自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

去琴行book房練。

千其唔好買數碼/電子琴練,完全兩回事。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

小紅梅 發表於 19-9-30 09:56
學琴就係要用鋼琴,其他代替品冇意思,真係擺唔到就租琴或培養另一種較輕巧的樂器。

當年我一家五口住公 ...

真心支持你的說法, 學鋼琴就係要用鋼琴,
只有唔識琴嘅人先講得出用電子琴電鋼琴代替鋼琴,
鋼琴係敲擊樂器, 電子琴電鋼琴只是電子樂器,
兩者始終有分別.
早於80年代, 我有同學住舊式公屋, 為咗有部鋼琴方便在家練習,
佢父母真係掉梳化掉餐枱都搵個位放部鋼琴,
無條件買鋼琴擺鋼琴就不如學其他.

侯爵府

親子王國15週年勳章

就算買新式電子仿鋼琴都要買座地嗰種先叫勉強做扮到鋼琴觸感....

學琴唔係彈到啲音就得, 中間好多手指的力度要控制得好仔細, 觸感好重要。
小如連音跳音, 大如唔同時期的歌都會用唔同的手法去彈, 全部都取決於力度....

揾琴行租房練好過, 或者租琴試一兩年, 或者執下間屋啲位其實接受到呢

珍珠宮

而家啲琴房都供不應求
好難租到
既然要學,真係要買琴

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

先出去租琴,如果到咗二/三級都有興趣可以平平哋買個二手琴
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

侯爵府

一人之下 發表於 19-9-30 09:03
有無JM有經驗?小朋友剛學琴都算有興趣,但其實屋企真的沒有位置放下鋼琴,學落去是否沒有意思?
...

我就淘咗個細細地仿鋼琴比阿女練住先,都可以練下手位,因為初學,我覺得唔錯

侯爵府

回覆樓主:

多謝大家的意見,我知如果要買係一定搵到位放的,但我C6就係吾願意做咁大的變動。所以我都認同,. 去到四、五級,佢學得好,我相信我C6可能會願意配合。

珍珠宮

真係一個d 位都無嗎? 數碼琴點都好過電子琴。 好既數碼琴同真鋼琴爭無幾。 力度,琴鍵重量,回彈。不過音質同震動感就爭d...再唔係真係要租琴室。

子爵府

回覆樓主:

但我都識朋友用數碼考到八级,仲幾好成績添!(emoji)

wcpcelia    發表於 19-9-30 14:12

琥珀宮

回覆樓主:

去琴行練

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有心學,一定要用鋼琴。手感係好大分別。可考慮去琴行練琴

大宅

我小朋友學左年幾,見佢好有心機學,我地決定買部琴,去過琴行問,佢話電子琴同鋼琴係唔同,如有心學,就真係買鋼琴,買左返嚟,日日自己打開琴練,真係比之前熟練左好多,但就真係需要地方放

首頁

尾頁

跳至