時事熱話

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你地點樣向孩子解釋呢三個月暴徒對社會既破壞?放火打人?

仲有點解要爭取民主?

如果佢地想買或應承一樣野,你地唔肯,小朋友(emoji)地扭計狂喊,年青人就破壞屋企,你地會點做?

我真係諗唔到點答?

大宅

小朋友要乜都一定要買俾佢
如果唔係佢哋會破壞家裏所有電器
仲會把父母按在地下狂打血流被面
然後在家裏放火
跟着走去大廈各層毆打鄰居
甚至將其他老人家的鄰居打到半生不死

別墅

omekmh 發表於 19-9-23 07:33

仲有點解要爭取民主?

我都好想知呢啲家長點樣教導小朋友,
唔通都係果句,破壞既係死物,冇問題吖,又冇死人

伯爵府

仲有點解要爭取民主?

1……盡我能力解釋尼三個月,為何要做不斷破壞的事……加劇至打人、放火……等。一定逃不出政治因素……加上白衣的事情不合情理,更引起所謂"黑警"。當然現場已去到更難收拾,,我個人愚昧~一子錯滿盤皆落索。。我諗……冇一種顏色系想見到香港甘,所以政策好紧要。
2,你的比喻我時常聽警察朋友講……對我來說~暴動、暴徒、暴行……~甘尼D野系又什麼衍生出來!?如果要依序排列,應該有樣排暴動出面。。曱甴入屋一定有原因,可能家中真系污糟、有渠口、打風冇関窗…………好多原因,要清理滅絕~一定要做好自己事先,那怕它闖入也冇能力繁殖。。。。

伯爵府

tungking 發表於 19-9-23 08:06
1……盡我能力解釋尼三個月,為何要做不斷破壞的事……加劇至打人、放火……等。一定逃不出政治因素……加 ...

我並非什麼黃C,但我的所想~應該會讓藍C不快……。。
成日睇到破壞、打人(莫講边個打边個),我谂大家都一樣吾開心。。

男爵府

tungking 發表於 19-9-23 08:07

我並非什麼黃C,但我的所想~應該會讓藍C不快……。。

怎會不快?我一直都有疑問,家長教小朋友唔可以打人、玩火會危險、要愛護公物,尊敬師長、遵守校規、奉公守法,咁呢三個月破壞周邊地鐵設施、毀壞公物、塗鴉、每個星期電視畫面,警察或暴徒打人,小朋友一定睇到,咁家長可以用乜野原因解釋呢D人既行為?

係時代改變?我地要將乜野既價值觀同埋道德教育比小朋友?

為咗爭取民主,而政府做得唔好,咁就可以肆意破壞,發洩自己既情緒啫?

大宅

omekmh 發表於 19-9-23 08:41
怎會不快?我一直都有疑問,家長教小朋友唔可以打人、玩火會危險、要愛護公物,尊敬師長、遵守校規、奉公 ...

重有,佢話未來係佢地,佢地有權控制自管他的未來。

咁請問家長,你份身家會吾會比仔女話事?橫掂你分身家將來都係佢架啦,佢有權控制話事咖嘛。

咁黃C家長應該即刻將副身家俾咗啲仔女,佢地而家已經有你副身家話事權, 否則你唔聽佢話, 你就係廢老

別墅

怎會不快?我一直都有疑問,家長教小朋友唔可以打人、玩火會危險、要愛護公物,尊敬師長、遵守校規、奉公 ...

解釋「政府迫佢地」,昨天電視訪問有家長都咁講。
好可悲的社會!!!

ic34    發表於 19-9-26 12:08

男爵府

我星期六去食早餐都聽到鄰座食客既對話:

黃媽:今日全港大清潔,拆連濃牆,多得個姓何既議員,因為佢隻馬,累到星期三全港無馬跑,真正累街坊
黃同學(初中):吓,咁賤?唔俾佢隻馬出場咪得LAW!!

團人既無事,反而怪被人圍果個,呢D叫倒果為因,黑白不分.

a6u1    發表於 19-9-26 14:43

伯爵府

依你所指的行為,正常都會話错(包括黃C),冇人想生活在碎瓦頹垣。我想他們不是發洩,是要達到政策目的。~静坐、、簽名……鬼SO你(尼樣也是事實)……時代都確實系吾同,政治從冇一定做法~要與球並進。。。我也早講過,一提政治換位/移交過度就會翻起很多沙石,從古至今也是。。。或許我孩子較大,可以講得深入小小~小孩太细真系吾識解釋。。

洋房

認同,宜家係不開心先打人,搵人出氣

洋房

tungking 發表於 19-9-23 09:45
依你所指的行為,正常都會話错(包括黃C),冇人想生活在碎瓦頹垣。我想他們不是發洩,是要達到政策目的。 ...

小孩子細,都知係打人就唔岩,但班暴徒打人仲要打得理直氣壯,是什麼世界

洋房

Elmo_MaMa 發表於 19-9-23 09:40
我星期六去食早餐都聽到鄰座食客既對話:

黃媽:今日全港大清潔,拆連濃牆,多得個姓何既議員,因為佢隻馬,累到 ...

佢地宜家係順我者生,逆我者亡

伯爵府

捉曱甴 發表於 19-9-23 09:57
小孩子細,都知係打人就唔岩,但班暴徒打人仲要打得理直氣壯,是什麼世界
...

只解釋打人,當然易解釋~咪就系打人吾岩,完。我可能寫得深入左D(政策),太細真系吾會明。

大宅

仲有點解要爭取民主?

係咪應該打佢個頭,打到佢爆缸,再掉佢落海?

洋房

tungking 發表於 19-9-23 10:02
只解釋打人,當然易解釋~咪就系打人吾岩,完。我可能寫得深入左D(政策),太細真系吾會明。
...

佢地宜家係濫用俬型,毫無法記

男爵府

tungking 發表於 19-9-23 09:45
依你所指的行為,正常都會話错(包括黃C),冇人想生活在碎瓦頹垣。我想他們不是發洩,是要達到政策目的。 ...

就係因為政治太複雜,太黑暗,小學生或中學生都未必了解入面發生緊乜嘢事,咁家長或老師係咪應該只是灌輸正確的價值觀比孩子?

簡單D講,無論係乜嘢原因,不擇手段去爭取你自己認為啱既野,都唔應該鼓勵同支持呢?

咁黃絲家長同老師,請問你地認唔認同?又做唔做到?

伯爵府

omekmh 發表於 19-9-23 10:14
就係因為政治太複雜,太黑暗,小學生或中學生都未必了解入面發生緊乜嘢事,咁家長或老師係咪應該只是灌輸 ...

如果系K一小學生,我諗~我會話警察在拉/打犯事的人。。。並非我完全讚同警方,只是長遠~警察確實系維持社會治安的人~不能抹黑。……但如孩子真系大個D,我會解釋因由(盡量中立),導致現在。事情一定有因先有果(間屋吾會一夜变曱甴屋)………通常我叫佢上網查條例/專員分析(中四),利弊系邊(睇當時局勢),叫佢自己諗……我就真系冇强加自己嗰套去佢到。。。

伯爵府

tungking 發表於 19-9-23 11:01

如果系K一小學生,我諗~我會話警察在拉/打犯事的人。。。 ...

有時對住D坚黃人我都话:你想點!系咪要警察同你一齊破壞一齊冲去打林鄭!?佢有佢工作責任。D藍人成日話人黑醫、黑教師、黄官………講到不堪,有事時咪又系揾佢哋。。。所以……大家理性D討論,做家長不要對小孩講尼D~要小孩點面對尼D社會重要的人物。。

伯爵府

仲有點解要爭取民主?

好釆未有人冲出來鬧我,為鬧而鬧(冇論點)………我只系想大家理性討論吓。。

首頁

尾頁

跳至