大宅

jacky1666_hk 發表於 19-5-18 15:40
polyvision

謝謝資料
阿女試戴過ok lens,佢驚到飛起,我出埋手都搞唔掂,希望呢隻佢接受到

男爵府

83929861 發表於 19-5-18 14:30
回覆 GLEE 的帖子

有個關鍵位我想知清楚D~ THX!!之前你小朋友系江都配OK鏡,帶左兩個月都好唔舒服 但中間系冇換過ok鏡 是嗎?

~係, 冇換過鏡, 我之前唔知出面鏡片係有分孤度, 江只說係我小朋友眼睛敏感, 換左用防敏感鹽水都唔得, 之後要每次戴前都滴眼藥

去另一間后重新配 開頭是否都一樣有不適感覺 ?

~在江鋪頭, 係出面姑娘滴左眼藥水, 之後幫小朋友戴, 冇感覺不適 (可能滴左

眼藥水關係) 但回家戴就唔舒服

新個間配, 係視光師直接幫小朋友戴, 一戴上有不適, 合埋眼, 出眼水, 隔左陣就適應好D, 之後

視光師再檢查, 話其中一隻眼鏡片孤度唔啱, 要訂鏡片再試, 之後試啱鏡片, 冇唔舒服

是否在換鏡后 找到合適 小朋友覺得舒服很多的鏡?

~YES

是否說明換鏡就可以減少很多小朋友的不適感 (不是適應期問題)

~YES

想知換鏡后小朋友每天帶鏡是否明顯接受到很多

~YES

謝謝你分享寶貴經驗!

寶石宮

回覆樓主:

我女兩個月前,十歲開始戴,响盲人輔導會配,都係視光師負責,暫時未知控制得好唔好

琥珀宮

Hehemum 發表於 19-5-18 01:27
其實好睇視光師,有些視光師話得但其實好睇跟進,唔keep 住睇問題會大,事關眼好重要,我跟開的好嚴緊,眼 ...

「眼有紅時一定要停戴,寧願休息好過發炎或細菌感染,好多要好有經驗同細心嘅視光師先識跟」

小朋友戴ok lens,以上呢d日常照顧(例如眼紅停戴),其實係要靠父母去跟,唔係視光師去跟,若小朋友發炎或細菌(懷疑都好),父母應該帶小朋友立即去睇眼科醫生,而唔係返去比視光師跟!

小朋友眼睛非常緊要,唔係比咗貴價就可以靠人,最重要係父母自己睇緊d,有事識得求醫(真正的醫生,不是視光師)

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊