時事熱話

跳至

首頁

尾頁

大宅

牛小R 發表於 19-8-3 16:56
我冇話有人屈打成招,你睇多次我comment先

我以為你講緊楊義士的片面之詞

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

複式洋房

回覆 bbbox 的帖子

幾難得成段野無乞衣,無黃畜,無小強呢D字眼。講真bk 現在已經唔係甘斯文了。

之前多數係教育王國個邊多,個邊就真係斯文同理性討論多D。

Anyway, 十分應同樓主的感想,有很多共鳴。

複式洋房

Nanacats 發表於 19-8-3 17:17
我以為你講緊楊義士的片面之詞

我只係覺得示威人士係一般市民,咁市民係會犯法。咁警察拉人好正常
咁警察係有做警察嘅責任,如果佢地覺得D黑衫人(都唔係個個都係暴民啫)唔扺幫而由得佢地比白衫人打。咁警察不如唔好叫警察啦,叫判官啦。更何況當日比人打嗰啲,唔係個個都係示威者喎。
警察如果冇做錯,咁點解唔大大聲對市民認佢地唔做嘢係因為覺得黑衣人抵打吖?點解要砌詞話自己只係遲到39分鐘?因為係理虧。警察喺唔應該、亦無權力去簡邊個應該幫、邊個唔應該幫。邊個應該打丶邊個唔應該打。

正因爲e家太多「片面之詞」,執法者更應該嚴守法己,遵從警規。

別墅

ck609 發表於 19-7-29 15:57
1) 你覺得林鄭唔做, 邊個做才可以令現今社會和諧 ?
2) 現在香港已經好亂, 爭吵已經對立, 可不可以停一停 ...

Agreed!

別墅

bbbox 發表於 19-7-29 15:39
利申左先 : 七十後, 為人父親同丈夫, 以下只係我個人意見, 唔代表任何人立場
我間唔中都會睇下新聞, 但好少 ...

侯爵府

回覆樓主:

林鄭今次係失手,責無旁貸。
但唔代表果班人顛倒是非係啱。
元朗係黑白混戰,而唔係咩白衣人襲擊。
有問題嘅係兩班人,唔好混淆視聽。

侯爵府

牛小R 發表於 19-8-4 06:09
我只係覺得示威人士係一般市民,咁市民係會犯法。咁警察拉人好正常
咁警察係有做警察嘅責任,如果佢地覺得 ...

點解你講人地遲係砌詞?
人地有晒證據講有人刻意jam線你有無睇?

有啲人係人地講十萬次都唔聽,依家堅持自己果啲才是事實

侯爵府

回覆樓主:

我睇唔到警察有幾唔守法規。
果班係暴徒,就要用暴力去執法。
有人話濫用暴力,只因果啲人只睇到偏頗傳媒嘅報道。

你睇下黃媒有幾多報道昨晚嘅亂事???

複式洋房

青青河邊草 發表於 19-8-4 10:40
點解你講人地遲係砌詞?

我覺得係砌詞,因為白衣人聚集嘅時候有閉路電視影到有警車經過。未打人之前已經有市民報咗警,報案室亦都聽咗電話。
我自己都曾經報過警,(因為附近有人聚集夜麻麻大聲講嘢), 當時警察15分鐘之內已經到,警察問完話之後啲人都好快散開。

如果報案室已經聽咗電話(唔止一個人聲稱有報警,亦有人call多過一次而且係有人聽嘅),而白衣人逗留時間咁長,點解可以咁耐都未有一個警察出現嘅呢?

複式洋房

青青河邊草 發表於 19-8-4 10:40
點解你講人地遲係砌詞?

除非話打咗電話報警嗰啲人係講大話,但當日有咁多白衫嘅人聚集,佢哋打人之前聚集嘅時間有咁長,有冇可能真係一個電話都打唔通?
有冇可能一大班凶神惡煞、而且全部着晒白色衫嘅人一齊聚集幾個鐘,都冇一個警察去問下佢哋究竟發生咩事?(已經證實當時係有警察有警車經過)

我只係憑我有限嘅常識去推論。正如有啲c6晚晚同第二條女WhatsApp,一齊去旅行同一間房都可以話冇嘢,而且個老婆仲要信冇嘢。
咁除非你真係捉姦在床,又或者當事人自己認。如果唔係所有嘢都係推論啫。

侯爵府

牛小R 發表於 19-8-4 12:30
我覺得係砌詞,因為白衣人聚集嘅時候有閉路電視影到有警車經過。未打人之前已經有市民報咗警,報案室亦都 ...

你覺得

複式洋房

青青河邊草 發表於 19-8-4 12:42
你覺得

係㗎,都係果句啦。警察講左一堆野我覺得唔可信。因為我覺得佢講嘅嘢唔make sense. 咁有時sense嘅嘢,好受個人經驗丶學歷丶常識所影響嘅。
你覺得可信。咪ok 囉。正如我之前所講,就算個c6同第二個女人晚晚whatsapp,有D老婆都信冇嘢㗎

可以用實驗證明嘅,試吓搵百幾個大男人着晒同一個顏色嘅衫。係同一個地方聚集幾個鐘,睇下會唔會比差老逗囉。

複式洋房

青青河邊草 發表於 19-8-4 12:42
你覺得

其實好懷疑你除左我第一句「我覺得」之外有冇睇我下面嘅分析。
定係內容太深,你太唔明

大宅

bbbox 發表於 19-7-29 15:39
利申左先 : 七十後, 為人父親同丈夫, 以下只係我個人意見, 唔代表任何人立場
我間唔中都會睇下新聞, 但好少 ...

樓主雖然係黃絲,但文章内容理性,看完真是感動。因很少黃絲會說公道話。

的確警方有不是的地方,但現今亂局,除了靠他們平定,我也不知有什麼方法。(政府不可能答應五大訴求,解放軍入港平亂又副作用太大。)因此,我會100%支持警方。

男爵府

回覆 chanwingsiu 的帖子

對!除了靠警察,唔知靠邊個
或者要靠自己,避免到有遊行、示威嘅地方,減低受傷風險

其實人哋都回應咗五大訴啦,佢哋唔可以再改下其他訴求咩?
人哋已經話答咗兩次,佢哋如果仍然都唔接受個答覆,不如更改下其他訴求,睇下人哋點回答仲好,
兩者都唔退,都唔知幾時會平息~

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 FrankZ 的帖子

超同意!

首頁

尾頁

跳至