時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

barbielun 發表於 19-5-26 21:16
澳洲

澳洲好玩吖,點會悶!你唔識揸車,唔識英文?

侯爵府

bopomofo2405 發表於 19-5-26 19:55
真係好笑,係BK唔可以做新人,就算做新人,都唔可以有自己的見解。否則俾人單打唔特止,更俾人噴到一面血:i ...

想唔讚你都唔得,講呢啲嘅時候即刻識得唔引用, 好多會員都冇你咁叻
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

男爵府

ilovebb2019 發表於 19-5-26 21:19
澳洲好玩吖,點會悶!你唔識揸車,唔識英文?

我喺澳洲讀大學,20歲開始揸車,英文尚算流利。我仍然覺得澳洲悶,去旅行就ok

子爵府

回覆 SillyU 的帖子

唔該唔好再覆我,亦唔好引用我嘅說話,我同你冇嘢講。

侯爵府

bopomofo2405 發表於 19-5-26 21:25

唔該唔好再覆我,亦唔好引用我嘅說話,我同你冇嘢講。 ...

等我考慮下
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

侯爵府

bopomofo2405 發表於 19-5-26 21:25

唔該唔好再覆我,亦唔好引用我嘅說話,我同你冇嘢講。 ...

Oops, 入咗時政,危險耶

男爵府

littlecar 發表於 19-5-26 20:16
係, 唔明仲想點保留, 人唔向前看, 先係大倒退

想保留,好似新加坡咁,一直向前發展同時做好文化保育。新加坡建築保育一直做得好好,發展不忘保留歷史文化。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

Monstereasy 發表於 19-5-26 22:07
想保留,好似新加坡咁,一直向前發展同時做好文化保育。新加坡建築保育一直做得好好,發展不忘保留歷史文 ...

如果新加坡既強硬,可以係香港行得通就好,再加上香港真係地少人多

男爵府

artroboy 發表於 19-5-26 20:32
文化係消滅唔到既,除非好似星加坡,沒有自身歷史,講真去到真係無乜特色。

同馬拉、印尼、泰國好唔同。 ...

新加坡既建築保育係做得好好,每個歷史建築物都保留得好好,有機會去Clarke Quay 行下,用米倉改造既商場做得好靚,遲啲重開既Raffles Hotel 保育做得好有心思,極度期待。

男爵府

littlecar 發表於 19-5-26 22:12
如果新加坡既強硬,可以係香港行得通就好,再加上香港真係地少人多

新加坡只係將需要保育既建築物寫係地契,願者上吊,想買該地段就要負責保育,保育計劃書要經政府審批。好強硬? 一啲都唔覺。
香港亦有相類似既項目,不過唔多亦唔完善。
新加坡面積只係香港一半,當然人口政策有好大分別,呢個亦係佢成功既地方。

翡翠宮

Monstereasy 發表於 19-5-26 22:20
新加坡只係將需要保育既建築物寫係地契,願者上吊,想買該地段就要負責保育,保育計劃書要經政府審批。好 ...

香港係所有保育地唔掂得, 因為保育人士惡過政府

男爵府

littlecar 發表於 19-5-26 22:34
香港係所有保育地唔掂得, 因為保育人士惡過政府

“大館”做得好好,只係香港可以做得更多。近年香港既分爭,無論任何原因都令人厭倦

翡翠宮

Monstereasy 發表於 19-5-27 07:26
“大館”做得好好,只係香港可以做得更多。近年香港既分爭,無論任何原因都令人厭倦
...

大館係進步咗保育,不過因為舊建築唔夠電,新起既2座建築物有D架架不入。

如果你問我保育重唔重要,我都覺得重要地方夠大咩都留最好,但係在香港既情況就要取平衡,現時保育團體以保育之名令政府好多野做唔到,而政府又唔夠堅決所以好多地傾完無得掂,連1%都唔郁得,咁就對香港唔係太好。

首頁

尾頁

跳至