論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我的工人湊b ok,睇得出錫b。但因為婆婆溝通唔到,所以要請印尼。 清潔一般,煮野食一般 。 做野慢啲 。
諗緊點同佢講唔要佢 (emoji)(emoji)

大宅

回覆 Meiyanhe 的帖子

印尼仲衰!
黑面!清潔嚇死你!不吃豬,要餐餐有牛有雞,浪費,黑心才最攞命!

大宅

Meiyanhe 發表於 19-7-2 13:13
我的工人湊b ok,睇得出錫b。但因為婆婆溝通唔到,所以要請印尼。 清潔一般,煮野食一般 。 做野慢啲 。
諗 ...

準備好日常中英翻譯比婆婆同姐姐,返工前同姐姐交帶一次,可能做落慢慢會溝通到,請下一個唔錫b就煩,佣金又一筆!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

偷唔偷野? 寸唔寸? 唔偷唔寸唔好轉啦。
我頂唔順印, 去完大大, 唔用廁紙, 用手抹, 之後洗pet pet. 拜神似鬼上身。 我件6日仙, 唔沖涼洗頭唔換底衫褲, 踎係厨房一隻手攞公仔麵食, 另一隻手抓妹妹, 下面痕, 叫佢洗手話未食完., 我6日掃把佢。

大宅

lily-of-valley 發表於 19-7-2 18:13
偷唔偷野? 寸唔寸? 唔偷唔寸唔好轉啦。
我頂唔順印, 去完大大, 唔用廁紙, 用手抹, 之後洗pet pet. ...

暫時無偷 無串

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Meiyanhe 發表於 19-7-2 18:14
暫時無偷 無串
咁唔好炒住, 同佢指手畫腳, 有時溝通通。 因我件bun哥, 鐘意睇電視劇, 簡單野, 而家明。 生菜, 菜心, 芥蘭, 莧菜, 芫荽葱, 薑, 識。

大宅

lily-of-valley 發表於 19-7-2 18:20
咁唔好炒住, 同佢指手畫腳, 有時溝通通。 因我件bun哥, 鐘意睇電視劇, 簡單野, 而家明。 生菜, 菜 ...

就快一年啦 婆婆唔得啦

象牙宮

Meiyanhe 發表於 19-7-2 18:28
就快一年啦 婆婆唔得啦
咁無計啦, 但比定心理準備你, 印一樣唔識聽廣東話, 可以靈堂纸公仔咁目光空洞企係度, 你有你激氣, 佢無反應。

大宅

lily-of-valley 發表於 19-7-2 18:36
咁無計啦, 但比定心理準備你, 印一樣唔識聽廣東話, 可以靈堂纸公仔咁目光空洞企係度, 你有你激氣, 佢 ...

好姐姐 同六合彩一樣

象牙宮

Meiyanhe 發表於 19-7-2 18:37
好姐姐 同六合彩一樣
係呀, Good Luck.

大宅

Meiyanhe 發表於 19-7-2 13:13
諗 ...

我朋友剛剛炒左個印,in既時候中文ok、又話自己識煮中餐,黎到發現佢中英都完全唔識聽同講,根本溝通唔到(次次Google translate印尼話),而且完全唔識煮食。手把手教左幾個月都係唔識煮,後來仲開始講大話、偷懶~(將bb獨留係大人房張床度,關埋門。婆婆發現後,佢講大話說是阿sir叫佢咁左)

水晶宮

回覆樓主:

可否整定d 卡仔連圖比婆婆用來跟工人溝通?
現今工人湊B 有sense 兼做家務ok, 叫做不常見. 而印傭一般又較菲傭蠢、衛生及安全意識低, 我怕你轉印之後麻煩過婆婆跟菲姐的溝通問题。

大宅

回覆 lily-of-valley 的帖子

我炒果個都是不用厠紙,次次大完都要洗身。最慘她半夜才開大,晚晚一家半夜被她整醒晒。叫她不要半夜洗身,她說大便在身會睡不著,吓點會呀,原來不用紙,死未! 我仲要請她主要是照顧BB。

象牙宮

five555 發表於 19-7-2 23:14
回覆 lily-of-valley 的帖子

我炒果個都是不用厠紙,次次大完都要洗身。最慘她半夜才開大,晚晚一家半夜被 ...

因無法頂印尼D污糟核突, 拜神又似鬼上身, 動静又詭異, 所以鬧死都用bun.

因件6日仙, 入廁所成個鐘, 開大水喉, 拍門睇吓佢係咪死鬼咗, 鞋, 廁所水塘咁, 個身同頭乾架。 呢, 沖完谅抹乾身後, 皮膚有層水氣架, 唔係全乾架? 我問佢乜你無沖涼? 咁你開大水喉咁耐, 做乜呀?

答我乾淨喎。 耍佢洗過, 喊。

好啦, 話我屋有鬼, 鬼佢條命, 我間屋無鬼。 請著佢慘過撞鬼。

仲有, 半夜三更發關口夢慘叫, 好似比人追殺咁。

唔知乜生物來的。

five555    發表於 19-7-2 23:37
five555    發表於 19-7-2 23:37

男爵府

要記住請佢返黎為咩?為湊好b定為家務?係人都想請個十項全能,但唔好忘記當初最緊要係想請佢返黎做乜先?

水晶宮

lily-of-valley 發表於 19-7-2 18:36
咁無計啦, 但比定心理準備你, 印一樣唔識聽廣東話, 可以靈堂纸公仔咁目光空洞企係度, 你有你激氣, 佢 ...

點解你地果d 咁恐怖,我之前有兩個印,識英同廣東話,教完識自己煮飯,清潔OK, 真係撞手神,我而家呢個新菲唔知會點,好驚

象牙宮

iamlazy 發表於 19-7-3 08:14
點解你地果d 咁恐怖,我之前有兩個印,識英同廣東話,教完識自己煮飯,清潔OK, 真係撞手神,我而家呢個新 ...
Bun, 印, 都有衰有好。 我2007年偷野印siti, 話曾在singapore做過識英文, 嘩, 唔知佢講乜。 淨揾英文來撻我。 好經典一句同媽講。 替梯, D賴屎油安尼毛。
鞋, 太太, D。rice有animal. What animal 谷牛。

象牙宮

iamlazy 發表於 19-7-3 08:14
點解你地果d 咁恐怖,我之前有兩個印,識英同廣東話,教完識自己煮飯,清潔OK, 真係撞手神,我而家呢個新 ...
Oh forgot 咁點解唔做耐D? 2個印都ok? 2個都唔拜神?

水晶宮

lily-of-valley 發表於 19-7-3 08:22
Oh forgot 咁點解唔做耐D? 2個印都ok? 2個都唔拜神?

放假拜神,一個用左十年定8年,一個兩年,之後我冇用工人,而家又用返bun, 細個時家用bun, 到我廿幾歲轉印,而家印缺市又轉返bun, 我覺得印好過賓態度,賓做野就乾淨

象牙宮

iamlazy 發表於 19-7-3 08:30
放假拜神,一個用左十年定8年,一個兩年,之後我冇用工人,而家又用返bun, 細個時家用bun, 到我廿幾歲轉印 ...
Bun, 印都大把, 因左右隔離 印, 問我有無親戚朋友請工人。

Bun又係。
唔好叫我介紹, 因2次比自己工人介紹來的家姐中伏, 一肥一瘦bun. 一樣咁衰。 一件4個月, 一件5個月掃把。

首頁

尾頁

跳至