夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我同老公, 本來是公一份婆一份, 財政獨立, 各自負責不同開支, 以前我從來不管他如何用錢。他之後瞞著我借錢賭博, 借左好多, 最後都被我發現。他因為還賭債, 每個月份糧都不夠用, 而家所有開支由我一個撐住。因為咁差D同他離婚, 他說以後不會再賭, 而家他的所有戶口及信用卡由我來管。雖然沒有離婚, 不過因為咁破壞了我對他的信任, 同時他又覺得自己無晒自由, 覺得我事事管著他。有時因為了解下他D錢用左去邊, 或者睇下有乜地方可以慳D, 他又覺得我管著他。提下他不要對網劇/小說/遊戲太沉迷, 他就好大反應覺得無自由。我嫁了他, 為家庭也付出不少, 也失去了我的自由, 換來了什麼呢? 不求可以做少奶奶享福, 但是覺得大家思想及步伐愈來愈不一致。

再講番自己本身屋企, 父母本身已經離婚, 阿爸又係欠睹債。阿媽自從生左我之後就沒有工作, 即使阿爸沒有家用/膳養費/家庭積蓄, 她也是堅持不會出來工作, 因為兩老咁, 所以屋企無晒積蓄。我讀大學是借政府後出來工作還, 我一出來工作阿媽已經要我拿一半人工做家用。到我結婚時是沒有為我準備任何嫁妝, 我買樓的首期也沒有一分錢的幫助, 但是家用一定唔可以減, 因為她是不會出來工作的, 我要比夠她的生活開支。(當然工作多年, 我人工有增長, 但是也沒有按比例加比她) 而家我自己都搞唔掂D開支, 她也是不會理我, 最近阿姨比左D錢佢, 不用她還的, 她還叮囑我, 萬一她走了, 我記得要將她用剩的交回給阿姨, 我的情況她是知道的, 但是她從來不會考慮我。然後我之前說要離婚的時候, 想回娘家, 她就說要我現在人工的三分之二才夠用。(她是住細單位的公屋)

我覺得自己人生好灰暗, 我是否做錯了什麼?

大宅

你面對緊超多問題。我看出你不夠自重而得不到別人的尊重。
你所提出的情況同,一用戶:858D,好似,你可以向她請教要如何做和如何面對。

翡翠宮

回覆樓主:

離婚就一天都光哂

子爵府

mini1204 發表於 19-10-8 13:30
離婚就一天都光哂

樓主還有一個六歲仔...., 要重詳計意先得..

離婚, 層樓一人一半好傷...., 變左要租樓...

翡翠宮

PTMCYS 發表於 19-10-8 13:39
樓主還有一個六歲仔...., 要重詳計意先得..

離婚, 層樓一人一半好傷...., 變左要租樓...

我吾會留一個咁穩定既因素係身邊
仲要大家都怨聲載道沒完沒了
做人匆匆幾十年,所謂何事

子爵府

mini1204 發表於 19-10-8 13:42
我吾會留一個咁穩定既因素係身邊
仲要大家都怨聲載道沒完沒了
做人匆匆幾十年,所謂何事

係, 但要計劃好住的地方先.

如果老公心野, 又唔知衰, 最後都會爆一場, 要在爆前先有準備.....

子爵府

bedwinfi 發表於 19-10-8 13:28
你面對緊超多問題。我看出你不夠自重而得不到別人的尊重。
你所提出的情況同,一用戶:858D,好似,你可以向 ...

85D 都係搵過個有本事的男人, 妳言下之意係...

伯爵府

mimilau01 發表於 19-10-8 13:08
我同老公, 本來是公一份婆一份, 財政獨立, 各自負責不同開支, 以前我從來不管他如何用錢。他之後瞞著我借 ...

你已經好努力為你嘅人生,咁嘅環境你都可以大學畢業好叻女,有啲人已經學壞左,你身邊件垃圾一定要離開佢,既然阿媽咁睇錢你根本唔需要理佢,淨係理你自己同埋個仔就夠,唔會冇出路只係你夠唔夠狼心

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

mimilau01 發表於 19-10-8 13:08
我同老公, 本來是公一份婆一份, 財政獨立, 各自負責不同開支, 以前我從來不管他如何用錢。他之後瞞著我借 ...
算巴喇,比番佢自己管,分手

伯爵府

感覺到你好攰 既然男人唔體諒唔想你管不如放手 依家最重要是你自己和仔仔
我父母在我讀書已都離左婚 唯一不同 我父母永遠不會成為子女的負擔 佢地有自己穩定的經濟

複式洋房

如果不是要還債, 我是樂意養阿媽, 亦一直比錢比左十幾年了。 佢一有額外開支 (例如裝修、私家醫院check野) 開口要我支助她一半, 我都一口答應, 保險受益人也寫她。但。。。我最失望係, 我落難的時候, 她都仲要同我續樣計, 還要口口聲聲話錫我。

如果離婚可以住娘家, 阿媽幫手睇住個仔不用請工人, 慳慳地都叫做可以過渡 (我只是普通文職工作)。但而家阿媽咁樣, 我也沒有條件離婚。

而家供樓、養仔、養阿媽、應付生活開支, 壓力好大, 每個月睇住個戶口D錢不夠用。。。

或者如上面所說, 是我不夠狠心 (我同阿媽講番個事實, 仲要比佢話我自私涼薄)。其實我也不想管著老公的錢 (又唔係大把錢), 個個月見底, 都係我自己一個人去左計右計。

我真是好攰, 唔知可以同邊個講, 只可以上來呻下。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mimilau01 發表於 19-10-8 15:30
如果不是要還債, 我是樂意養阿媽, 亦一直比錢比左十幾年了。 佢一有額外開支 (例如裝修、私家醫院check野) ...

如果你自己都覺得無條件離婚,咁就唔好離婚住。不過佢1日唔改,好難一直行落去
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆 mimilau01 的帖子

樓主,加油!!!
我係你都會好心淡

賭徒係唔會收手的,為了自己和小朋友,你應該離婚
你媽真的太過份了,我係你會停止供養她....買講真你現在的處境,一定是小朋友行先,她才是你的責任.你媽自己也應該為自己失敗的婚姻和人生儘責....

翡翠宮

回覆樓主:

一切都係睇你狠吾狠心
我份人極端自私自我
你對我好我自然回報
你對我吾好sorry 我吾會理你
一切孝道五倫對我黎講係由上壓落黎既狗屎我完全視之如無物
1. 去揾律師問清楚點樣離婚先係最好方案
2. 阿媽家用我會cut 2/3,以後autopay, 佢有阿姨既錢即係有飯食,我吾 cut 哂算仁心仁術
3. 轉電話,將所有 negative 既人同事全部冲哂落廁所

我做得到,你都做得到。

如果吾狠,幫吾到你。你繼續呻吟直到永遠阿門。

miemiemie    發表於 19-10-25 17:15
APIGMA    發表於 19-10-9 20:59
purpleapple    發表於 19-10-8 18:48

公爵府

mini1204 發表於 19-10-8 13:30
離婚就一天都光哂

我會離,不過你自己人生自己決定

公爵府

mini1204 發表於 19-10-8 16:32
一切都係睇你狠吾狠心
我份人極端自私自我
你對我好我自然回報

我真的好like妳。做人,有時要認清楚現實

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

一切都係睇你狠吾狠心
我份人極端自私自我
你對我好我自然回報

我認同你,好多時係女人不夠狠心
我身邊多的是,明知無將來,被拳打腳踢,仲死死氣唔願離開...對方話唔愛,仲覺得等機會佢回頭,等佢改...有d話分居,分來分去仲係勾住...

好多決定權都係喺自己手上,唔好下下等個男人決定自己命運。

侯爵府

睇見你寫呢啲嘢都覺得好心累 啲人係見你好hub就會踩住你上 你係狠心既話其實佢地都做唔到啲咩
同埋都為下你個仔著想 發生喺你身上既慘況你都唔想你個仔一齊同你承受啦

APIGMA    發表於 19-10-9 21:00

大宅

我同你ㄧ樣,只差在我老公唔係衰賭,而係洗腳唔抹腳,結婚前卡數襟卡數,差落幾十萬,結婚就黎6年,都係我ㄧ份糧撐起成頭家,我小朋友得4歲
同你一樣,佢提款卡信用卡全部我袋,但又話我管佢
今年佢終於還晒錢,以為有好日子過
點知佢出面溝左條死差婆
而家為小朋友唔離婚,只係分房訓
男人就係賤

男爵府

一切都係睇你狠吾狠心
我份人極端自私自我
你對我好我自然回報

well said

首頁