0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

honeybid2 發表於 19-7-11 10:15
所以我1)唔入媽媽谷 2)唔去正苦生(唔係「鼓勵」母乳,係強迫餵母乳)3)唔去健康院
一句難聽既都冇聽過 ...

你好叻呀
身邊d人真係好q煩
尤其是 99
因為佢自己係餵母乳
我生完呀b 成日都追問 而家係咪食母乳
有時身邊d人 無形比左壓力媽媽 吾覺
佢仲話:你面色好差呀 (我坐緊月)心諗:我每隔幾個鐘又起身 泵 呢d你地知咩 根本就無理過媽媽
一味母乳母乳 痴上腦

別墅

jankht 發表於 19-7-10 15:52
我都諗番前幾個月係醫院到生,d姑娘迫我餵人奶,頭幾日我根本就無,又唔肯俾我補奶粉,搞到我精神好崩潰, ...

同你一樣!初期無奶bb又無得去大便兩日,我叫佢地俾奶粉bb,佢地話唔係我話要就有!已經埋身到每日訓得兩個鐘,抱b果時好驚自己訓着整跌呀b, 問左好多次都係俾左一次我,bb就係咁住院幾日得一餐食飽⋯出院果日發現佢面開始黃,去到健康院醫生話因為食得唔夠搞到黃!

大宅

Kalinming 發表於 19-7-10 11:09
個個都話母乳好母乳好!
然後媽媽呢?媽媽既情緒呢?身體狀況呢?
成日話產後憂鬱,產後抑鬱,唔通成日係媽 ...

sigh! 而家做咗人哋媽咪先至覺得原來照顧初生好辛苦。尤其是要餵人奶,之前都冇乜點做research,而家做落先知道好難,同埋好攰。BB每次食都唔肯埋身,要大喊完,叫到把聲都沙晒,先至肯死死地氣去食。做阿媽嘅見到個BB,每次食奶都要咁樣大喊,真係有諗過點解要俾人奶佢食,咪等佢開開心心用奶樽食奶粉未算囉。但係成日都諗起萬事起頭難,我都其實希望維持到用人奶餵佢,餵得幾耐就幾耐。當中我都唔知應該點樣可以喺自己身體同餵BB人奶當中搵到個平衡。我好希望自己可以休息,但同時亦都想BB有人奶食。

別墅

我奶奶反而唔鐘意我喂人奶,成日話「你啲人奶咁稀,好似水咁,都食唔飽BB,又多脂肪!飲到BB水腫,飲奶粉多蛋白質,啲肉都結實啲」
唉⋯⋯

首頁

尾頁

跳至