0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

silvia315 發表於 19-7-25 17:53
你同我1樣,阿囡輕磅,3個鐘食1次,仲要歎奶,啜2下唔啜,餐餐餵1個鐘+15mins沖奶換片,每餐我得1.5鐘訓但 ...

我同你好似啊,首先,bb女依家醒既時間可以長達6小時,係就算食完奶都唔會去訓,播歌,較暗燈光,全部冇用,醒左就要折磨你6-7小時,有時候自己玩,有時候要抱,不過醒的時候食奶好快。其餘時間係訓覺,特別是熟睡的時候,叫極都唔醒,食奶係睡夢中食,食得慢兼少,我諗我坐完月都會日日困係屋企,好似坐監一樣,每日就係3個鐘頭3個鐘頭咁過

大宅

Sharonbego 發表於 19-7-25 15:42
因為我係新手媽媽,個時夜晚餵飽bb之後自己唔敢瞓,要睇住佢好驚佢嘔奶我唔知,驚佢啲嘔啲奶入氣管就大件 ...

我都有同感,夜晚餵飽佢唔敢訓,要觀察至少半小時才放心少少,訓得又唔實,有時候仲發夢佢嘔奶依家佢仲未滿月,真係坐望2個月或者100天,所有野上軌道,就有返d自己空間了

大宅

回覆樓主:

我都好明白大家,我個女而家104日大,我女12朝前都叫食飽訓,訓飽食。但過左12朝加3個月前,我女非常難攪,日夜顛倒,日頭訓床會扭,夜晚又訓得差,多肚風成日喊,有時勁飲奶,又有時厭奶,總之就要抱先唔喊。去到3個月,可能腸道好左,望野清左,可以比玩具佢睇,戒左夜奶加識分日夜,會好好多,我而家都懷念我女初生果陣時

複式洋房

ryanychu 發表於 19-7-26 19:03

我同你好似啊,首先,bb女依家醒既時間可以長達6小時,係 ...

我個囡而家開始夜晚唔訓,一唔訓就係喊,佢唔識自己玩,總之醒就喊。。比奶嘴佢又成日跌,執到癲。。已經成個星期晚晚陪佢坐係度執奶嘴無得訓。。

複式洋房

jenkaka 發表於 19-7-28 08:27
我都好明白大家,我個女而家104日大,我女12朝前都叫食飽訓,訓飽食。但過左12朝加3個月前,我女非常難攪, ...

點令佢識分日夜?我囡而家6個星期,呢個星期佢晚晚唔訓係度喊

大宅

silvia315 發表於 19-8-6 15:30

我有姐姐幫手,真係幫輕好多,6星期仲好細,我同老公輪更睇夜晚,日頭推佢落樓行公園,望下野,同BB傾下計,我都有幫阿女練下頸仔,慢慢度過,我女要抱,抱住唔喊,我用左投降式睡袋好左d, 你女會唔會多肚風?多肚風BB係訓得唔好

大宅

silvia315 發表於 19-8-6 15:30

我囡今日去健康院,我同醫生提左呢個問題,佢話冇得train,bb 會自己調節,順其自然,唉。

複式洋房

jenkaka 發表於 19-8-6 16:15
我有姐姐幫手,真係幫輕好多,6星期仲好細,我同老公輪更睇夜晚,日頭推佢落樓行公園,望下野,同BB傾下計 ...

咩係投降式睡袋? 我都唔知係咪多風呀。。次次餵都有掃風掃到大聲ur..

子爵府

jenkaka 發表於 19-8-6 16:15
我有姐姐幫手,真係幫輕好多,6星期仲好細,我同老公輪更睇夜晚,日頭推佢落樓行公園,望下野,同BB傾下計 ...

推落樓?
用bb車?
又話太細唔好用車嘅?
搞到我都唔知點好
同埋依家農曆七月我都唔敢帶bb出街呀

大宅

silvia315 發表於 19-8-11 22:36
咩係投降式睡袋? 我都唔知係咪多風呀。。次次餵都有掃風掃到大聲ur..

love to dreax 果款睡袋。澳洲牌子。淘淘都有

大宅

ryanychu 發表於 19-8-6 17:34
我囡今日去健康院,我同醫生提左呢個問題,佢話冇得train,bb 會自己調節,順其自然,唉。
...

我bb細d個時又係咁 反而醫生話係要我地自己train 日頭同佢玩多d 唔好訓咁多

首頁

尾頁

跳至