自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

細個多D呢D夢~
1. 就快考試, 其實我唔緊張, 因為從來都唔溫書, 不過唔知點解果次會發夢考試派卷準備考時前面個同學拎卷比我果陣講左幾句野, 我應佢, 來回左幾次, 之後就醒左, 到考試果日, 同夢中一模一樣, 答左幾句我就有D驚, 於是專登講左句同夢中不一樣既說話, 之後就完全不同了, 果一刻好似有D綁住自己既野鬆開左咁.

2. 有次發夢夢到一個海灘因為天災而淹沒左, 幾個月後係電視新聞報導/紀錄片之類到見到一模一樣的海灘, 連PAN鏡都一模一樣! 嚇C我!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

用戶要求終止服務

留毛

用戶要求終止服務

回覆 超級特務 的帖子

比我可能嚇到喊

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-8-21 13:07
係咪02事件
發夢去一個地方,真實第一次去,我可以講到前面再直行轉右會見到乜野
...

試過,但我已經唔記得細節
同樣發夢去過,到真實去時竟然好熟悉個環境,明明第一次去

[size=x-small]囡囡 出世~重

大宅

回覆樓主:

試過發夢去過一間屋,之後,讀中學時,某日無啦啦上同學屋企玩,第一次上去,一打開門,覺得好熟,無啦啦自己沖口而出,指住問中學同學呢到係唔係洗手間,呢間房係唔係有部琴放係到,但我第一次上去。

我好怕發夢,因為我試過好多次經歷都唔好!

好細過時,發夢 夢到亞姨有癌症,起身時好怕,同媽咪講,媽咪話無呀!之後,不久就有,亞姨好後生唔係到了。

到我有第二胎(當時我唔知自己有左),發到亞姨話我生貴子,醒左就去驗,真的有了。

我真係好怕發夢,因為唔知真假,所以好怕發到惡夢,好多時,都會現實出現。

用戶要求終止服務

回覆 flora2013_yuki 的帖子

咁睇黎係預知夢

用戶要求終止服務

upup

水晶宮

畀面勳章

crystal媽咪 發表於 19-8-21 13:07
係咪02事件
發夢去一個地方,真實第一次去,我可以講到前面再直行轉右會見到乜野
...

你個經歷有人解釋過

生物學的標準解釋:按照這個學說,意思就是,你從小到大看到的人和畫面,聽到的聲音,做過的事,全部或者部分留在了你潛意識中,當你看到一些相似,或者說是同樣的場景以後,或者遇到一些特定符號的激發,你的潛意識會被喚醒,圖像浮現,所以你覺得仿佛似曾相識,好像夢中經歷過一樣。

不過當然不是人人同意

水晶宮

畀面勳章

https://www.google.com.hk/amp/s/kknews.cc/news/yp32ng.amp

幾有趣

珍珠宮

我夢見過幾年後先認識嘅人,個樣同髮型係一樣。唔知可以點解釋呢個現象。

子爵府

親子王國15週年勳章

超級特務 發表於 19-8-21 13:29
有次搭地鉄去Sogo, 搭極都唔啱,明明我睇到係銅鑼灣站,上咗扶手電梯係金鐘。重複咗3次,先順利搭到去真正 ...
係有鬼掩眼, 我試過類似經驗。

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

LM

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

現實中有時會發現夢中出現過d片段

用戶要求終止服務

回覆 Moti 的帖子

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

男爵府

回覆樓主:

多年前去澳門,攰到儍,一入酒店鞋都冇除,即噠落床(完全冇睇過間房任何嘢),點知瞓着左,但夢中見到間房每個角落好清楚,醒左我即看清楚間房,嘩!!!嚇到我同夢中一模一樣,我呆左!!!

子爵府

bobobob 發表於 19-8-22 11:57
多年前去澳門,攰到儍,一入酒店鞋都冇除,即噠落床(完全冇睇過間房任何嘢),點知瞓着左,但夢中見到間房每 ...

靈魂出竅,你有無見到自己肉身訓緊覺?

APIGMA    發表於 19-8-26 18:28

大宅

我好鍾意睇呢一類嘅嘢,以前有好多呢啲奇怪嘅書

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

YURICKY 發表於 19-8-21 13:36
唔止一次俾人話係其他地方見到我

最近一次話係樓下見到我等車,三個人都話係我,包括埋個女其實 ...
有人同你好似樣?

用戶要求終止服務

回覆 bobobob 的帖子

可能你眼餘光見到間房無為意, 但大腦已經有呢個畫面?

首頁
12345...11

尾頁

跳至