0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

本身想埋身餵母乳,但真係好難,最初幾日點揸都無
而家Bb飲慣奶樽,喊哂唔肯啜乳頭,我也真的好氣餒
而家連泵我都覺很有壓力,夜晚無得瞓,一泵緊奶又湊唔到b
好想轉全奶粉…
但全奶粉又好貴

唉好抑鬱

男爵府

回覆樓主:

你鍾意點咪點囉。唔駛介意人地講咩。遲下到讀書各樣仲多說話聽啊

男爵府

健康蛋蛋 發表於 19-7-11 00:47
而家連 ...

放鬆d啦。盡量餵。唔得都無計

男爵府

Kalinming 發表於 19-7-10 11:09
個個都話母乳好母乳好!
然後媽媽呢?媽媽既情緒呢?身體狀況呢?
成日話產後憂鬱,產後抑鬱,唔通成日係媽 ...

所以我1)唔入媽媽谷 2)唔去正苦生(唔係「鼓勵」母乳,係強迫餵母乳)3)唔去健康院
一句難聽既都冇聽過,利申 - 全奶粉孖B。
JM 加油,生仔教仔一定好多三姑六婆講好多野,要練就高EQ 相信自己,唔好理人。

別墅

而家連 ...

加油啊!
唔夠先補奶粉!共勉之

別墅

dreamboy_man 發表於 19-7-11 00:57
你鍾意點咪點囉。唔駛介意人地講咩。遲下到讀書各樣仲多說話聽啊
...

我係嬲多過難過!
因為我從來無覺得自己有咩唔岩!

別墅

honeybid2 發表於 19-7-11 10:15
所以我1)唔入媽媽谷 2)唔去正苦生(唔係「鼓勵」母乳,係強迫餵母乳)3)唔去健康院
一句難聽既都冇聽過 ...

JM你好勁!
其實我明係會有好多3姑6婆指指點點,不過我覺得作為一間醫院都甘樣,真係太過分!

男爵府

Kalinming 發表於 19-7-11 12:14
我係嬲多過難過!
因為我從來無覺得自己有咩唔岩!

唔駛嬲。專心湊好bb就得。作為媽媽我們太多野忙,呢d野唔重要唔理就得

男爵府

honeybid2 發表於 19-7-11 10:15
一句難聽既都冇聽過 ...

公立生但bb去左兒科。佢地係毫不猶豫就俾奶粉 我有次遲左10分鐘到。佢地已幫bb餵完奶粉掃埋風準備瞓覺

大宅

Kalinming 發表於 19-7-10 11:09
個個都話母乳好母乳好!
然後媽媽呢?媽媽既情緒呢?身體狀況呢?
成日話產後憂鬱,產後抑鬱,唔通成日係媽 ...

無奶都無辦法

子爵府

而家連 ...

其實全泵都唔係平,分分鐘貴過餵奶粉
所有parts、奶袋都係錢,為左上奶又要keep住飲湯水,成本都唔平

複式洋房

其實香港根本就唔母乳friendly,講真,返工嘅媽媽有幾多個得閒pump奶,一唔pump就奶量大跌啦!
同埋雖然商場有哺乳室,但數量少到唔知夠你用定我用。megabox已經算多哺乳室架啦,但我有次抱住BB跑咗幾層,間間都有人!
最後係求其坐喺出面啲櫈度,用餵奶巾餵,啲人個個經過都望望下,咁都算,但BB焗到成頭汗,食得好辛苦!

複式洋房

1. 全人奶唔易,需要好多方面配合同埋要做出好多犧牲.
2. 奶粉除左冇咁多抗體,營養都ok
3. 喂咩都係個人選擇,健康院迫人喂人奶,私家就迫人補奶粉,最重要媽媽要堅持自己決定

複式洋房

回覆樓主:

我都好討厭聽到人地同我講
人奶多抗體 餵到就盡餵 唔好放棄
鬼唔知呀媽係女人呀?
咁真係無咁多奶夠呀B吃飽
跟住又有人話,你係咪泵/餵得唔夠密?飲唔夠水/湯? 怎會無奶,個個女人都有咖啦!
聽親都好無奈!

其實媽媽都需要休息的,餵人奶係真係好辛苦同大壓力的。但
有時真係無辦法餵人奶
有時真係無咁多奶

大家要好好體諒媽媽,飲奶粉都真係好健康咖,要知道媽媽開心健康,家庭更幸福

禁止訪問

男爵府

我餵左好短時間係人奶加奶粉,其實講真除非本身體質係勁多奶,如果唔係一般媽媽又要照顧BB又要做家務,分分鐘仲要煮埋飯,半夜有冇覺好瞓湊個初生BB,哪來有奶呢?你估個個經濟條件都咁好有工人有陪月咩。我非常同意上邊回覆講其實基本上香港七80年代出世嘅小朋友全部係食奶粉大嘅,母乳推行只不過係近10年八載,又唔見上一代全部瓜晒

複式洋房

moksamuel 發表於 19-7-12 11:25
我餵左好短時間係人奶加奶粉,其實講真除非本身體質係勁多奶,如果唔係一般媽媽又要照顧BB又要做家務,分分 ...

一樣係好短時間人奶+奶粉
次次一喊屋企人就要衝去開奶粉,無時間可以埋身⋯而且壓力大真係好難先有奶

複式洋房

我係私家生,無迫餵人奶,係主動比我們選擇補奶粉。不過d健康院姑娘就唔同,一聽到我話第一個月大部分奶粉另加少少人奶,就話有少少即係有啦,點解唔努力d全人奶,你未盡力。個該真係嬲,我諗無媽媽唔想,但唔係個個都有咁多夠BB食。其實佢地應該將心比己,餵奶粉咪一樣會大,佢地都係食奶粉大架啦

子爵府

回覆樓主:

大把bb食奶粉啦,你冇錯,唔使理d姑娘講乜,返到屋企就餵奶粉

別墅

ryanychu 發表於 19-7-10 13:41
我bb 呢個月頭 37w 出世,體重得2.25kg,縮水後得2.1kg,只能食早產兒奶粉增強蛋白能量,加上我一d奶都冇, ...

我上左奶之後都有日日飲通草魚湯,都係無奶,不要太大壓力

首頁

尾頁

跳至