自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

子爵府

木土土 發表於 19-5-18 22:26
「眼有紅時一定要停戴,寧願休息好過發炎或細菌感染,好多要好有經驗同細心嘅視光師先識跟」

小朋友戴ok ...

我意思係視光師係提醒,唔好戴,當然父母要判斷要唔要睇醫生,甚至同視光師溝通,唔使咬文嚼字嘅,我分享一下經驗啫!
我視光師比埋電話我的,有事第一時間問意見點處理,需要睇醫生一定會去的!父母角色當然知道

水晶宮

GLEE 發表於 19-5-18 21:52

你好,請問可否pm我邊度配同大約幾錢?謝謝

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

我仔9歲時,在江那裏配ok鏡,戴了兩年,無加深過。因我嫌佢做眼睛檢查不夠至全面,所以去睇眼科醫生,做全面檢查。

個眼科醫生話我仔夠定,話可試軟con misight,之後轉左misight,我仔每半年會check一次度數,直到而家兩年,都無加深過。

瑪瑙宮

大廚勳章

華美 發表於 19-5-18 00:49
江校明,我去開,好吖。 係你就快,過咗500度,ok lens 效果唔理想。唔駛糾結,自己約時間上去聽同講出所 ...

江校明是否仲係太子啊?好耐冇聽過呢個名啊。。。我依家都4x幾歲我記得我童年時有去過。。不過嗰陣時係喺樓下幾層睇完胡志鵬唐栢泉之後。。就上去配眼鏡。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

侯爵府

seaheart88 發表於 19-5-19 07:23
江校明是否仲係太子啊?好耐冇聽過呢個名啊。。。我依家都4x幾歲我記得我童年時有去過。。不過嗰陣時係喺 ...

係啊

水晶宮

回覆樓主:

我比較過幾間,同埋問過幾個多年用家。江係第一年明顯比另外較其他我比較過的2間平,之後换新鏡,價錢差距少d。同埋其他果2間加價幅度高d。

伯爵府

cookiegg 發表於 19-5-19 00:58
我仔9歲時,在江那裏配ok鏡,戴了兩年,無加深過。因我嫌佢做眼睛檢查不夠至全面,所以去睇眼科醫生,做全面 ...
請問轉了哪個眼科醫生?可否pm我?亞女也在江志明配ok con,帶了4年,同你一樣,覚得驗眼毫無意義,山長水遠出去次次聽什麼西瓜理論,菲傭印傭點解無近視等,沒有針對亞女情況作詳細講解。亞女間中又話戴左con眼痛,我都想佢換軟鏡。

公爵府

畀面勳章

83929861 發表於 19-5-17 21:24
研究網上資料后想去穩江生幫小朋友(四歲半)配OK鏡 但系打電話問 姑娘話我知 OK鏡價錢系 6K,出面其他鋪都 ...

4歲咋喎,唔考慮下理大同HOYA研發既控制近視鏡, 最近配咗畀阿女三千幾蚊。

珊瑚宮

83929861 發表於 19-5-18 01:01
回覆 華美 的帖子

好! 明白 其實我就係擔心平甘多 會唔會D鏡冇甘好~ 聽你甘講應該OK!

我女也在江~明配的~e生很好~但登記護士超冇禮貌~但你 本身想配ok鏡的這間是絕對好

子爵府

研究網上資料后想去穩江生幫小朋友(四歲半)配OK鏡 但系打電話問 姑娘話我知 OK鏡價錢系 6K,出面其他鋪都 ...

好明白你感受,之前我都抓狂過一段時間,之後係BK 有幾個JM 比咗詳細OK 鏡資料我,打咗定心針。so far 由唔夠三個月直線上升既嚇人速度,已經日日出街運動、做眼部操⋯, 到依家幾年後維持係同一度數,真係好感恩。

深近視將來帶來的副作用比看唔清野更麻煩,可以既話,試下,真係唔得就去理大配控制近視鏡、或滴藥水。

其實有些近視的確唔太關電玩事,反而電子野影響畏光、散光、傷害視網膜多d.

別墅

回覆 kirstyau 的帖子

早在理大護眼問過 小朋友有小小斜視 唔卑配 唔系半年前推出時就配 只有指望OK鏡

別墅

回覆 artroboy 的帖子

系最後戴做OK鏡 近視度數才沒有加深? 還是只是靠戶外那些?

公爵府

畀面勳章

83929861 發表於 19-5-19 23:30

早在理大護眼問過 小朋友有小小斜視 唔卑配 唔系半年前推出時就配 只有指望OK鏡

祝小朋友早日配到合適既OK鏡

好明父母睇住小朋友不停加深近視既痛苦,阿女都係半年就深成100度,依家P4,已經400度,希望DIMS真係可以撳住嗰度數唔好再深

別墅

眼真系好重要 所以会好担心
我們要樂觀面對
希望大家都 健健康康!
唯願孩兒愚且魯,無災無難到公卿。借用溏心風暴3火姐金句!

子爵府

83929861 發表於 19-5-19 23:33
回覆 artroboy 的帖子

系最後戴做OK鏡 近視度數才沒有加深? 還是只是靠戶外那些? ...
Ok 鏡,

大宅

我小朋友就小一開始戴ok 鏡,第一年12000, 之後每年6000,每3個月返去檢查一次, so far 近視度數冇加深到。我地在旺角配鏡。

珍珠宮

牛年勳章

佢d鏡無問題的,但小朋友咁細,又第一次戴,建議揾check得比較密、詳細d嘅地方先。有冇問過 EyeCare?

大宅

Hehemum 發表於 19-5-18 01:27
其實好睇視光師,有些視光師話得但其實好睇跟進,唔keep 住睇問題會大,事關眼好重要,我跟開的好嚴緊,眼 ...

可以話我知邊間嗎?

大宅

821828 發表於 19-5-18 11:26
揾江配鏡,帶了一段時間效果幾好,無加深近視。
不過我頂唔順江醫師的理論:近視和睇電視睇書打機冇關系, ...

係,佢既理論真係簡單到我唔係好明,都唔使點問佢問題,因為點講都係果個解答。其實咁多人搵佢係因為平啲?

珍珠宮

好似宜家有 atropine 眼水治療,太細小朋友可能會好D

首頁
23456...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊