自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

cyyiu 發表於 19-10-16 11:31
我阿媽都成日話我懶,叫我得閒執下屋,煮下飯煲糖水煲湯,佢成日覺得工放假大把時間,因 ...

一樣
呀媽成日話我唔係日日煲湯,我覺得煲湯係一樣高成本、效益唔高嘅嘢,我識煲湯但好少煲
我老公營養過剩,我同呀女好少飲湯都少病,唔覺得煲湯係必需

珍珠宮

choco_soup 發表於 19-10-15 23:19
一係鬥唔做家務,睇下你老公會唔會頂唔住做家務。同時,你要受奶奶親戚說話。

做文職對電腦都辛苦

唔會啦!至少我例外。

我奶奶又是會幫住個仔,佢是好想我唔做,打理頭家,個仔可以輕鬆,有住家飯食,放工又可以舒服些,因為佢知C6會幫忙如果我返工的話,又可以多些時間陪佢啲2老。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

秋天與楓葉 發表於 19-10-16 10:53
老公幫得手係好難得,恭喜你!

但我認為.....肯湊同有無能力湊係兩回事
做女人,唔好批評老公湊仔方法。
有外國研究話男人揍小孩,對小孩的全人發展有好大幫助,因為佢地係睇大事,唔似女人咁 小心眼。

我早2個月唔得閒,老公自己帶住小孩,和2個朋友去旅行
我雖然擔心,但仍然願意俾佢試。結果爸爸和小孩的自理和照顧對方的能力高左。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

lingling66 發表於 19-10-16 10:12
我仔之前跟奶奶係內地住 內地有奶奶 伯伯 伯娘3個湊
我同老公係香港
依家k1 先過來香港讀書同長住
樓主,勸你早點請工人,讓孩子獨立。

內地教養只,好多時教出小覇王/啃老族。
你只會重蹈覆轍,學你奶奶一樣,或比她更甚,教出小覇王,大個就只顧打機的隱青

水晶宮

秋天與楓葉 發表於 19-10-16 13:37
一樣
呀媽成日話我唔係日日煲湯,我覺得煲湯係一樣高成本、效益唔高嘅嘢,我識煲湯但好少煲
我老公 ...

X2, 我老公都營養過剩

水晶宮

wmkcnw 發表於 19-10-16 15:14
有外國研究話男人揍小孩,對小孩的全人發展有好大幫助,因為佢地係睇大事 ...

我囡從小唔瞓晏教,但有時我出左街,佢跟爸爸,2父女可以一齊喺sofa瞓著!
到囡讀k,有時我返早湊唔到佢返學,我囡竟然會自動波擦牙換校服!
所以,唔好睇小豬隊友,其實只要肯放手,豬隊友一d都唔豬!

琥珀宮

lingling66 發表於 19-10-15 21:59
未有小朋友時得我同老公住
我堅持要分擔家務
大家都有返工都好累

咁你不如唔好做,專心湊仔仲好

大宅

有能力有空間就請工人(當然可以的話叫老公俾錢, 因為唔想奶奶咁辛苦 ), 當然有工人自己都要出手做嘅... 同埋要教要唔介意多個人喺屋企要揀到個好工人.... etc.
無能力無空間就無辦法.. 硬食了...

曾經都試過好似你咁. 見到佢無時無刻喺度hea打機等等, 又係覺得 "返文職有幾辛苦呀" 嗰啲討厭態度, 真係眼火爆.. 但係.. 過咗排覺得, 嬲到下下激親自己, 嬲完條友都唔知痛, 而小朋友係自己選擇生, 做得阿媽, 我唔理佢無人理佢.. 總之理好個仔/女, 家務縮減下次數, 間中掃下地, 一個星期先做抹一次地

然後重點係.. 當年阿媽都係咁辛苦湊大我, 佢又同邊個呻呢~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

諗辦法請工人或者鐘點。

大宅

wmkcnw 發表於 19-10-16 15:14
有外國研究話男人揍小孩,對小孩的全人發展有好大幫助,因為佢地係睇大事 ...

好羡慕,我嗰位隊友永遠行街自己行快半條街,我就拖住兩個仔女喺後面跟跟跟,如果佢自己帶對仔女去旅行,我怕佢哋俾人拐左都唔知

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 陪月勳章

以免自己勞氣
請工人,自己出錢請
寧願洗小啲都唔好難為自己
到小孩要讀書時,重忙!

複式洋房

我堅持要分擔家務
大家都有返工都好累

分分鐘連錢都要比埋一份!

男爵府

$4600 就解決到問題啦,請工人!

女人要愛自己,尊重自己,為什麼要做阿四?

大宅

我堅持要分擔家務
大家都有返工都好累

都唔係99問題嘅,反而我覺得係c6問題多啲

複式洋房

DengCK 發表於 19-10-16 18:01
$4600 就解決到問題啦,請工人!

女人要愛自己,尊重自己,為什麼要做阿四?

請左工人佢就會咩都叫你manage 個工人 唔知點解自動成為agent !

複式洋房

我堅持要分擔家務
大家都有返工都好累

又唔可以怪晒你老公,其實我個情況都有點似你。不過係奶奶照顧得佢個仔太好,老公倚賴慣奶奶,某程度上佢係回復本性。不過漏通多啲就可以解決問題嘅,時間問題罷了。

男爵府

bbc2018 發表於 19-10-16 14:26
唔會啦!至少我例外。

我奶奶又是會幫住個仔,佢是好想我唔做,打理頭家,個仔可以輕鬆,有住家飯食,放 ...

我奶奶就相反成日想我番工唔好佢仔一個辛苦番工養家...

男爵府

Ivisleung 發表於 19-10-16 18:02
請左工人佢就會咩都叫你manage 個工人 唔知點解自動成為agent !

manage囉,出schedule n duty list, 唔難。初期可能煩d,後期如工人好、自動波係好好多。放工時間真係可以親子

男爵府

兩個都有番工搵錢,當然家務要一齊share. 各做自己擅長既野囉,但都唔可以唔做!

如果樓主係ftm我覺得家務你做哂都情有可原,但唔係囉.

禁止發言

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至