自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

英國佬今時今日係司法界仲有話事權,翁小姐講幾多次都無用!

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

要問下民主阿婆點解可以咁把炮

公爵府

親子王國15週年勳章

fiyue 發表於 19-9-10 12:16
我都有睇~ 睇完發現徐好慘!
其實佢係英雄, 俾人抹黑左咁耐

即係石圍角同隧道警差唔係佢殺?咁點解會屈咗佢?

男爵府

回覆樓主:

港英時代尚且如此,可以foresee到將來權貴犯罪,都可以不了了之!

大宅

華華子 發表於 19-9-10 11:48
梗係啦...疑犯係漢奸陳方安生個細佬喎, 陳方安生當時位高權重, 又係殖民地時代, 梗係可以隻手遮天~~ ...

漢奸陳方X生細佬殺左人,梗係無事啦,不過天會有眼睇,佢哋全家會有慘痛既報應!

珍珠宮

回覆樓主:

有報應的,睇住黎

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

有權or有錢,幾時都為所欲為

大宅

TWINSTARSBB 發表於 19-9-11 07:42
唔係傳啦 好明顯係

概然唔俾講當然係用個傳字啦

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

TingTing 發表於 19-9-10 11:06
梗係啦,漢奸個細佬做嘅,梗不了了之啦

邊單?

珍珠宮

熱血金章

sisbro 發表於 19-9-11 08:27

都是非一般人

危險人物
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

琥珀宮

畀面勳章

toffeetong 發表於 19-9-10 22:50
翁小姐律師男友墮樓案,夠離奇曲折

人地話係師父,而且唔離奇,咩事其實大家心照啦,無證據啫

琥珀宮

畀面勳章

Mm233 發表於 19-9-10 13:24
就算我反對中共我都支持查

當年黃仁龍想查都係徒勞無功

大宅

回覆樓主:

係人都估到發生咩事,
殺人放火金腰帶、修橋補路無屍骸

珍珠宮

熱血金章

littlesister 發表於 19-9-11 11:52
人地話係師父,而且唔離奇,咩事其實大家心照啦,無證據啫

同漢奸細佬個單一樣囉!心照嘛,冇證據嘛,咁就不了了之。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

珍珠宮

回覆樓主:

基本上係香港同大陸都係一樣,有權有勢就做乜都得咖啦,權第一錢第二,所以係好黑暗咖,一個人被消失都好輕而易舉咖咋,唔駛諗到周圍有cctv就做唔到,只要有權既人士唔公開,或者毀滅左證據就得咖喇

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

Mm233 發表於 19-9-10 10:59
https://www.facebook.com/71639965013/posts/10162429493940014/
彭楚盈案,屍體被發現時,屍身在床上,屍 ...

奸婆個細佬喎。
點敢搞呀
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

伯爵府

my005 發表於 19-9-11 07:53
港英時期,霍英東既星光行點解要賣? 點解星光行申請唔到電話? 點解星光行內租戶唔可以買美國貨呢?

唔知 ...

乜事

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

anitapooh41 發表於 19-9-11 14:28
乜事

https://news.sina.com.tw/books/history/barticle/1233.html

第27章:英美封殺 賤價賣星光行書名:霍英東全傳作者:冷夏

出版社:中國戲劇出版社

只因與中方關係良好,霍英東橫遭英美政府封殺,使原本市道極佳的星光行大廈門可羅雀。英資公司置地以低價和令人屈辱的條件收購星光行。萬般無奈,霍英東惟有壯士斷臂,將星光行拱手相讓。從此,他逐漸淡出地産行業。

英美聯手迫害

旅居海外半年,霍英東超然物外,隔洋觀火,避過了”六七事件”的驚濤駭浪。

但霍英東意料不到的是,”風暴”平息之後,在多次地産低潮中屹立不倒的他,卻被深深地捲進了一場政治風波之中,並且經不起美、英兩國施加的”政治迫害”,付出沈重的經濟代價。

霍英東回香港時,雖然”六七風暴”的餘波未了,一些小規模的事件仍有發生,但市面已逐漸回覆正常,停頓了半年之久的商業活動也開始恢復。而他屬下的星光行也恢復向外招租。

星光行(當時的名稱是九龍商業大廈)是霍英東集團和另外三個集團合資,組成九龍置地公司,於1962年開始興建的,其股東除霍英東外,還有何鴻燊、何添、關啓明、鍾明輝等人。整棟大廈共投資3000萬港元,這在當時,算是一項十分大的地産專案,其中霍英東個人承擔750萬,即總投資的1/4,其他三個財團也各占1/4。但當中,九龍置地公司向滙豐銀行貸款1000萬元,這筆貸款以霍英東的名義擔保,即霍英東總共投進1750萬元。

當時,霍英東財力雄厚。他對我說:”在銀根上,我是基本沒有問題的。當時我承諾過,若果滙豐銀行要我們清還1000萬元的債項,我亦即時可以拿出來。”

按照霍英東他們的計劃,星光行主要用於收租。星光行位於尖沙咀海旁,位置極佳,初時有不少商戶租用,其中一個較大的租戶就是中藝公司。”中藝”以經營中國工藝品為主,有中資背景。當時,中英關係正處於歷史低潮,港府正處處限制中資企業的發展,故霍英東把星光行租予”中藝”,自然被港英視爲親中的表現。

霍英東萬萬沒有想到,把星光行出租給”中藝”竟然會惹禍上身。港英當局向霍英東施壓,封殺他的生存空間。

在歷史上,由於朝鮮戰爭時期的經歷,霍英東的公司也被美國政府列入黑名單。於是,英、美兩國從星光行入手,聯手向霍英東施予”政治迫害”。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

2018復活節勳章

keikeicat 發表於 19-9-11 09:01
港英時代尚且如此,可以foresee到將來權貴犯罪,都可以不了了之!

將來?
已經發生咗啦,已經不了了之啦。
幾個高官前特首,查都唔查。

子爵府

回覆 Mm233 的帖子

好恐怖

首頁

尾頁

跳至